Νέα
 • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
 • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δημητριακή: Αύξηση τζίρου 23,3% από το ράλι των τιμών στα σιτηρά - Τα δυο έργα που περιμένει από το RRF

Αιτήσεις σε δύο επενδυτικά προγράμματα χρηματοδούμενα απο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικτότητας έχει υποβάλλει η Δημητριακή και πιο συγκεκριμένα στα υποέργα:

 • "Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα" στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • "Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων" στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας

Ειδικότερα η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή νέου αποθηκευτικού συγκροτήματος στην Αλεξανδρούπολη και επέκταση του συγκροτήματος στο Καλαμάκι Κορινθίας και αναμένει την εγκριτική απόφαση ένταξης. Για τη μελλοντική επέκταση της εγκατάστασής της στη Σίνδο αγοράσθηκε όμορο οικόπεδο 3.000 τ.μ. 

Πέρυσι επενδύθηκαν μεταξύ άλλων:

 • €1.006.050 σε κτίρια & τεχνικά έργα (απόκτηση νέων αγροτεμαχίων σε Νέες Καρυές Λάρισας, Καλαμάκι Κορινθίας και Σίνδο – διαμόρφωση αγροτεμαχίων σε Ροδολίβο Σερρών και Καλαμάκι Κορινθίας – κατασκευή νέας αποθήκης στο Ροδόλιβο Σερρών – αγορά αποθήκης στις Νέες Καρυές – κατασκευή βοηθτικών κτορίων στο Καλαμάκι Κορινθίας – βελτιώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις)
 • €350.800 σε μηχανολογικό εξοπλισμό (μηχάνημα ενσάκισης, περονοφόρο όχημα, αλωνιστική μηχανή, φίλτρο αποκονίωσης, εργαλεία και όργανα)

►Διαβάστε επίσης: Sportswind (Fais Group): Τα φετινά σχέδια για την Puma, η Levi’s και το εργοστάσιο Αλλατίνη

Κάτω οι όγκοι – Πάνω τζίρος και κερδοφορία 

Αναφορικά με τα μεγέθη της Δημητριακής, μπορεί το 2022 οι πωλήσεις σε όγκο της μητρικής να ήταν μειωμένες κατά 6,3% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση, ωστόσο οι υψηλότερες τιμές οδήγησαν σε αύξηση του τζίρου κατά 23,3%, πάνω από τα €318 εκατ. 

Οι εξαγωγές αφορούσαν το 27% του συνολικού όγκου πωλήσεων, ελάχιστα μειωμένες σε σχέση με το 2021, λόγω χαμηλότερων εξαγωγών σκληρού σίτου. Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου, Dimitriaki Cyprus Ltd, συνέχισε την κερδοφόρα λειτουργία της, αυξάνοντας το μερίδιο συμμετοχής της στην κυπριακή αγορά. 

Το μικτό αποτέλεσμα άγγιξε τα €20 εκατ. με το EBITDA να διαμορφώνεται στα €7,5 εκατ. Επίσης τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε €3,85 εκατ. από €2,87 εκατ. το 2021 και τα καθαρά κέρδη σε €2,947 εκατ. από €2,317 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

►Διαβάστε επίσης: Σούπερ μάρκετ: Αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών λόγω ακρίβειας - Τα χρυσά μετάλλια του πληθωρισμού και η στροφή στο online

Η επίδραση των Ρώσων στις τιμές

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν προκάλεσε πρόβλημα επάρκειας σιτηρών, ωστόσο οδήγησε σε σημαντική αύξηση τιμών από τον Μάρτιο 2022, η οποία αποκλιμακώθηκε σταδιακά προς το τέλος του έτους.

Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, η διακοπή τον Ιούλιο 2023 των διαδρόμων αλληλεγγύης (solidarity corridors) λόγω της αποχώρησης της Ρωσίας από τη διεθνή συμφωνία για τη λειτουργία τους, προκάλεσε μικρές ανατιμήσεις, αφού έκτοτε αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος φορτίων προς Ευρώπη από τα Ουκρανικά λιμάνια του Δούναβη και μέσω μεταφορτώσεων από το λιμάνι της Κωστάντζας.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών πέρυσι πάντως είχε θετική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας.

Οι πωλήσεις του ομίλου ανά είδος 

Η διάρθρωση του πελατολογίου

Πετρέλαιο και επιτόκια

Ακόμη σημειώνεται ότι, η διατήρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα προκαλεί συνέχιση των υψηλών ναύλων θαλάσσιας μεταφοράς. Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, προκαλούν σημαντική επιβάρυνση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Πού αποδίδεται η αύξηση των εξόδων 

Το κόστος πωληθέντων της μητρικής εταιρείας ανήλθε πέρυσι σε 93,73% επί των πωλήσεων διαμορφώνοντας το μικτό περιθώριο σε 6,27%, αυξημένο κατά 1,12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021.
Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας παρουσίασαν αύξηση 15,6% η οποία οφείλεται σε αύξηση:

 • 14,4% στις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού
 • 25,2% των αμοιβών τρίτων
 • 65,3% των δαπανών ενέργειας
 • 19,1% των αποσβέσεων
 • 13,3% λοιπών γενικών εξόδων

Τα έξοδα διάθεσης της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 51,2% παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων, εξέλιξη η οποία αποδίδεται σε αύξηση των εξόδων μεταφοράς των εμπορευμάτων (οδικές και θαλάσσιες μεταφορές) αλλά και σε περισσότερες τριγωνικές συναλλαγές το 2022 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση (αγορά fob και πώληση cif).

Αύξηση 59% στους τόκους

Το κόστος χρηματοδότησης αντιπροσώπευε πέρυσι το 1,15% του κύκλου εργασιών της εταιρείας έναντι 0,9% σε σχέση με το 2021. Το ποσό των καθαρών συνολικών (χρεωστικών μείον πιστωτικών) τόκων ανά τόνο πωληθέντων εμπορευμάτων της μητρικής ήταν κατά 59% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (€ 4,58/ΜΤ έναντι € 2,88/ΜΤ). Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων.
Οι πιστωτικοί τόκοι για τη μητρική αποτελούνταν από:

 • συμπληρωματικό τίμημα πώλησης εμπορευμάτων, κυρίως λόγω συμφωνημένης παράτασης του χρόνου παραλαβής τους και χωριστή τιμολόγηση του μέρους αυτού του τιμήματος που αντιστοιχεί στη συμβατική
 • περίοδο πίστωσης (€ 319.301,30 έναντι €119.856,13 του 2021)
 • τόκους καταθέσεων τραπεζών €140,16
 • τόκους χορηγηθέντος δανείου στη θυγατρική της Κύπρου €27.029,17 έναντι €30.150 το 2021

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της εταιρείας, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 144% και οι βραχυπρόθεσμες κατά 14,43%, ενώ συνολικά ξεπέρασαν τα €82 εκατ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ