Νέα
  • ΓΔ: 898.02 +0.47%
  • Τζίρος: 13,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λιανεμπόριο: Η αγωνία για την επαναλειτουργία και ο φόβος ενός νέου lockdown - Τι ισχύει με το 13032

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το «τελευταίο μίλι» μέχρι την έξοδο από την υγειονομική κρίση αποδεικνύεται το μακρύτερο για το λιανεμπόριο με τη νέα ημερομηνία σταθμό για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα να έχει οριστεί στις 16 Μαρτίου αν και εφόσον τα  σκληρά μέτρα που ισχύουν από σήμερα αποδώσουν. Βέβαια, υπάρχουν και προτάσεις που τοποθετούν το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων έξι μέρες μετά, στις 22 Μαρτίου.

Παρότι οι έμποροι βρίσκονται στα όρια της νευρικής κρίσης, καθώς στις απώλειες του 2020 προστίθενται και αυτές του 2021 (τα φυσικά καταστήματα έχουν λειτουργήσει κανονικά μόλις 12 ημέρες εφέτος), προτιμούν να ανοίξουν αργότερα τα καταστήματά τους ώστε να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ανοιχτά την περίοδο πριν από το Πάσχα. Διότι εάν βρεθούν μπροστά σε ένα lockdown και χαθεί και αυτή η περίοδος αυξημένης κατανάλωσης, κυρίως στην ένδυση, υπόδηση και στα παιχνίδια, το οριστικό «λουκέτο» για χιλιάδες επιχειρήσεις θεωρείται δεδομένο.

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σύμφωνα με τον κυβερνητικό στόχο είναι να γίνει με λειτουργία των φυσικών καταστημάτων υπό κανονικούς όρους, δηλαδή χωρίς τους περιορισμούς του click away (παράδοση παραγγελιών εκτός του καταστήματος) ή του click inside (αγορές εντός του καταστήματος, αλλά με ραντεβού). Οι μόνοι περιορισμοί που θα ισχύουν θα είναι υγειονομικοί (μάσκες, αποστάσεις και περιορισμένος αριθμός πελατών βάσει του κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.) και οι χρονικοί, τόσο ως προς τη διάρκεια (ενδεχομένως 3ωρο), όσο και ως προς τη συχνότητα των αγορών (μία φορά την ημέρα).

Το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων χωρίς τα μοντέλα click away και click inside είναι το ζητούμενο και από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, που συνεχίζει να ζητά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το κράτος και κούρεμα των υποχρεώσεων που συσσωρεύονται. Και αυτό γιατί οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  αφορούν, προς το παρόν, ένα πολύ μικρό κομμάτι του λιανεμπορίου στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Λειτουργεί το 13032

Προκειμένου λοιπόν να είναι έτοιμο το πλαίσιο για καταστηματάρχες και καταναλωτές, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς, ο νέος αριθμός για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα είναι έτοιμος. Πρόκειται για τον αριθμό 13032 στον οποίο ο καταναλωτής θα στέλνει sms με τη φράση «Εμπορικό κατάστημα» και θα λαμβάνει αυτόματη απάντηση «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Στην περίπτωση που διαγράψει κάποιος το πρώτο μήνυμα που είχε στείλει για να κάνει ψώνια και στείλει δεύτερο την ίδια μέρα, το σύστημα θα το απορρίπτει και δεν θα του στέλνει επιβεβαιωτικό μήνυμα. Συγκεκριμένα εάν στείλει κάποιος και δεύτερη φορά, το αυτοματοποιημένο μήνυμα γράφει «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως». Όπως έχει γίνει γνωστό, το SMS θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες.

Πάντως, την τελική απόφαση για το εάν και πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το 13032 θα πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πλατφόρμα ωστόσο λειτουργεί ήδη.

Κλειστό το λιανεμπόριο

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και έως τις 16 Μαρτίου στις περιοχές που κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) τα λιανεμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά.

Συγκεκριμένα οι περιοχές που κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, 'Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), δηλαδή εκτός από τις 19 περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», τα καταστήματα λιανεμπορίου θα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away). Επιπλέον στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, τα βιβλιοχαρτοπωλεία, καθώς και τα κομμωτήρια, θα λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click inside).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ