Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευ. Μυτιληναίος: Προϋπόθεση για την παραγωγή γαλλίου οι προσιτές τιμές ενέργειας

Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ευάγγελος Μυτιληναίος / Πηγή: Eurokinissi

Οι ευρωπαϊκές μεταλλευτικές βιομηχανίες χρειάζονται προσιτές τιμές ενέργειας για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή κρίσιμων ορυκτών, δήλωσαν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και οι εκπρόσωποι άλλων μεγάλων εταιρειών του κλάδου σε συνάντηση που είχαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν και μεγάλοι αγοραστές κρίσιμων μετάλλων, όπως του γαλλίου και του γερμανίου, με στόχο να ενθαρρυνθεί η παραγωγή στην ΕΕ.

Η Κίνα, στην οποία αντιστοιχεί το 80% της παγκόσμιας παραγωγής του γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε τον Αύγουστο περιορισμό στις εξαγωγές των δύο αυτών ορυκτών, τα οποία είναι αναγκαία για την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας.

Σχέδιο παραγωγής 40-45 μετρικών τόνων γάλλιου

Από την πλευρά της, η Mytilineos ανέφερε στη συνάντηση ότι έχει πιλοτικό πρόγραμμα για τον πιο αποτελεσματικό από πλευράς κόστους τρόπο εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή του σε μεγάλη κλίμακα σε 18 μήνες. Η παραγωγή θα μπορούσε να φτάσει τους 40-45 μετρικούς τόνους τον χρόνο, ποσότητα που είναι σχεδόν ίδια με την τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ.

Το γάλλιο είναι ένα παράπλευρο προϊόν που παράγεται κατά τη διαδικασία μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα, που είναι ο πρόδρομος του αλουμινίου.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό είναι η στήριξη της παραγωγής αλουμινίου της εταιρείας, η οποία λειτουργεί κάτω από το βάρος υψηλών τιμών ενέργειας και των φόρων για τις εκπομπές άνθρακα

«Παγιδευμένοι στα εργαλεία της πράσινης μετάβασης»

«Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας προσιτή ενέργειας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, προσθέτοντας: «Βλέπουμε ότι αυξάνεται η ζήτηση. Η Κομισιόν πρέπει να δώσει κίνητρα για να ικανοποιηθεί αυτή». Σύμφωνα με την εταιρεία, συμβόλαια με στήριξη της ΕΕ που διασφαλίζουν τις μελλοντικές τιμές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Η πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη ήταν μειωμένη πέρυσι κατά ένα τρίτο σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του 2008. Η εξόρυξη ορυκτού ψευδάργυρου, από την οποία προκύπτει ως παράπλευρο προϊόν το γερμάνιο, αντιμετωπίζει αντίστοιχη πίεση από το υψηλό κόστος ενέργειας.  

Οι θέσεις της Eurometaux

Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδάργυρου, Nyrstar, ανέφερε στη συνάντηση που συγκάλεσε η Κομισιόν ότι ερευνά πιθανά επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αλλά η αναζήτησή της είναι πιο προωθημένη για την παραγωγή στις ΗΠΑ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. δολαρίων.

Ο νόμος της ΕΕ για τα κρίσιμα ορυκτά, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, ανακύκλωση και επεξεργασία 17 βασικών ορυκτών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων, Eurometaux, ανέφερε ότι ο νόμος θα πρέπει να στηριχθεί με χρηματοδοτικούς πόρους και μέτρα για μείωση του λειτουργικού κόστους του κλάδου.  

Η Eurometaux σημείωσε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το γάλλιο και το γερμάνιο, αλλά είναι ευρύτερο και η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι μελλοντικές δραστηριότητες να είναι βιώσιμες.

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα ακολουθήσουν. Στην Ευρώπη πρέπει να κινηθούμε από την αντίδραση στην πρόληψη, να ετοιμαστούμε για μελλοντικά σοκ», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ