Νέα
  • ΓΔ: 1416.98 +1.72%
  • Τζίρος: 50,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lufthansa: Απότομη προσγείωση, παρά το ρεκόρ εσόδων της Cargo

Lufthansa / Πηγή: AP
Lufthansa / Πηγή: AP

Δραματικές απώλειες εσόδων της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ κατέγραψε η Lufthansa το 2020 ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για την χειρότερη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας, η οποία προσγειώθηκε απότομα ύστερα από μια χρονιά κερδοφορίας επιτυγχάνοντας το 2019 κέρδη, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. 

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της Lufthansa περιορίστηκε κατά 2/3 ενώ το ίδιο διάστημα ο τζίρος της μειώθηκε κατά 22,8% συγκριτικά με το 2019. Αιτία το γεγονός ότι η εταιρεία πραγματοποίησε μόλις το 1/3 των πτήσεων, που είχε κάνει το 2019, με την επιβατική κίνηση να φτάνει μόλις στο 25% της προηγούμενης χρονιάς ανερχόμενη σε 36 εκατ. επιβάτες. 

Η αποτύπωση των επιπτώσεων του κορονοϊού στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν είχε καταγραφεί το ρεκόρ εσόδων, ύψος 772 εκατ. ευρώ, της Lufthansa Cargo. Ουσιαστικά, οι θυγατρικές μεταφοράς αεροπορικού φορτίου όλων των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών ήταν αυτές, που συγκράτησαν, έως έναν βαθμό, τις τεράστιες απώλειες εσόδων, οδηγώντας γιγάντιους ομίλους σε ολική κατάρρευση και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επιστρατεύσουν πολύ μεγάλα κρατικά κεφάλαια για τη στήριξή τους.  

Το μέλλον της εταιρείας προβλέπεται δυσοίωνο καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της, η πληρότητα των πτήσεων δεν αναμένεται να επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα πριν από το 2025. Για τον λόγο αυτό Lufthansa προκρίνει την χρήση διεθνών ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, πρόταση, την οποία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει πειραματικά η Air France στις πτήσεις της προς Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Ρεϋνόν, Γουιάνα και Ταϊτή. 

Αυτή τη στιγμή, 500 από τα 800 αεροσκάφη του στόλου της Lufthansa παραμένουν καθηλωμένα ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την μείωση του αριθμού των αεροσκαφών του ομίλου μέχρι το 2023 κατά 25%. Η έκτακτη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας, που δημιουργήθηκε και όπως φαίνεται ο ορίζοντας ομαλοποίησης της δεν είναι ιδιαίτερα κοντινός, οδήγησε την εταιρεία στην μείωση του λειτουργικού κόστους της κατά 44%. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω μειώσεων μισθών του προσωπικού αλλά και μέσω προγράμματος εθελούσιας εξόδου του 20% των εργαζομένων της. 


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ