Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal Holdings: Γιατί εκδίδει ομολογιακό δάνειο €100 εκατ. – «Ζεστά» €50 εκατ. για νέες εξαγορές με focus στην πληροφορική

Η χρηματοδότηση νέων εξαγορών αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο η Ideal Holdings προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως €100 εκατ. Αυτό επισήμανε χθες ο επικεφαλής του ομίλου, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι €21 εκατ. από το ομολογιακό δάνειο θα κατευθυνθούν για νέες εξαγορές εντός διετίας, κεφάλαια τα οποία μαζί με τα χρήματα που βρίσκονται στα ταμεία των θυγατρικών του ομίλου ξεπερνούν τα 50 εκατ., δημιουργώντας μια «ισχυρή δύναμη πυρός».

Ο στόχος του ομίλου

Βασικός στόχος του ομίλου για το 2024 είναι "η αύξηση του αποτυπώματος στον κλάδο της πληροφορικής, προσθέτοντας είτε κομμάτια που, είτε δεν διαθέτουμε σήμερα, είτε είναι συμπληρωματικά σε αυτά που έχουμε".

Σημειώνεται ότι σήμερα ο τομέας πληροφορικής της Ideal Holdings (Byte, Adacom, Ideal Electronics), καλύπτει κυρίως τους εξής τομείς:

 • Κυβερνοασφάλεια
 • Ηλεκτρονικές υπογραφές & σφραγίδες
 • i-DOCS
 • It solutions

Για τους τομείς ERP και CRM δεν πρόκειται να ασχοληθεί η εταιρεία "γιατί η αγορά έχει…πολύ κόσμο".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, εκτός του τομέα της πληροφορικής όπου η Ideal δίνει έμφαση, τον όμιλο ενδιαφέρει "κάθε καλή εταιρεία που διαθέτει καλό management και ισχυρό cash flow, και μετόχους που θέλουν να συνεχίσουν μαζί μας – σε δίκαια τιμήματα - για να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους".

Υπογράμμισε δε ότι "δεν κάνουμε συναλλαγή με εταιρείες που δεν επιθυμούν να συνεργαστούμε" συμπληρώνοντας ότι "δεν πρόκειται να μπούμε σε προβληματικές εταιρείες, στοχεύοντας δηλαδή σε turn around stories". Για τον βιομηχανικό τομέα, όπου ο όμιλος έχει την Astir Vitogiannis και την Coleus, η Ideal θα κοιτάξει είτε για νέες επενδύσεις εκτός Ελλάδας όπου κατευθύνεται άλλωστε περίπου το 96% της παραγωγής, είτε για συνεργασία με στρατηγικό ξένο επενδυτή.

Τέλος στο retail, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι έχει υπογραφεί MOU για ένα νέο κατάστημα 7.500 τ.μ. στο Vouliagmenis Mall και για ένα ακόμη μικρότερο, 500 τ.μ., στη Marina Galleria, στο Ελληνικό. Παράλληλα, στο πλάνο της διοίκησης είναι η περαιτέρω επέκταση του Attica στο Σύνταγμα, όταν μεταφερθούν διοικητικές υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς που στεγάζονται σήμερα στο Citylink.

"Για exit από εταιρείες δεν βιαζόμαστε. Αν μας έρθει μια καλή πρόταση, π.χ. με ένα τίμημα το οποίο μπορούμε να το πιάσουμε σε 4-5 χρόνια, μπορεί να το κάνουμε. Παράλληλα θα πρέπει να ξέρουμε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε τα χρήματα που θα πάρουμε από το exit", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου

Το ομολογιακό

Σε σχέση με το ομολογιακό ο επικεφαλής της Ideal σημείωσε ότι "με την κίνηση αυτή θέλουμε να γίνουμε μια μεγάλη εταιρεία και να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις μορφές χρηματοδότησης. Είχαμε το χρηματιστήριο, είχαμε τις τράπεζες και πλέον μπαίνουμε και στην αγορά ομολόγων. Παράλληλα θέλουμε να προσελκύσουμε και νέους επενδυτές από το retail, οι οποίοι θα επωφεληθούν ένα καλό επιτόκιο".

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στους θεσμικούς επενδυτές μαζεύτηκαν περίπου 60 εκπρόσωποι των θεσμικών. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, προχθές στην παρουσίαση στο δίκτυο της Εθνικής συγκεντρώθηκαν πάνω από 250 άτομα, στην Πειραιώς, λίγο νωρίτερα, είχαν βρεθεί περίπου 150 και σήμερα ακολουθεί η παρουσίαση στην Eurobank.

Θυμίζουμε ότι εκτός από τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν για εξαγορές, ποσό €74,8 εκατ. θα διατεθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης για την αποπληρωμή υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού της εκδότριας.

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους θα πρότεινε σε έναν επενδυτή να τοποθετηθεί στην έκδοση, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε μεταξύ άλλων:

 • Τα υγιή θεμελιώδη όλων των θυγατρικών (έχουν μόνο μετρητά με σχεδόν μηδενικό δανεισμό)
 • Τους πολύ καλούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ideal, την ανεβάζουν στο top5 των 14 εισηγμένων ομολόγων στο Χ.Α. (π.χ. Δάνεια προς Ebitda, Ebitda/ χρηματοοικονομικά έξοδα κλπ)
 • Την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑ που έλαβε πρόσφατα η εταιρεία από την Icap Crif κατατάσσοντάς τη σε κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου
 • Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, χάρη στο οποίο, όπως είπε, "δεν πατάμε μόνο σε μια βάρκα"
 • Την ισχυρή διοικητική ομάδα, "με παρελθόν, καθώς έχουμε δημιουργήσει υπεραξίες για όλους τους μετόχους που μας εμπιστεύθηκαν"

Προοπτικές

Αναφορικά με τα μεγέθη του ομίλου, οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για τζίρο πέριξ των €385 εκατ., EBITDA πάνω από €50 εκατ. και κέρδη προ φόρων κοντά στα €40 εκατ.

 • Στη βιομηχανία αναμένεται πτώση του τζίρου, γύρω στα €70 εκατ., λόγω υποχώρησης της τιμής χάλυβα, αλλά υψηλότερη κερδοφορία, τόσο σε EBITDA (με στόχο τα €19 εκατ.) όσο και σε προ φόρων κέρδη (€15 εκατ.).
 • Στην πληροφορική ο τζίρος είναι πιθανόν να "γράψει" τριψήφια νούμερα, από τα €82,9 εκατ. πέρυσι, με τις εκτιμήσεις για τα EBITDA να κάνουν λόγο μέχρι και για €12 εκατ. από €8,9 εκατ. πέρυσι και κέρδη προ φόρων γύρω στα €10 εκατ.
 • Στο λιανεμπόριο, ο τζίρος για τα Attica Stores εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ €200-210 εκατ. από 190,6 εκατ. πέρυσι. Παράλληλα τα EBITDA αναμένεται να ξεπεράσουν τα €22 εκατ. από €19,7 εκατ. το 2022, ενώ τα προ φόρων κέρδη να αυξηθούν στα επίπεδα των €15-€16 εκατ. από €12,5 εκατ. πέρυσι.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ