Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακρίβεια: Ερχονται μέτρα και για τις τιμές σε νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα - Ποια προϊόντα πληρώνουμε χρυσάφι

Σε προϊόντα που πληρώνουμε στην Ελλάδα «χρυσάφι» συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. εστιάζει το πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας που θα ανακοινώσει αύριο το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και από τη νέα δέσμη μέτρων δεν θα λείπουν τα νωπά προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», εκτός από τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά και το βρεφικό γάλα στο τραπέζι βρίσκονται και αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο και μέτρα για την ακρίβεια σε νωπά – φρέσκα λαχανικά, φρούτα και κρέατα.

«Τα νέα μέτρα θα ταρακουνήσουν, θα φέρουν αντάρα στην αγορά», προβλέπουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμώντας πως θα είναι άμεσης εφαρμογής, αν και θα απαιτηθούν κατά περίπτωση – όπως προβλέπουν οι ίδιες πηγές - εφαρμοστικές διοικητικές πράξεις.

Στο επίκεντρο των νέων μέτρων βρίσκεται το περιθώριο κέρδους των πολυεθνικών που συχνά αποδεικνύεται σημαντικό, με το ισχύον πλαφόν στο περιθώριο κέρδους (σύγκριση σημερινού περιθωρίου κέρδους με αυτό που ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2021) να μην μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον στην αγορά του βρεφικού γάλακτος, μια και το κέρδος ήταν υψηλό και πριν το 2021. Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι φωνές για ένα νέου τύπου «πλαφόν» στο περιθώριο κέρδους που θα μπορέσει να πιάσει και αυτή την αισχροκέρδεια.     

Τα προϊόντα στο στόχαστρο

Η αυριανή σκυταλοδρομία των ανακοινώσεων ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου στις 10:00 το πρωί, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για μέτρα κατά της ακρίβειας. Ακολούθως στις 12:00 ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να εξειδικεύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί θα στοχεύει σε συγκράτηση ή και μείωση τιμών σε προϊόντα όπως:

 • Βρεφικό γάλα
 • Βρεφικές πάνες
 • Απορρυπαντικά
 • Καθαριστικά σπιτιού
 • Σαμπουάν
 • Οδοντόκρεμες

Αλλά και:

 • Νωπά φρούτα
 • Νωπά λαχανικά
 • Νωπά κρέατα

Από το χωράφι στο ράφι

Τα φρέσκα οπωροκηπευτικά μπαίνουν στο πακέτο μέτρων συγκράτησης ή και μείωσης τιμών ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές από το χωράφι στο ράφι. Πρόσφατα άλλωστε η Eurostat έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα κερδίζει «χρυσό μετάλλιο ακρίβειας» στο ελληνικό χωράφι. Ενώ οι τιμές στις οποίες πωλούν προϊόντα οι παραγωγοί υποχωρούν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αυξήθηκαν 22% το Γ τρίμηνο του 2023.

Χρυσάφι απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής στην Ελλάδα

Κατά τα λοιπά, στο επίκεντρο των νέων μέτρων βρίσκονται προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα «χρυσάφι», για παράδειγμα τα απορρυπαντικά που πωλούνται 114% έως και 361% ακριβότερα σε σύγκριση με τη φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε. και το βρεφικό γάλα που πωλείται στην Ελλάδα από 32% έως 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έδειξαν έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών

 • απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων 37 – 45 μεζούρες πωλείται στην Ελλάδα προς 7,17€ χωρίς το ΦΠΑ ενώ στην Ισπανία πωλείται 6,73€ και στην Πορτογαλία 5,36€
 • απορρυπαντικό πιάτων 450 – 550 ml πωλείται στην Ελλάδα χωρίς το ΦΠΑ προς 1,93€ ενώ στην Ισπανία προς 1,76€ και στην Πορτογαλία προς 1,45€
 • Οδοντόκρεμα 150 γραμμάρια στην Ελλάδα κοστίζει 3,61€ χωρίς το ΦΠΑ στην Ισπανία 2,69€ και στην Πορτογαλία 2,71€

Εφιάλτης τα βρεφικά προιόντα

Εφιάλτης όμως είναι και το κόστος και των βρεφικών προϊόντων στην Ελλάδα με το βρεφικό γάλα να κρατάει τα πρωτεία. Το γάλα σε σκόνη πρώτης βρεφικής ηλικίας στα 400 γραμμάρια ξεκινά από τα 12€ στα σούπερ μάρκετ, πράγμα που σημαίνει πως μια οικογένεια χρειάζεται το λιγότερο 50€ - 70€ το μήνα μόνο για βρεφικό γάλα.

Στο μέτωπο του βρεφικού γάλακτος στο στόχαστρο μπαίνει το περιθώριο κέρδους των μεγάλων εταιρειών που ελέγχουν την αγορά, το οποίο περιθώριο κέρδους είναι σημαντικό, συγκριτικά και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που περιγράφουν παράγοντες της αγοράς είναι πως μετά την απελευθέρωση της αγοράς του βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία το 2012 εν μέσω μνημονίων και με την πίεση της τρόικας, οι τιμές έπεσαν μεν αλλά όχι δραστικά στο επίπεδο των άλλων χωρών. Φαίνεται πως βρέθηκε μια… ισορροπία και η πτώση των τιμών είχε «ζώνη ασφαλείας».

Αν για παράδειγμα πριν την απελευθέρωση της αγοράς το 2012, το επίπεδο των τιμών του βρεφικού γάλακτος ήταν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, π.χ. 10€, μπορεί να έπεσε στο επίπεδο των 7€ (τυχαίες οι τιμές) με την απελευθέρωση το 2012, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης ήταν στα 3€…

Γι αυτό ακριβώς το λόγο, το μέτρο του ισχύοντος πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν «πιάνει» το βρεφικό γάλα, καθώς και το 2021 το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που ελέγχουν την αγορά ήταν μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα προχωρήσουνε με προσοχή ώστε να μην προκύψουν ελλείψεις στην αγορά, κάτι που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, ενώ θα αφορούν και άλλα βρεφικά προιόντα εκτός από το γάλα: 

 • Πάνες για ηλικίες 1-3 ετών 25-30 τεμάχια πωλείται η συσκευασία στην Ελλάδα 8,03€ χωρίς το ΦΠΑ, στην Αγγλία 4,57€ δηλαδή σχεδόν μισή τιμή, στην Πορτογαλία 6,92€.
 • Μωρομάντηλα 60-80 τεμάχια στην Ελλάδα κοστίζουν 2 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, στην Ισπανία 1,41€ και στην Πορτογαλία 1,54€. 

Μπλόκο στις προσφορές μαϊμού

Στο νέο πακέτο μέτρων, ιδιαίτερο ρόλο έχουν τα μέτρα που στόχο έχουν να φέρουν «μπλόκο» στις παραπλανητικές εκπτώσεις και τις προσφορές μαϊμού. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται σε προσφορές (π.χ. 1+1) όλη τη χρονιά. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι πραγματικές προσφορές, αλλά μάλλον «πλασματικές».

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν να φέρουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τις τιμές τιμοκαταλόγου, δηλαδή τις «καθαρές αρχικές τιμές» όπως λέγεται (net pricing), όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ώστε να μειωθεί το περιθώριο για προσφορές μαϊμού. Δεν θα απαγορευτούν οι προσφορές τύπου 1+1 αλλά θα είναι κανονικές προσφορές και όχι πλασματικές. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ