Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εταιρίες «κέλυφος»: Αποκτά αξία θησαυρού ο... άνθρακας στο ΧΑ

Η εντυπωσιακή άνοδος του Χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την επενδυτική αναβάθμισης της χώρας, αλλά και την καλή πορεία των εκδόσεων εισαγωγής που έχουν προηγηθεί φαίνεται να έχουν ανοίξει την όρεξη επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός ταμπλό να αναζητούν «κέλυφος» για την εισαγωγή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με κάποιες εκ των οποίων να είναι ήδη σε καλό δρόμο. Τουλάχιστον δύο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με ιδιοκτήτες από εταιρίες που είναι μεν εισηγμένες, αλλά δεν διαπραγματεύονται για διαφόρους λόγους.

Σε μία μάλιστα περίπτωση, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει βρεθεί κοινός τόπος, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν δώσει τα χέρια και αυτό διότι, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρέθηκε και άλλος ενδιαφερόμενος που ζήτησε να μην πέσουν οι υπογραφές μέχρι να καταθέσει ο ίδιος την δική του προσφορά.

Νέο τζάκι φλερτάρει ιστορική βιομηχανία 

Η εταιρία «κέλυφος» είναι παλιά ιστορική βιομηχανία με ισχυρό brand που ακόμη και σήμερα έχει άξια λόγου δραστηριότητα και ο υποψήφιος αγοραστής ανήκει στα νέα τζάκια. Ο νέος παίκτης μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί από την παλιά φρουρά του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Η πορεία του χρηματιστηρίου το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται να αναζωογονεί, την εν λόγω αγορά που για πάρα πολλά χρόνια ήταν … «νεκρή» και οι ιδιοκτήτες από εταιρίες «κέλυφος» ήταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενοι οι μετοχές να διαγραφούν από το Χρηματιστήριο και να χαθεί η όποια αξία ενδεχομένως υπήρχε.

Τι όμως έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα και φέρνει στην επιφάνεια εταιρίες που έχουν ξεχαστεί από τον μέσο επενδυτή; Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανάκαμψης του ΧΑ και της  ραγδαίας επιχειρηματικής ανάπτυξης, που έφερε στην επιφάνεια νέους παίκτες που μερικά χρόνια πριν δεν υπήρχαν στον χάρτη.

Έτσι μαζί με την εν λόγω ανάπτυξη φέρνει στο προσκήνιο και εισηγμένες – κέλυφος δηλαδή εταιρίες στην ουσία κουφάρια η χρησιμότητα των οποίων είναι μόνο η απόκτηση τους για την είσοδο στο ΧΑ διά της πλαγίας, τόσο για το θέμα της ταχύτητας εισαγωγής παρακάμπτοντας πλήθος διαδικασιών, όσο και για την αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών.

Έντονες συζητήσεις στο παρασκήνιο 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις τα πράγματα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, τόσο που οι γνώστες της αγοράς να θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η συμφωνία και να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ωστόσο άλλοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και αυτό διότι η σημαντική άνοδος του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ και η προσέλκυση ξένων επενδυτών, έχει ανοίξει την όρεξη σε περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους, σε σχέση με το τι συνέβαινε μερικούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι θεωρούν ότι κάποιες επιχειρήσεις που η αξία είχε σχεδόν μηδενιστεί, επανέρχονται στο προσκήνιο και με τα χρήματα που θα πάρουν ενδεχομένως και να αναζωογονηθούν, ενώ οι αγοραστές θα βρεθούν σε χρόνο μηδέν στο ταμπλό του ΧΑ, αποκτώντας φθηνό χρήμα, υπεραξίες και αίγλη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ