Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου Παιανίας - Θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους

Εργο πνοής που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Ανατολικής Αττικής χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κ. Γιώργος Στεργίου, το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), Κορωπίου - Παιανίας, που εγκαινιάστηκε σήμερα. 

Το ΚΕΛΚΠ βρίσκεται νότια του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος και αποτελεί μέρος της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου δικτύου αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής. Προς το παρόν διοχετεύονται τα λύματα από περίπου 10.000 κατοίκους του δήμου Κορωπίου (10% της δυναμικής του), ωστόσο μελλοντικά θα εξυπηρετεί περισσότερους από 100.000 στους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης και Μεσογαίας-Μαρκοπούλου. Στα σχέδια επέκτασής του, το ΚΕΛΚΠ θα μπορεί να υποδεχθεί και τα λύματα και των παραλιακών περιοχών των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, εξυπηρετώντας έως 240.000 κατοίκους.

Το επόμενο στάδιο και σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι συνδέσεις αποχετεύσεων των δήμων Κορωπίου (να αυξηθούν) και Παιανίας - Γλυκών Νερών που συναντά εμπόδια. Μιλώντας στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης διαβεβαίωσε πως: «Πολλά από αυτά τα έργα έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Θα φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε, μπορεί όχι σε έξι μήνες, αλλά τα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρχουν οι υποδομές και ο κόσμος θα συνδεθεί. Το ΚΕΛ θα υποδεχθεί τα λύματα της περιοχής και όταν γίνουν τα δίκτυα και στον Σαρωνικό, θα έρθουν και αυτά. Τα επόμενα χρόνια 6-7 θα φθάσει το 60%-70%». 

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γ. Στεργίου

Το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) αποτελεί βασική περιβαλλοντική υποδομή, προστατεύοντας τον θαλάσσιο αποδέκτη, μέσω της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που πραγματοποιείται βάσει ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και στοχεύει στην ικανοποίηση των πλέον αυστηρών απαιτήσεων επεξεργασίας. Στόχος είναι το ανακυκλωμένο, καθαρό κατά 95%, νερό που θα προκύπτει από το ΚΕΛ, θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης των τοπικών καλλιεργειών.

«Με τα εγκαίνια του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, κάνουμε την αρχή σε μια σειρά ανάλογης σημασίας έργα που αποτελούν μέρος ενός εμβληματικού επενδυτικού προγράμματος, τη δημιουργία δηλαδή ενός υπερσύγχρονου συστήματος με δίκτυα συλλογής και κέντρα επεξεργασίας λυμάτων για ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, σταματάμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όπως και με την Ψυτάλλεια. Παράλληλα ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, καθώς το έργο ενσωματώνει τεχνολογίες και καινοτομίες με ις αυστηρότερες προδιαγραφές, της ΕΕ. Στόχος είναι η άρδευση του πρωτογενή τομέα από την επανάκτηση νερού. Να διαφυλάξουμε τον αττικό αμπελώνα» τόνισε ο κ. Στεργίου, ενώ επισήμανε την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής στη χρηματοδότηση: «Καμία ελληνική εταιρεία δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνη της ένα τέτοιο έργο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης

Από την πλευρά του ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι πρόκειται για 1 από τα 5 ΚΕΛ που διαθέτει πλέον ο Οργανισμός, ενώ σε λίγα χρόνια θα φθάσουν τα 10. «Το έργο του ΚΕΛΚΠ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη πορεία ολοκλήρωσης για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Έργα που είναι ένα μέρος του επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ, ύψους 2 δισ. ευρώ (τα μισά χρηματοδοτούμενα) και περιλαμβάνει την κατασκευή σημαντικών έργων και στα νότια παράλια της Αν. Αττικής με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Και συνέχισε σημειώνοντας: «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα χαμηλά τιμολόγια και το καθαρό νερό. Φέτος οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 85 εκατ. ευρώ και θα ανέβουν στα 150 εκατ. ετησίως τα επόμενα χρόνια».

Χαρδαλιάς: Η Αν. Αττική αλλάζει με σημαντικά έργα 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός  Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής κ.λπ..

Οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΛΚΠ και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο έργο τόνισε πως: «Πρόκειται για το εμβληματικότερο έργο υποδομής στην περιοχή. Και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Περιφέρειας με την ΕΥΔΑΠ.  Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας, που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και τις θάλασσες. Θα υπάρξει και νέα γραμμή που θα καλύπτει τις ανάγκες παραλιακού μετώπου του Κορωπίου. Εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα των μεγάλων έργων που υλοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους Δήμους».

Το ΚΕΛΚΠ, προϋπολογισμού 106.836.936 ευρώ (προ ΦΠΑ), κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Αττικής και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013, ΣΑΕ 085/8» και «ΕΣΠΑ 2014-2020». Η διαχείριση και λειτουργία του έχει περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ, όπως ακριβώς προβλεπόταν από την Προγραμματική Σύμβαση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ