Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης από ΗΠΑ: Απαραίτητες οι συνεργασίες για την ασφάλεια εφοδιασμού

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλάει στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον

Στα σχέδια ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ανάγκη συνεργασιών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης,  μιλώντας στο CSIS Energy Security and Geopolitics Conference.

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες συνέργειες στο μέλλον και στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.

Έκανε αναφορά στην Αλεξανδρούπολη μια περιοχή ειδικού βάρους για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης. Ο κ. Γιώργος Στάσσης, αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία των συμμαχιών για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές ηλεκτρικό σύστημα στην Ευρώπη, και τόνισε ότι η συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη. "Νομίζω ότι το κοινό μας ταξίδι είναι πιο ασφαλές μαζί ενώ αν κάνουμε το ταξίδι μόνοι μας είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ", είπε.

Όπως είπε τα γεωπολιτικά και η πολιτική σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και το ανάποδο. Αυτό αποδείχθηκε από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση με μεγάλο κόστος και μας έκανε να επανακαθορίσουμε τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού, "μια έννοια που εξελίχθηκε από την έννοια της χρήση των εγχώριων αποθεμάτων για την ικανοποίηση των τοπικών ενεργειακών αναγκών στην έννοια του 20ου αιώνα, που σημαίνει τις εμπορικές σχέσεις με χώρες που έχουν πληθώρα ενεργειακών πηγών", σημείωσε.

Η ΔΕΗ στην ιδανική θέση για να οδηγήσεις τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Αν και το ενεργειακό τοπίο των Βαλκανίων είναι σύνθετο, ο Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ που είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος και έχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη πράσινων έργων, πράσινων υποδομών και στις ενεργειακών υπηρεσιών και όπως είπε βρίσκεται στην ιδανική θέση για να καθοδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανοτολική Ευρώπη.

"Στη ΔΕΗ", τόνισε,  "ξέρουμε πώς να αναπτύξουμε τις ΑΠΕ και  υποδομές ευελιξίας, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα διανομής ενέργειας και τελικά πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση σε μια προσιτή τιμή. Ξέρουμε και τη σημασία των συνεργασιών, και τι χρειάζεται ένα ενεργειακό σύστημα να κάνει την πράσινη μετάβαση αλλά και να παραμείνει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας αλλά και το κύριο κίνητρο πίσω από όλες μας τις αποφάσεις", είπε.

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης

"Η ενεργειακή ασφάλεια είναι μπροστά και στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης και η μετάβαση γίνεται σε πραγματικό χρόνο την κάθε στιγμή της κάθε μέρας και κάθε χρόνο. Πρέπει να κρατάμε τα φώτα αναμμένα και ταυτόχρονα να μετασχηματίζουμε μαζικά το ηλεκτρικό μας σύστημα", είπε χαρακτηριστικά.

 Νέες προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια

Η στροφή στην πράσινη ενέργεια, τόνισε,  δημιουργεί νέες πολυπλοκότητες στην ασφάλεια εφοδιασμού, μια σειρά νέων παραγόντων όπως η διαθεσιμότητα και η διαχείριση των κρίσιμων πρώτων υλών, την ικανότητα παραγωγής πράσινων τεχνολογιών και η διαθεσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, τώρα αναδύονται ως προτεραιότητες.

"Η μεγάλη ανάπτυξη των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια είναι κλειδί για ένα κόσμο κλιματικά ασφαλή. Την ίδια στιγμή η πράσινη ενέργεια που παράγεται στην ίδια την Ευρώπη αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού. Υπάρχουν, όμως  όρια στο πόσο μπορεί μια χώρα να έχει αποκλειστικά πράσινη ενέργεια κι αυτό γιατί το ηλεκτρικό σύστημα χρειάζεται και ευελιξία για να εξασφαλίζεται η ευστάθεια η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα. Η ευελιξία εξασφαλίζεται με την αποθήκευση, και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και τις κρίσιμες υποδομές όπως ανθεκτικά δίκτυα τις διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών".

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ