Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χ. Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Ανοίγει τη βεντάλια της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας ο νέος νόμος - ΑΠΕ με joint-venture

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης.

Νέες αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως επίσης και μοχλούς ενίσχυση της εξωστρέφειας δίνει στην ΕΥΔΑΠ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, καθώς ανοίγει το «παράθυρο» ώστε να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης εκτός Αττικής, όπως για παράδειγμα σε Βοιωτία, Φωκίδα και Κορινθία αλλά και στο εξωτερικό, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνηςστην ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Ο ίδιος νόμος επίσης δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει η εταιρεία τον έλεγχο επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους, οι οποίες θα είναι εκτός των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της. 

Το νέο πλαίσιο δίνει επίσης τη δυνατότητα ανάθεσης στην ΕΥΔΑΠ της συντήρησης φρεατίων και διασυνδετηρίων αγωγών ομβρίων, κάτι που θα ενεργοποιηθεί αν αποδειχθεί ότι μπορεί πράγματι η ΕΥΔΑΠ να το κάνει καλύτερα από τους 67 Δήμους.

Ο κ. Σαχίνης διευκρίνησε πως ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα δραστηριοποίησης σε έργα ΑΠΕ σε μεγαλύτερο εύρος, ώστε η εταιρεία να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα και το σχετικό κόστος, πετυχαίνοντας το στόχο μηδενικών εκπομπών. Μπορεί έτσι ευκολότερα να προχωρήσει στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου για την ανακύκλωση νερού, ώστε να επαναχρησιμοποιεί το ανακυκλωμένο νερό για χρήσεις που δεν απαιτούν πόσιμο νερό, όπως π.χ. στην άρδευση. 

Μόλις χθες, για παράδειγμα, στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛΚΠ), η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε πως μέσω της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που πραγματοποιείται βάσει ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης - το σημαντικότερο είναι πως το ανακυκλωμένο, καθαρό κατά 95%, νερό που θα προκύπτει από το ΚΕΛΚΠ, θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης των τοπικών καλλιεργειών, αστικής και περι-αστικής χρήσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα. 

Ο κ. Σαχίνης εξήγησε μάλιστα πως η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη ΑΠΕ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί τους επόμενους μήνες, διευκρίνησε ο ίδιος.

«Επιταχύνουμε την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της εταιρείας και μειώνουμε τα κόστη μας», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως το 2023 παρουσιάστηκε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 1,8% ενώ συνολικά αυξήθηκε το προσωπικό κατά 10% από το 2019. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024, εξήγησε, αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας της ΡΑΑΕΥ, που θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρεί σε ανάκτηση κόστους των επενδύσεών της.

►Διαβάστε επίσης: ΕΥΔΑΠ: Εντυπωσιακή αύξηση EBITDA κατά 56% στα € 60,8 εκατ. - Πρόταση για μέρισμα 0,10 ευρώ/μετοχή

Οικονομικά αποτελέσματα

Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2,4% στα € 351,6 εκατ. για το 2023, ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτινάχθηκαν με αύξηση 163% στα 28 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο EBITDA στα 60,8 εκατ. ευρώ, και μείωση λειτουργικού κόστουςκατά 1,8% στα €329,8 εκατ..

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοινωση: «Το 2023 η ΕΥΔΑΠ αύξησε τον κύκλο εργασιών και μείωσε τα λειτουργικά έξοδα κατά 1,8%. Όλοι οι δείκτες αποτελεσματικότητας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και το σταθερό τιμολόγιο που διατηρεί η Εταιρεία από το 2013. Η Εταιρεία έδωσε προτεραιότητα στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αυξάνοντας κατά 45% την απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος συγκριτικά με το 2022.

Το υψηλό κόστος ενέργειας συνετέλεσε στη μειωμένη ζήτηση νερού κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο, η κατανάλωση νερού ευνοήθηκε από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου του έτους και παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξεως του 0,6%.

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ. € από 343,5 εκατ. € το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4% (+8,1 εκατ. €). Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση) η Εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά  +8 εκατ. € (+2,5%).

  • Το συνολικό λειτουργικό κόστος της Εταιρείας παρουσίασε πτώση κατά -1,8% ή -6 εκατ. € και διαμορφώθηκε στα 329,8 εκατ. € από 335,8 εκατ. € το 2022 κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 26% (-11,5 εκατ. €) και των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 3% (-3,4 εκατ. €). Αρνητικά επηρέασε το κόστος η αύξηση των προβλέψεων κατά 12,1 εκατ. € (+112%)
  • Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA)* παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 56% ή  21,8 εκατ. € και διαμορφώθηκαν στα 60,8 εκατ. € από 39 εκατ. € το 2022, ενώ το EBITDA margin* αυξήθηκε  σε 17,3% από 11,4% το 2022.
  • Η αύξηση του EBITDA επηρέασε τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) της Εταιρείας, τα οποία από μόλις 117 χιλ. € το 2022, έφθασαν τα 21,5 εκατ. € το 2023. Το EBIT margin διαμορφώθηκε στο 6,1% από 0,0% το 2022.
  • Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. € από 10,6 εκατ. € το 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά +163% ή +17,4 εκατ. €.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, για τη διανομή μερίσματος, ποσού 0,10 λεπτών (Ευρώ 0,10) ανά μετοχή, (συνολικό μικτό ποσό ευρώ 10.650  χιλ. ευρώ) για τη χρήση 2023.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ