Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Η Julius Baer εξετάζει την εξαγορά της EFG International του ομίλου Λάτση

Η μεγάλη ελβετική τράπεζα, Julius Baer Group,  διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς της ανταγωνίστριας της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας EFG International, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Λάτση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Η Julius Baer, που έχει έδρα τη Ζυρίχη, έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με την EFG τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το ενδεχόμενο μίας συγχώνευσης, σύμφωνα με τις πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις γίνονταν επί μήνες, αλλά σταμάτησαν, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος. 

Η μετοχή της EFG αυξήθηκε κατά 1,2% την Παρασκευή, με τη χρηματιστηριακή αξία της να φθάνει τα 3,8 δισ. ελβετικά φράγκα.

Μια συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε μία εταιρεία διαχείρισης πλούτου με ενεργητικό υπό διαχείριση άνω των 500 δις. φράγκων, συνεχίζοντας την πορεία μετασχηματισμού  του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κλάδου που ξεκίνησε πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS Group, εξαγόρασε την αντίπαλη Credit Suisse σε μία κατεσπευσμένη προσπάθεια διάσωσης.

Οι μέτοχοι της EFG International

Μεγαλύτερος μέτοχος της EFG είναι η οικογένεια Λάτση, με την EFG Bank European Financial Group της οικογένειας να κατέχει περίπου 45% των μετοχών της. 

Άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της EFG είναι η βραζιλιάνικη τράπεζα Banco BTG Pactual, με μερίδιο περίπου 20, και ο Μπόρις Κολάρντι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer.

Ο Κολάρντι έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFG το 2022 μετά την αιφνίδια αποχώρησή του από τη θέση του στην Banque Pictet & Cie.

Ρεκόρ κερδών της EFG το 2023

Η EFG, η οποία διέθετε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους περίπου 142 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στο τέλος του 2023, ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη της στην ιστορία της πέρυσι, αλλά προειδοποίησε ότι η ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων είναι πιθανό να αντιστραφεί.

Η Julius Baer αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά την αποχώρηση του Philipp Rickenbacher, ο οποίος παραιτήθηκε ως συνέπεια της έκθεσης της τράπεζας στον αυστριακό κολοσσό ακινήτων Signa που κατέρρευσε οδηγώντας σε ζημίες ύψους 586 εκατ. ελβετικών φράγκων για την τράπεζα.

Η Julius Baer επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξή της καθώς προσπαθεί να τραβήξει μια γραμμή κάτω από την αναταραχή που προκάλεσε η ζημιά από τη Signa. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει προγραμματίσει να τροποποιήσει το σύστημα μπόνους για να προσελκύσει περισσότερα χρήματα πελατών, ανέφερε το Bloomberg τον Μάρτιο.

Την Πέμπτη, η τράπεζα δήλωσε ότι οι εισροές κεφαλαίων πελατών έχουν ανακάμψει μετά την αρνητική έναρξη του έτους. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 10% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, λόγω της σημαντικής θετικής επίδρασης συναλλαγματικών ισοτιμιών και των ισχυρών χρηματιστηριακών αγορών, ανέφερε.

Η Julius Baer εξακολουθεί επίσης να υπόκειται σε πολλαπλές έρευνες από την ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή Finma, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τυχόν μεγαλύτερες συναλλαγές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ