Νέα
 • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
 • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Μπήτρος (HIG Capital): Δεν υπάρχει οροφή για τις επενδύσεις στην Ελλάδα την επόμενη 5ετία

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της από το HIG Capital Advisors LLC, που τα τελευταία χρόνια επενδύει στην ελληνική οικονομία με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τα logistics και τα ακίνητα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1,5 δισ. ευρώ, με την HIG να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων ενεργών επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους, δημιουργώντας ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα έχουν φορέα υλοποίησης τις δύο λειτουργικές πλατφόρμες ELLA RESORTS (κλάδος hospitality) και STREEM GLOBAL (κλάδος logistics). Μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, υλοποιούνται σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

Έως σήμερα, η «H.I.G. Capital Advisors LLC» έχει επενδύσει στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιρειών μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους, εξυγιαίνοντάς τις και δίνοντάς τους σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, όσο και στην εξαγορά εταιρειών με στόχο τη σημαντική ανάπτυξή τους, με έμφαση στην προστιθέμενη αξία.

Στην Ελλάδα για τουλάχιστον μια 5ετία

Όπως τόνισε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO της Inventio Group και CEO της Streem Global, δεν υπάρχει οροφή για τις εν δυνάμει επενδύσεις που μπορεί να κάνει η HIG στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε ότι όπου υπάρχουν ευκαιρίες και ανήκουν στο αντικείμενο δραστηριοποίησης του Fund, θα εξετάζονται.

Σημείωσε επίσης ότι η HIG θα παραμείνει ως επενδυτής στην Ελλάδα για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη, με τη σχετική απόφαση να έχει ήδη ληφθεί σε κορυφαίο διοικητικό επίπεδο.

Τα βασικά σημεία των επενδύσεων της «H.I.G. Capital Advisors LLC» στην Ελλάδα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της συνοψίζονται στα εξής:

Βιομηχανικός Κλάδος

 • Μαΐλης (2014): διάσωση εταιρείας και όλων των θέσεων εργασίας μέσω εξαγοράς δανείων και επιτυχημένης συνεργασίας με τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ομίλου, μεγέθυνση κύκλου εργασιών.
 • Ελληνική Χαλυβουργία (2019): διαγραφή δανείων άνω των €150 εκατ. με ανταλλαγή οικοπέδου του παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012

Ξενοδοχειακός Κλάδος

 • Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018): πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, παράλληλη διάσωση της εταιρείας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 835 δωματίων (2.500 κλίνες). Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων, αυξήθηκαν σε 600.
 • Corfu Holdings, Κέρκυρα (ex-Mayor Holdings): κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες). Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 150 εκατ. ευρώ. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, θα αυξηθούν σε 700. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grotta Verde), το οποίο θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σεζόν, ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Corfu και Pelekas Monastery, συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων, που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2024.
 • Αγορά ξενοδοχείου πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης, με επενδυτικό πλάνο €50 εκατ. για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητα 360 δωματίων. Το έργο, υπό την εποπτεία της Inventio Edge, είναι σε εξέλιξη με ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.
 • Αγορά πρώην ξενοδοχείου Αλθέα, στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας περίπου 350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.
 • Δημιουργία λειτουργικής πλατφόρμας hospitality, Ella Resorts, που συνενώνει και διαχειρίζεται όλες τις παραπάνω εταιρείες. (www.ellaresorts.com)
 • Στα Ella Resorts έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα, με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος για τη δραστηριότητα εντός Ελλάδας είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο τα 10.000 δωμάτια. Σταθερές προτεραιότητες για τα Ella Resorts αποτελούν η διαρκής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η στήριξη των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών βιώσιμου τουρισμού.

Κλάδος Ακινήτων

 • Dimand (2019): παροχή κεφαλαίων που επέτρεψαν στην εταιρεία να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία από 65 εκατ. σε 170 εκατ. εντός 3 ετών.

Κλάδος Logistics

 • Μακιός ΑΕ - Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης - Αθήνα (2021): εξαγορά ποσοστού των μετόχων και δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των logistics ψυχόμενων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση με πάνω από 55.000 αποθηκευτικών χώρων ψυχόμενου φορτίου). Τα συνολικά έσοδα από 48 εκατ. ανέρχονται πλέον σε 66 εκατ. για το 2023, με αύξηση θέσεων εργασίας σε πάνω από 400.
 • ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ  (2023): εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των 150 εκατ. και πάνω από 1.250 θέσεις εργασίας, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών logistics στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Unit Hellas & Unit Shipping (2023): εξαγορά 100% των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των 50 εκατ., οι εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες μεταφορά
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ