Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Enaon EDA: Μία ακόμη μεγάλη βιομηχανία εντάσσεται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου

Η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Enaon EDA, θυγατρική της Enaon του ομίλου Italgas, προχώρησε στην υπογραφή της πρώτης σύμβασης σύνδεσης μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για  το Πρότυπο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων και παιδικών τροφών «FrieslandCampina Hellas», οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών από όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου και επεκτείνεται προς τον αστικό ιστό της πόλης.

Η FrieslandCampina Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής,  επεξεργασίας και συσκευασίας γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, παιδικών τροφών και άλλων συναφών προϊόντων, καθώς και την εμπορία και διανομή αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εταιρεία απασχολεί 420 εργαζόμενους, με ετήσια εκτιμώμενη κατανάλωση περί τις 20.000 MWh Φυσικού Αερίου στο Πρότυπο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ.

Η χρήση του φυσικού αερίου θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση της εν λόγω βιομηχανίας, καθώς και στα λειτουργικά της κόστη, ενώ θα ενισχύσει την παραγωγική διαδικασία. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σημαντικά θα είναι τα οφέλη για το περιβάλλον. Το φυσικό αέριο, κατά την καύση του, παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανιών.

Ο κ. Βασίλης Κυριακόπουλος, Patras Plant Manager της FrieslandCampina Hellas, δήλωσε σχετικά:  «Η ένταξη στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου του Πρότυπου εργοστασίου ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα, που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας του,  είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Η χρήση του φυσικού αερίου δε βελτιώνει μόνο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα άμεσα, αλλά διαμορφώνει και τη βάση για μελλοντική μετάβαση σε μορφές ενέργειας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως το πράσινο υδρογόνο. Η στρατηγική μας, άλλωστε, για το 2050 είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών που επιτρέπουν την υλοποίηση αυτού του στόχου, ενσωματώνοντας καινοτόμες βιώσιμες πρακτικές και την αξιοποίηση του πράσινου υδρογόνου ως κρίσιμο μέσο μετάβασης προς μια πλήρως βιώσιμη και καθαρή βιομηχανική διαδικασία. Για τη FrieslandCampina Hellas-NOYNOY η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο προτεραιότητα της στρατηγικής, αλλά έμπρακτη απόδειξη υπευθυνότητας και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

 Η κα Francesca Zanninotti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της enaon EDA, τόνισε με αφορμή την υπογραφή τη σύμβαση σύνδεσης: <<Καλωσορίζουμε τη FrieslandCampina Hellas στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που αναπτύσσει η Enaon EDA  στη Δυτική Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας επιλέγει για τη λειτουργία της τη χρήση του φυσικού αερίου, ένα οικονομικό, αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για τη νέα ενεργειακή εποχή. Το δίκτυο που αναπτύσσουμε στην περιοχή έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και, μελλοντικά, υδρογόνο, ενισχύοντας σημαντικά τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ενεργειακή μετάβαση, με βάση τόσο τους εθνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς στόχους>>.

Σημειώνεται ότι, σε πρώτη φάση, η Βιομηχανική Περιοχή Πατρών θα τροφοδοτηθεί με  εικονική διασύνδεση μέσω σταθμού επαναεροποίησης (LNG station).

Η ανάπτυξη  υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Πάτρα, με κύριο του έργου την Enaon EDA, προβλέπει επενδύσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της Enaon EDA και πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014-2020) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή 120 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Πάτρας, το οποίο θα τροφοδοτείται από κρυογενικές δεξαμενές και εξοπλισμό επαναεριοποίησης LNG που κατασκευάζονται στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Μέσω του δικτύου, θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 5.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ