Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Επέκταση στα έργα ΣΔΙΤ, επενδύσεις στις ΑΠΕ και ενίσχυση παρουσίας στη Ρουμανία

Intrakat, Εξάρχου

Τον στρατηγικό σχεδιασμού του Ομίλου Intrakat για τα επόμενα χρόνια - που περιλαμβάνει επέκταση του χαρτοφυλακίου ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ), ενίσχυση της παρουσίας στην αγορά της Ρουμανίας, πιθανές εξαγορές, αλλά και ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων - παρουσίασε σήμερα σε εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Ομίλου Intrakat, το 2026 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κέρδη τα 200 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ΣΔΙΤ το 1 δισ. ευρώ.

Στόχος νέας έργα 18 δισ. 

Στόχος του ομίλου είναι να αναλάβει νέα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία, ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, που θα έρθουν να προστεθούν στο ανεκτέλεστο των 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας στους επενδυτές, τα επικείμενα μεγάλα έργα υπόσχονται σημαντικό έργο στο ορατό μέλλον και η Intrakat είναι σωστά τοποθετημένη, με ιδιαίτερα χαμηλό δανεισμό, για να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότησή τους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς.

Επίσης, ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Ομίλου για την περαιτέρω επέκτασή του στα έργα ΣΔΙΤ και παραχώρησης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών σχετικών συμμετοχών, αλλά και άλλων χαρτοφυλακίων δραστηριοτήτων, με απώτερο στόχο τη διαφοροποίηση του μείγματος εσόδων του Ομίλου στο μέλλον.

Κορυφαία προτεραιότητα η Ρουμανία

Επιπλέον, έγινε ευρεία αναφορά στις δυνατότητες της ρουμανικής αγοράς, η οποία παρουσιάζει υψηλή διαθεσιμότητα και απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλα έργα, ενώ προωθεί πλέον την χρήση των ΣΔΙΤ και των έργων παραχώρησης, για τα οποία η Intrakat ενδιαφέρεται.

Όπως τόνισε η διοίκηση του Ομίλου, η Ρουμανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και αγοράς ζωτικής σημασίας και στόχος είναι ο τετραπλασιασμός των εσόδων που έρχονται από εκεί, καθώς οι προσδοκίες είναι τεράστιες εν όψει δημοπράτησης έργων ύψους 26 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια στη γειτονική χώρα.

Η σημασία της συνεργασίας με τη ΔΕΗ

Επιπλέον, ο κ. Εξάρχου τόνισε τη σημασία και τη δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία θα βοηθήσει τον Όμιλο στην ταχύτερη υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού στην ενέργεια, έχοντας ως στόχο την αύξηση των εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή.

Ήδη, η εταιρεία έχει δρομολογήσει επενδύσεις ισχύος 500MW για την επόμενη διετία και προσδοκά να έχει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ το 2026. Ο επικεφαλής της Intrakat χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη ΔΕΗ δικλείδα ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή αγορά αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με περισσότερο ανταγωνισμό και δυσχερέστερους όρους χρηματοδότησης, και ο συνεταιρισμός με έναν μεγάλο, καθετοποιημένο παίκτη της αγοράς, καθιστά τον σχεδιασμό της Intrakat πιο ασφαλή.

Ανακοίνωση εξαγορών τον Νοέμβριο

Επιπλέον, o κ. Εξάρχου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα ανακοινωθούν και πιθανές εξαγορές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και όχι μόνο στον κατασκευαστικό.

Παράλληλα ο Όμιλος Intrakat θα προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη αξιοσημείωτων χαρτοφυλακίων, όπως η λατομική δραστηριότητα και η διαχείριση κτιρίων και υποδομών, μέσω των θυγατρικών της ΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Λατομεία ΑΕ και AKTOR Facility Management, με στόχο την αύξηση των εσόδων από αυτούς τους δύο τομείς.

Το 2024 η Intrakat, αλλά και η θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, εκτιμάται ότι θα κλείσουν τη χρονιά με θετικό αποτέλεσμα. Ο κ. Εξάρχου έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του Ομίλου, μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, που τον έφερε σε πλεονεκτική θέση στην αγορά, καθώς εξασφάλισε πολλαπλάσια μεγέθη σε σχέση με το παρελθόν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ