Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η πανδημία άδειασε το ποτήρι της Diageo Hellas - Μείωση 31% στον τζίρο

Πηγή: Diageo
Πηγή: Diageo

Τα απανωτά lockdown και το παρατεταμένο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης έχει αυξήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στο σπίτι, ωστόσο οι πληγές της πανδημίας του κορονοϊού είναι βαθιές, με τις εκτιμώμενες απώλειες των εταιρειών του κλάδου για το 2020 να υπολογίζονται στο 40%. Με αυτά τα μελανά χρώματα περιγράφει στην οικονομική της έκθεση η Diageo Hellas τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά για τη χρήση που ολοκληρώθηκε τον περσινό Ιούνιο (1/7/2019-30/6/2020).

Η ελληνική θυγατρική του ομίλου της Diageo δεν αποτέλεσε εξαίρεση και σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της, ο κύκλος εργασιών συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνεύματος διαμορφώθηκε στα 91,41 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 31,1% σε σχέση με τα 132,79 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Χωρίς την προσμέτρηση του ΕΦΚ, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 49,80 εκατ. ευρώ, έναντι 72,42 εκατ. ευρώ τη χρήση 2018/2019, μειωμένα κατά 31,2%.

Ραγδαία αύξηση για ένα δίμηνο

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η εταιρεία, ενώ έκλεισε τη χρονιά με σημαντική μείωση των πωλήσεων έναντι του προηγούμενου έτους, το πρώτο τρίμηνο μετά τη λήξη της χρήσης είχε ραγδαία αύξηση, γεγονός που οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων μέσα στο δίμηνο του καλοκαιριού. Από τα μέσα Αυγούστου και έπειτα, υπήρξε εκ νέου συρρίκνωση λόγω καινούργιων περιοριστικών μέτρων και κλείσιμο των κέντρων εστίασης και διασκέδασης. Μειώθηκαν οι πωλήσεις στο χονδρεμπόριο και την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο λόγω ευρείας κατανάλωσης από το σπίτι.

Αναλόγως πτωτικά κινήθηκαν και τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων, στα 1,4 εκατ. ευρώ από 2,68 εκατ. ευρώ τη χρήση 2018/2019, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,26 εκατ. ευρώ από 2,46 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλη μείωση σημείωσε και το αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους, στα 234 χιλ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ τη χρήση 2018/2019.

Τα ίδια κεφάλαια κατά τις 30/6/2020 ανέρχονται σε 18,21 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μικρή πτώση, έναντι 19,37 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως.

«Σε ικανοποιητικά επίπεδα η κερδοφορία» 

Από την πλευρά της εταιρείας αναφέρεται παρ’ όλα αυτά ότι η εξέλιξη των εργασιών και η οικονομική της θέση, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2020 με την παγκόσμια πανδημία Covid-19, κρίνονται ικανοποιητικές.

«Η εταιρεία, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε τη διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα», επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού, ποσού 240.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις προοπτικές, με βάση όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της περσινής χρήσης, «η εταιρεία βασιζόμενη στα ευρέως γνωστά προϊόντα της, στη γνώση της αγοράς και στους ανθρώπους της έχει θέσει  αισιόδοξους  αλλά ρεαλιστικούς στόχους και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας. Παράγοντες όπως η βελτίωση σημαντικών δεικτών της οικονομίας, του επενδυτικού κλίματος και του κλίματος στην αγορά, αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης».

Οι μάρκες ποτών που έχει στην κατοχή της

Να σημειωθεί ότι από τα περσινό καλοκαίρι πρόεδρος της εταιρείας είναι ο David Smith, o οποίος διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου της Diageo Νότιας Ευρώπης στο δίκτυο της πολυεθνικής. Η Διοικητική Περιφέρεια της Diageo Νότιας Ευρώπης περιλαμβάνει τις αγορές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της Diageo στην Ευρώπη.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Diageo Hellas συμμετέχουν επίσης ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Γεώργιος Ψωμιάδης, ως αντιπρόεδρος, και ο Σωτήρης Γεροδημήτρης (μέλος), ο οποίος διατηρεί τον ρόλο του Head Of Financial Control στην Diageo Νότιας Ευρώπης.

Η Diageo είναι παγκόσμιος ηγέτης στα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιο μαρκών της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Johnnie Walker, το Crown Royal, το J&B, τα ουίσκι Buchanan's και Windsor, τη Smirnoff, τις βότκες Cîroc και Ketel One, το Captain Morgan, το Baileys, τη Don Julio, το Tanqueray κ.ά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ