Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα σχέδια της CVC για να γίνει leader και στον γαλακτοκομικό κλάδο

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος deal μπορεί να προσδιοριστεί η χθεσινή ανακοίνωση για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τη CVC Capital Partners VII (CVC Fund VII). Τα σχέδια του αμερικανικού fund που ενδιαφέρεται να γίνει leader στην Ελλάδα σε κάθε κλάδο που το ενδιαφέρει, είχαν διαφανεί από τότε που δρομολογούσε την εξαγορά της Vivartia.

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου deal, έβαλε μπροστά το σχέδιό της να γίνει κορυφαία δύναμη στον γαλακτοκομικό κλάδο, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της, εκτός από τη Δέλτα Τροφίμων, και τη Δωδώνη, ενώ σειρά έχει πάρει ο Κολιός. Nα σημειωθεί ακόμη ότι το αμερικανικό fund, μέσω της Vivartia, ελέγχει και ένα μετοχικό ποσοστό της τάξης του 43,2% στη Μεβγάλ.

Τα νούμερα πίσω από το deal

Σχετικά με τις έως τώρα επενδύσεις του CVC στον κλάδο των τροφίμων, υπενθυμίζεται ότι για την Vivartia το τίμημα ανήλθε σε 175 εκατ. ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 600 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του χρέους της επιχείρησης.

Για την Δωδώνη, πληροφορίες θέλουν το deal να κινήθηκε στα επίπεδα των 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. αφορούν στον δανεισμό της γαλακτοβιομηχανίας και άλλα τόσα θα πάρει η SI Foods (μεγαλομετόχου της εταιρείας), η οποία παράλληλα θα διατηρήσει ένα 25%. Αναφορικά με τα 20 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο της Δωδώνη, αυτά εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν για την εξαγορά της Κολιός και το κλείσιμο των υποχρεώσεων της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας για την Αγνό (πρόστιμα 11 εκατ. ευρώ).  

Σχετικά με το τελευταίο deal, σημειώνεται από τις δύο πλευρές ότι Δέλτα και Δωδώνη έχουν συμπληρωματικές δραστηριότητες, προϊόντα και αγορές στις οποίες απευθύνονται και μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικές συνέργειες.

Το προφίλ Δωδώνης και Δέλτα

Η Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963, ενώ το 2012 πέρασε στον έλεγχο του επενδυτικού ομίλου SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο, στον οποίο μέλος είναι και η Lime Capital Partners Ltd. Η εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα, παράγει αυθεντικά, αμιγώς ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας 100% ελληνικό αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ένα διευρυμένο δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου.

Με περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες, η Δωδώνη διαθέτει 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και παράγει 100 ξεχωριστούς κωδικούς, που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και την 100% ελληνική τους ταυτότητα. Πέρυσι εμφάνισε τζίρο στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ ενώ απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου, όπου βρίσκονται και οι παραγωγικές μονάδες της. Διατηρεί επίσης εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο.

Η Δέλτα, η οποία ιδρύθηκε το 1952 από τον Αριστείδη Δασκαλόπουλο, διαθέτει 4 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και συνεργάζεται σταθερά με 1.100 φάρμες, απορροφώντας το 25% της ελληνικής παραγωγής γάλακτος. Απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους ενώ το 2019 παρουσίασε πωλήσεις ύψους 282,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά, ορισμένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα της εταιρείας είναι το Φρέσκο Γάλα Δέλτα, οι Μικρές Οικογενειακές Φάρμες, το Milko, το γάλα Βλάχας τα γιαούρτια Complet, διπλοστραγγιστό, Natural και τα επιδόρπια γιαουρτιού Vitaline.

Κολιός, Danone καιβλέπουμε

Οι επόμενες κινήσεις του CVC έχουν να κάνουν, όπως προαναφέραμε, με την προσθήκη της Κολιός, κάτι το οποίο αναμένεται εκτός συνταρακτικού απροόπτου να ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα, ενώ ένα ακόμη δείγμα των προσπαθειών του fund για δημιουργία ενός πανίσχυρου σχήματος στον εγχώριο γαλακτοκομικό κλάδο, είναι και η τελευταία συνεργασία που ανακοίνωσε η Δέλτα με την Danone.

Θυμίζουμε ότι η Δέλτα ανέλαβε την παραγωγή προϊόντων στο εργοστάσιο της στον Άγιο Στέφανο του στραγγιστού γιαουρτιού με προβιοτικά Activia για λογαριασμό της γαλλικής Danone. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται συνεργασία και σε ευρύτερο προϊοντικό πλαίσιο, ωστόσο στη φάση αυτή θα δοκιμαστεί η πορεία του στραγγιστού της Activia και αναλόγως με αυτήν, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα projects.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις των άλλων μεγάλων παικτών του κλάδου, όπως είναι π.χ. τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (της οικογένειας Σαράντη), η Ήπειρος (μέλος της Optima, της οικογένειας Παντελιάδη) και η Κρι Κρι (της οικογένειας Τσινάβου), καθώς και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν αλλά και άλλες γνωστές γαλακτοβιομηχανίες όπως είναι η La Farm, η Φάρμα Κουκάκη, η Όμηρος, η Εβροφάρμα κ.ά.

Leader σε Υγεία και Ασφάλειες

Γενικότερα για την CVC θυμίζουμε ότι ήδη έχει επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 1,5-1,8 δισ. ευρώ καταφέρνοντας να γίνει leader στον κλάδο της Υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care) και των Ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική), ενώ στις αξιοσημείωτες κινήσεις του είναι η απόκτηση πλειοψηφικών ή μεγάλων μειοψηφικών ποσοστών σε εταιρείες όπως το Skroutz (κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα) και την D-Marine Group (που εξαγόρασε από την τουρκική Dogus).

Καλή συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει προς τα τέλη του 2020 σε κορυφαίο επιχειρηματικό συνέδριο ο Άλεξ Φωτακίδης, partner της CVC Capital, το υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία, που έχει με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τα δυνατά ταλέντα του τόπου μας, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους το fund εμφανίζει τόσο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.

Η CVC θα συνεχίσει τις επενδύσεις, εστιάζοντας κυρίως σε κλάδους:

  • Υγείας
  • Finance
  • Καταναλωτικών ειδών
  • Τροφίμων
  • Αγροδιατροφής (κυρίως βιολογικά προϊόντα)
  • Hospitality

Ενδιαφέρον για κλάδους με τζίρους άνω του 1 δισ. ευρώ

Παράλληλα, θα δώσει βάρος σε κλάδους που τζιράρουν άνω του 1 δισ. ευρώ, με τον κ. Φωτακίδη να υπογραμμίζει πως «ψάχνουμε για top players, που βρίσκονται στις τρεις κορυφαίες θέσεις των κλάδων που εξετάζουμε και οι οποίοι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων είναι τουλάχιστον 5-7 έτη.

Ενδεικτικές του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνει το CVC για επενδύσεις στη χώρα μας, είναι και οι φήμες οι οποίες έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει ακόμη και για είσοδο του fund στην εγχώρια αγορά super markets, μέσω της Σκλαβενίτης, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ