Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παναγιώτης Μονεμβασιώτης: Εγραψε τη συνταγή της επιτυχίας για τον Φούρνο Βενέτη

Πηγή: Intime
Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης είναι από τους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει την τελευταία 20ετία / Πηγή: Intime

Ενας από τους Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει την τελευταία 20ετία είναι ασφαλώς και ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τη… γιγάντωση της αλυσίδας «Φούρνος Βενέτη» – κάτι που επετεύχθη επί ημερών του - ενώ άλλοι παρακολουθούν τα πεπραγμένα του στον χώρο του ποδοσφαίρου, ως ιδιοκτήτη του ιστορικού Απόλλων Σμύρνης τα τελευταία 6,5 χρόνια.

Εσβησε τα τραπεζικά χρέη μέσα σε 10 χρόνια

Ικανότατος μάνατζερ, ο οποίος αρέσκεται να δοκιμάζει νέα πράγματα, κατάφερε να μετατρέψει την «Φούρνος Βενέτη», μία εταιρεία η οποία το 2002 είχε τζίρο 12 εκατ. ευρώ με… χρέη 27 εκατ., εκ των οποίων τα 21 αφορούσαν σε οφειλές τραπεζών, στο κορυφαίο όνομα του χώρου.  Μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια κατάφερε να ξεχρεώσει τις τράπεζες και να εκτοξεύσει τα μεγέθη.

Οι περυσινοί αριθμοί είναι ενδεικτικοί:

  • Τζίρος 47,42 εκατ. (και 100 εκατ. οι συνολικές πωλήσεις του σήματος Βενέτη)
  • Καθαρά κέρδη: 4,68 εκατ. ευρώ
  • Ιδια κεφάλαια: 20,12 εκατ. ευρώ
  • Ταμειακά διαθέσιμα: 7,57 εκατ. ευρώ
  • Τραπεζικός δανεισμός: 1.499 ευρώ!
Βενέτη Πηγή: Eurokinissi
O Φούρνος Βενέτη το 2002 είχε τζίρο 12 εκατ. ευρώ με χρέη 27 εκατ. Μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης κατάφερε να ξεχρεώσει τις τράπεζες / Πηγή: Eurokinissi

Το success story του Food Hall

Προ δεκαετίας είχε παρουσιάσει το πρώτο… εστιατόριο εντός καταστήματος και πιο συγκεκριμένα το Βενέτη Food Hall στον Γέρακα. Θυμάμαι ότι μας είχε εντυπωσιάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα μέσα σε έναν χώρο τον οποίο έως τότε γνωρίζουμε ως φούρνο και δύσκολα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη για το πως θα πήγαινε , δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που έχει μία κουζίνα και η ετοιμασία αρκετών γευμάτων. Το γεγονός ότι σήμερα, δέκα χρόνια μετά, λειτουργούν στην χώρα 63 Βενέτη Food Hall επιβεβαιώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Νέα πνοή στην Ομόνοια

Τρία χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2013 ο Σμυρνιός επιχειρηματίας προχώρησε σε μία ακόμη εμβηλατική κίνηση, καθώς... ξαναζωντάνεψε το ιστορικό Νέον στην Ομόνοια, θέλοντας παράλληλα να δώσει πνοή σε μία περιοχή η οποία έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα στην ίδια περιοχή επέλεξε να δημιουργήσει το πρώτο Venetis Great, και πιο συγκεκριμένα στο εμβληματικό κτίριο «Μπάγκειον» με ιστορία 130 ετών.

Οι... περιπέτειες στο πρώην Jackson Hall

Το δεύτερο κατάστημα του συγκεκριμένου concept θα ανοίξει σε ένα άλλο ιστορικό σημείο του κέντρου της Αθήνας, στο πάλαι ποτέ Jackson Hall, στον πεζόδρομο της Μηλιώνη στο Κολωνάκι. Πρόκειται για ένα κατάστημα το οποίο ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης εκμίσθωσε προ...πενταετίας περίπου μετά από συμφωνία που ήρθε με τη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος του Ανδριώτη ευεργέτη Πέτρου Λ. Μουστάκα. Ωστόσο, η διαδικασία κατασκευής του νέου καταστήματος έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, όπως άλλωστε και περίπου ακόμη 10 χώροι σαν και αυτόν, όπου η αλυσίδα ενοικιάζει τα τελευταία 3-4 χρόνια προκειμένου να μεγαλώσει το δίκτυό της.

Ο κορονοϊός ανέτρεψε τα σχέδια

Εάν όμως η γραφειοκρατία μπλόκαρε αρκετά από τα σχέδια του δαιμόνιου μάνατζερ – ειδικά τα χρόνια της ύφεσης στη χώρα – ο κορονοϊός ανέτρεψε τα δεδομένα. Τα αναγκαστικά lockdowns σε συνδυασμό με τα υψηλά λειτουργικά κόστη ορισμένων καταστημάτων σε σχέση με τα έσοδά τους, οδήγησε τον Μονεμβασιώτη σε κλείσιμο καταστημάτων και σε «πάγωμα» νέων λανσαρισμάτων τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί σε Ελλάδα αλλά και για πρώτη φορά, στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 110 καταστήματα που λειτουργούσαν πριν την πανδημία, σήμερα ανέρχονται σε περίπου 100. Μάλιστα είχε προαναγγείλει το κλείσιμο ακόμη 25 μέσα στο 2021, εφόσον δεν δινόταν λύσεις με τη μείωση στα ενοίκια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Φούρνος Βενέτη», η χρονιά αναμένεται να κλείσει με μία μείωτη του τζίρου κατά 30%, παρά τις προσφορές που κάνει η αλυσίδα αλλά και τις συνεργασίες που έχει ξεκινήσει με πλατφόρμες όπως πρόσφατα η Wolt και παλαιότερα η Box.

Τα νέα projects που έρχονται

Ωστόσο με την σταδιακή έξοδο της χώρας από την... καραντίνα, ο σχεδιασμός της αλυσίδας κάνει λόγο για το άνοιγμα του Veneti Great στην Μηλιώνη, τριών νέων καταστημάτων σε κλειστές αγορές - και πιο συγκεκριμένα σε Κηφισιά (Υδρας), Ψυχικό (Κοντολέοντος) και Χανιά (Κυδωνίας) – καθώς επίσης και του πρώτου Veneti Go στην Πλατεία Ομονοίας. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη το Veneti Go αποτελεί το ένα από δύο νέα concept καταστημάτων, μαζί με το Cremeria Veneti, με το οποίο στόχος του είναι να αναβιώσει το παλιό γαλακτοπωλείο της γειτονιάς συνδυάζοντάς το με ζαχαροπλαστείο, καφέ και τζελατερία.

Πώς θα γίνουν τα πρώτα βήματα εκτός Ελλάδας

Αναφορικά τέλος με το βήμα της εταιρείας εκτός Ελλάδας, είχαν ήδη προηγηθεί συζητήσεις πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού με συνεργάτες σε αγορές-στόχους, εστιάζοντας κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, «το μοντέλο, που θα ακολουθηθεί, θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα. Για παράδειγμα, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως π.χ. το Λονδίνο ή τη Ρώμη, στόχος είναι να ανοίξει κάποιο μεγάλο κεντρικό κατάστημα, το οποίο θα αποτελέσει flagship, ώστε να γίνει γνωστό το brand και να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλα σημεία.

Πηγή: Intime
Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης κατάφερε να φέρει ξανά τον ιστορικό Απόλλωνα Σμύρνης στην Super League Πηγή: Intime

Εβαλε τον Απόλλωνα στα…σαλόνια

Σε σχέση με την παρουσία του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, η πορεία του κρίνεται επίσης επιτυχημένη, καθώς μετά τις πρώτες δύο χρονιές όπου έχασε την άνοδο στην Super League για μία θέση, την περίοδο 2016-2017 τερμάτισε πρώτος στη δεύτερη κατηγορία, καταφέρνοντας να παίξει στην Super League για δύο περιόδους (2017-2018, 2018-2019), αλλά και τη φετινή σεζόν (2020-2021).

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ