Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

MLS: Τα απλήρωτα ομόλογα, η καθυστέρηση στις οικονομικές καταστάσεις και ο άφαντος επενδυτής

MLS
Πηγή: Eurokinuissi

Μετά το e-commerce, το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού ήταν η κατηγορία που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων το δυστοπικό 2020 και ο κύριος λόγος ήταν οι αλλαγές που έφερε στη ζωή όλων μας η πανδημία του κορoνοϊού.

Ωστόσο η MLS Πληροφορική, «τεχνολογικός κολοσσός» για κάποιους, η οποία πουλάει tablet και αναπτύσσει λογισμικό, επικαλέστηκε για άλλη μια φορά «τις επιπτώσεις του Covid-19» αθετώντας ξανά τις πληρωμές ομολόγων της. Η μη πληρωμή των κουπονιών ΜΛΣ02 την 26η Φεβρουαρίου ήταν η τρίτη αθέτηση από την πλευρά της εισηγμένης, καθώς είχαν προηγηθεί τα κουπόνια του ομολόγου ΜΛΣ01 στις 12 Ιανουαρίου, όσο και για τα κουπόνια του ομολόγου ΜΛΣ03 στις 22 Ιανουαρίου.

Η δέσμευση έμεινε στα λόγια

Ταυτόχρονα, κενό γράμμα έμεινε και η δέσμευση της διοίκησης για τη δημοσίευση των κρίσιμων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2019 έως το τέλος Φεβρουαρίου, εξαντλώντας την υπομονή και την ανοχή μετόχων, πιστωτών, ομολογιούχων, αλλά και των ελεγκτικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εισηγμένης είχε ανακοινώσει, στα τέλη του Ιανουαρίου, ότι «σε κάθε περίπτωση μέσα στον επόμενο μήνα» θα δημοσίευε τις οικονομικές καταστάσεις του 2019.

Μπροστά σε νέες καθυστερήσεις και αναβολές και με δεδομένο ότι η εταιρεία συμφερόντων Γιάννη Καματάκη έχει πλέον αναιμικές πωλήσεις, μερίδα ομολογιούχων προετοιμάζονται να προσφύγουν νομικά κατά των βασικών μετόχων, της διοίκησης, των ορκωτών ελεγκτών, ακόμη και των αναδόχων των ομολόγων. Κι αυτό γιατί πέρα από την επαναλαμβανόμενη αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων ελάχιστοι έχουν πειστεί για την έλευση ενός στρατηγικού επενδυτή που θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εταιρεία εισφέροντας νέα κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι μέσα από διαρροές είχε προαναγγελθεί η ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την MLS, αλλά προς το παρόν ο «λευκός ιππότης» δεν έχει εμφανιστεί.

Ομαδική αγωγή

Προ λίγων εβδομάδων η Eνωση Ελλήνων Επενδυτών κάλεσε μετόχους και ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε ομαδική αγωγή για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την εταιρεία, τους μεγαλομετόχους και τους ορκωτούς ελεγκτές.

Η Eνωση είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2020 παρέμβαση υπέρ των μελών της κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της MLS, ζητώντας την συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεγαλομετόχων και των ορκωτών ελεγκτών, ενόψει της διαφαινόμενης βεβαίας αθέτησης των υποχρεώσεων της, ωστόσο τότε η Ελληνική Δικαιοσύνη είχε κρίνει ότι δεν στοιχειοθετούνταν άμεσος κίνδυνος για τους μετόχους. Η Eνωση Ελλήνων Επενδυτών θεωρεί ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού έχει επιβεβαιωθεί πλέον από τον έλεγχο της Deloitte η διαφορά των 8,2 εκατ. ευρώ στα άυλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ η MLS έχει αθετήσει στο μεταξύ την πληρωμή κουπονιών σε όλα της τα ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι άλλοι ομολογιούχοι της εταιρείας έχουν καταφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των επικεφαλής της εταιρείας.

Συνελεύσεις μέσω Διαδικτύου

Προκειμένου να βρεθεί έστω και την ύστατη ώρα μια λύση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η MLS εξετάζει να πραγματοποιήσει μέσω διαδικτύου τις γενικές συνελεύσεις με τους ομολογιούχους μήπως και έτσι κατορθωθεί η επίτευξη των απαιτούμενων ελάχιστων απαρτιών. Οι προτάσεις της εταιρείας προς τους ομολογιούχους θα εστιάζονται στην επιμήκυνση των λήξεων των υπαρχόντων ομολογιακών δανείων.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξουν οι ομολογιούχοι, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως υπόθεση της MLS θα απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμη τη δημοσιότητα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ