Νέα
 • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
 • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Τσαμάζ: Τέλος εποχής για τον ΟΤΕ - Ο άνθρωπος που άλλαξε νοοτροπία σε μία επιχείρηση

Αναμφίβολα αποτέλεσε μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές στο χώρο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον Μιχάλη Τσαμάζ, έναν άνθρωπο που έχει κάνει το όνομά του, συνώνυμο του ΟΤΕ. Αναμφίβολα με την παρουσία του στην εν λόγω θέση, προσέθεσε πολλά στον Οργανισμό, αλλά ανέβασε πολύ ψηλά και την αποτίμηση των δικών του μετοχών, απαραίτητο διαβατήριο για τον επόμενό του σταθμό, τον οποίο ίσως και ο ίδιος δεν γνωρίζει ή δεν αποκαλύπτει.

Η θητεία του στον ΟΤΕ θα ολοκληρωθεί το προσεχές καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, αλλά ο Μιχάλης Τσαμάζ, θεωρώντας ότι ένα κεφάλαιο στην επαγγελματική του ζωή έχει κλείσει, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ.

Από την 1η Ιουλίου πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ θα είναι ο Κώστας Νεμπής, διευθύνων σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019.

Μακροβιότερος επικεφαλής

Ο Μιχάλης Τσαμάζ αποτέλεσε τον μακροβιότερο επικεφαλής του ΟΤΕ και τον προσεχή Ιούνιο θα συμπληρώσει, στο τιμόνι του ομίλου 13 χρόνια και επτά μήνες από τις 3 Νοεμβρίου του 2010, οπότε ανέλαβε καθήκοντα. Στον όμιλο του ΟΤΕ πάντως και σε κορυφαίες θέσεις θα συμπληρώσει το καλοκαίρι 23 ολόκληρα χρόνια, αφού βρίσκεται εκεί από το 2001.

Ο Μ. Τσαμάζ κατάφερε κάτι που μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο στην Ελλάδα. Παρέλαβε μία επιχείρηση που κουβαλούσε την νοοτροπία μία δημόσιας επιχείρησης που ήταν μονοπώλιο και κατάφερε, χωρίς συγκρούσεις και ακρότητες να μεταμορφώσει τον ΟΤΕ σε μία σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Κάποτε, στο πρόσφατο παρελθόν είχε δηλώσει ότι «ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ μέσα στην κρίση έγινε case study από το Harvard Business School και σήμερα διδάσκεται όχι μόνον εκεί, αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια».

Στην αρχή της κρίσης

Στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2010 είχε μείωση εσόδων 8%, έχασε 500.000 πελάτες, εμφάνιζε καθαρό δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ. Σήμερα συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, ενώ δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του να έχει συμπέσει με την οικονομική κρίση, για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ομίλου ΟΤΕ, ο Μ. Τσαμάζ υλοποίησε σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων. Κι εν μέσω κρίσης, ο όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς.

Το 2011 είχε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ, που αυξήθηκε σε 5,9 δισ. ευρώ το 2023, ενώ η αξία της μετοχής ενισχύθηκε κατά 380% από το 2012 έως το 2023. Ο όμιλος αύξησε τους ευρυζωνικούς πελάτες από 1,11 εκατ. το 2010, σε 2,3 εκατ. φέτος, υλοποιώντας σταθερά το 60% των επενδύσεων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Δίκτυα νέας γενιάς

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΟΤΕ έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ κατέκτησε ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT.

Επιπλέον, ίδρυσε start-ups σε νέες αγορές, όπως fintech, παραγγελία φαγητού και σύγκριση & αγορά ασφαλίσεων.

Το όραμα που έχει θέσει για την εταιρεία για το 2030, είναι να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους.

Οι κυριότεροι σταθμοί

 • Εντάσσεται στον Όμιλο ΟΤΕ τον Οκτώβριο του 2001 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της OTE International.
 • Το 2004 αναλαμβάνει CEO της OTE Investments με στόχο να εξυγιάνει, να αναδιοργανώσει και να μετασχηματίσει τις θυγατρικές του Ομίλου ΟΤΕ στο εξωτερικό. Με την αμέριστη στήριξη του τότε Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη, ολοκληρώνει το δύσκολο αυτό έργο με επιτυχία.
 • Το 2006 ορίζεται CEO της OTE Globe, όχημα του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πετυχαίνει την εξυγίανση και ανασύστασή της, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητά της και το διεθνές της κύρος.
 • Το 2007 αναλαμβάνει επικεφαλής της COSMOTE, της μεγαλύτερης θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ και Νο1 στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ενισχύει την πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας και με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων καταφέρνει να αυξήσει εντυπωσιακά την ψαλίδα σε σχέση με τον δεύτερο πάροχο.
 • Το Νοέμβριο του 2010 ορίζεται Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ. Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.
 • Η υγιής χρηματοοικονομική του θέση, επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να εφαρμόζει ένα εκτεταμένο, πολυετές σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
 • Το 2016 θέτει ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.
 • Το 2021, θέτει ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία: να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.
 • Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές του ΟΤΕ, λανσάρει συμπληρωματικές ψηφιακές υπηρεσίες: τις υπηρεσίες online παραγγελίας φαγητού ΒΟΧ, την πλατφόρμα αγοράς ασφαλειών COSMOTE Insurance και το Payzy by COSMOTE, την εφαρμογής πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λάνσαρε η εταιρεία στα τέλη του 2022 και έχει ήδη ξεπεράσει τους 180 χιλιάδες πελάτες.
 • Σύντομα το payzy θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στην Γερμανία από την Deutsche Telekom, ενώ πρόσφατα ο ΟΤΕ πρόσθεσε στο portfolio του και το payzy pro, ένα mobile app για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη και για τους καταναλωτές.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ