Νέα
  • ΓΔ: 873.49 -2.88%
  • Τζίρος: 47,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιώργος Στάσσης: Πρέπει να αποζημιωθεί η ΔΕΗ άμεσα για τις μονάδες λιγνίτη

Γιώργος Στάσσης
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης / Πηγή: Eurokinissi

Την ανάγκη να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την υφιστάμενη αρνητική οικονομική επίπτωση που έχει από τη διατήρηση ρυπογόνων μονάδων τις οποίες διατηρεί για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο συνέδριο Pοwer and Gas Forum 2021.

Όπως είπε η μετάβαση σε ένα σύστημα χωρίς άνθρακα «είναι μονόδρομος θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια του ενεργειακού της συστήματος», τόνισε. «Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει από το Δεκέμβριο του 2019 ότι μέχρι το 2023 θα προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των μονάδων της, κάτι που αν το έκανε νωρίτερα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Και αυτό, τόνισε, δεν είναι ισχυρισμός της ΔΕΗ αλλά του Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με επιστολή του στις 26/3 ενημέρωσε ότι δεν συναινεί σε καμιά επίσπευση απόσυρσης καμιάς μονάδας σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ».

«Επομένως»,  είπε ο κ. Στάσσης, «είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί άμεσα για την υφιστάμενη αρνητική οικονομική επίπτωση που έχει από τη διατήρηση ρυπογόνων μονάδων τις οποίες διατηρεί για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».

Σχετικά με τις  μονάδες φυσικού αερίου, σημείωσε ότι είναι οι μονάδες που μπορούν να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση αφού δεν εξαρτώνται από διακυμάνσεις, αλλά χρειάζονται ένα ξεκάθαρο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος, CRM.

Σχετικά με τις  αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε : «Ο ενεργειακός τομέας βιώνει μια πραγματική επανάσταση σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του, σημείωσε, από το ενεργειακό μίγμα που αποανθερακοποιείται έως τη λειτουργία νέων αγορών και την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές. Τα Χρηματιστήριο Ενέργειας και νέες Αγορές ισχύος και Εξισορρόπησης, τα νέα εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, τα πράσινα διμερή συμβόλαια, η αποθήκευση, η ηλεκτροκίνηση, τίποτα δεν θυμίζει το πρόσφατο ενεργειακό παρελθόν.

Η ΔΕΗ έχοντας σαν στόχο τη μετάβαση σε ένα λιγότερο ρυπογόνο ενεργειακό σύστημα έχει στις προτεραιότητές της την απολιγιντοποίηση επενδύοντας ταυτόχρονα στις ΑΕ και  χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως μέσο μετάβασης στους μακροχρόνιους στόχους της ΕΕ, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με όρους της αγοράς», τόνισε.

Και κατέληξε, ότι σε αυτό το περιβάλλον αλλαγών, η ΔΕΗ προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα ώστε να μετασχηματιστεί σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο ενεργειακών και ψηφιακών υπηρεσιών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ