Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παραγωγοί ενέργειας: Αγώνας δρόμου για τις επόμενες μονάδες φυσικού αερίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi

Το «πράσινο φως» για την εκκίνηση ενός αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των επόμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο δόθηκε χθες από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που δήλωσε ότι σύντομα θα ζητήσει από την Κομισιόν Μηχανισμό Αποζημίωσης Ισχύος προκειμένου να διευκολύνει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Ισχύος, εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευσή του και εγκριθεί από την Κομισιόν, θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα των μονάδων ώστε να γίνει ελκυστική η επένδυση σε αυτές. Το ηλεκτρικό μας σύστημα χρειάζεται τις μονάδες φυσικού αερίου, τόσο λόγο της απολιγνιτοποίησης που είναι σε εξέλιξη όσο και για τη σταθερή λειτουργία του.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι το σύνολο των μονάδων που έχουν αδειοδοτηθεί θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, και κατά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για καθεμία από αυτές θα είναι κρίσιμο πόσες ήδη μέχρι τότε θα έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται. Ουσιαστικά, από τις έξι μονάδες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ, το ποιες τελικά θα γίνουν εξαρτάται από την αποφασιστικότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Οι εταιρείες που έχουν λάβει άδειες

Mytilineos, ΔΕΗ, Elpedison, Damco Energy, ΗΡΩΝ και Καράτζης έχουν ήδη λάβει άδειες και έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην κατασκευή σχετικής επένδυσης για κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου. Οι οποίες θα καλύψουν το κενό της λιγνιτικής παραγωγής μέχρι τη μετάβαση σε περιβάλλον ακόμη μεγαλύτερης στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής στις ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας.

Η πρώτη μονάδα που θα ολοκληρωθεί από τις παραπάνω, γιατί ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, είναι η νέα μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 826 MW. Θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και όπως έχει προγραμματιστεί έως το τέλος του 2021 θα τεθεί σε λειτουργία.

Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου ανακοίνωσε την υλοποίηση της νέα μονάδας ισχύος 662 MW με προοπτική αύξησης στα 800 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης. Η μονάδα θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το FSRU της Gastrade (επίσης συμφερόντων Κοπελούζου), στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023.

Η Damco Energy ανακοίνωσε προχθές συμφωνία συνεργασίας για τη μονάδα, με την ηλεκτρική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας AD ESM που θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα. Επίσης η AD ESM θα συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας PPA για το 25% της ετήσιας παραγωγής του σταθμού, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία. Κατά συνέπεια η μονάδα αυτή θα αποβλέπει στην ηλεκτροδότηση της γείτονος χώρας αλλά και σε ενδεχόμενο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Elpedison αναπτύσσει μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η νέα μονάδα υπολογίζεται ότι θα εισέλθει σε φάση κατασκευής το 2021, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την πλευρά της σχεδιάζει μονάδα ισχύος 665 MW στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, κοντά στον αγωγό TAP. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που προορίζεται να παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία το 2023.

Η ΔΕΗ έχει άδεια παραγωγής για νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, ισχύος 665 MW. Η νέα μονάδα προβλέπεται να κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης. Σύμφωνα με την άδεια της ΡΑΕ, η μονάδα θα αξιοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου και θα έχει βαθμό απόδοσης 63%. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας, αλλά γίνεται η προετοιμασία προκειμένου -εφόσον κριθεί σκόπιμο- να προχωρήσει η κατασκευή της.

Επίσης η ΔΕΗ έχει αποφασίσει τη μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από λιγνίτη σε καύση φυσικού αερίου με ισχύ 1.000 MW. Μάλιστα ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης μιλά για μια ευέλικτη μονάδα που θα ενταχθεί στο σύστημα το 2025. Η Πτολεμαΐδα 5, παρά το γεγονός ότι προγραμματιζόταν να λειτουργήσει έως το 2028 με καύση λιγνίτη, εφόσον ολοκληρωθεί εντός του 2021 και λειτουργήσει όπως υποστηρίζει ο κ. Στάσσης, θα έχει μόνο 2-3 χρόνια ζωής με καύσιμο τον λιγνίτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ