Για τη συζήτηση της ενεργειακής ευστάθειας στην Ελλάδα που έχει επανέλθει δυναμικά αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο του στον ΟΤ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.
Όπως σημειώνει, ο ΑΔΜΗΕ προειδοποίησε για πιθανό blackout κατά την περίοδο του Πάσχα, λόγω ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας και έτσι για πρώτη φορά, επιβλήθηκαν εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να αποφευχθεί μια αλυσιδωτή κατάρρευση του συστήματος.
Το 2023, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ ήταν 10,8 GW, ενώ μέχρι τον Μάιο του 2025 έχει φτάσει τα 15,8 GW (7,4 GW στον ΑΔΜΗΕ και 8,4 GW στον ΔΕΔΔΗΕ). Αυτή η εκρηκτική αύξηση προκαλεί περιστασιακά πλεονάσματα ενέργειας, όπως στις 1 Μαΐου 2025, όταν η παραγωγή από ΑΠΕ άγγιξε τα 9,5 GW, ενώ η κατανάλωση περιορίστηκε στα 5 GW.
Σε άλλο σημείο ο κ. Μανουσάκης τονίζει πως η λύση δεν ειναι να δαιμονοποιοήσουμε τις ΑΠΕ οι οποίες αποτελούν την πιο φθηνή και βιώσιμη πηγή ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και είναι η βάση για την ενεργειακή μας αυτονομία και τη μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα ενέργειας, αντιθέτως πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά την ενέργεια που παράγεται και να ενισχύουμε συνεχώς το σύστημα μεταφοράς έτσι ώστε όταν έχουμε συμβάντα απώλειας παραγωγής να μπορεί να αντεπεξέρχεται και να μην οδηγείται σε αλυσιδωτή κατάρρευση.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει στη διάθεσή του κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση των ΑΠΕ υψηλής και υπερυψηλής τάσης και συνεργάζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές παραγωγής σε μονάδες μέσης και χαμηλής τάσης όταν χρειάζεται.
Παράλληλα, εφαρμόζεται νέα διαδικασία προσωρινής διακοπής έγχυσης από τους ίδιους τους παραγωγούς, σε περιόδους πλεονάσματος, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι στις ρυθμίσεις προστασίας για αποφυγή μαζικών αποσυνδέσεων ΑΠΕ σε περίπτωση βλαβών.
Προτεραιότητα οι διασυνδέσεις και η αποθήκευση
Για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, πρέπει να προχωρήσουν οι μεγάλοι ηλεκτρικοί διάδρομοι διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να επιταχυνθεί η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης και η προμήθεια εξοπλισμού που προσφέρει στρεφόμενη αδράνεια και ρεύμα βραχυκύκλωσης, τονίζεται ακόμα στο άρθρο.
Καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί από το 60% στο 80% την επόμενη πενταετία, η ευστάθεια του συστήματος θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα λήψης μέτρων, την τεχνολογική αναβάθμιση, και τη δυνατότητα συντονισμένης δράσης των φορέων. Η χώρα πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα, ώστε να αποτρέψει νέα ενεργειακά σοκ και να διασφαλίσει έναν πράσινο και σταθερό ενεργειακό ορίζοντα, καταλήγει ο κ.Μανουσάκης.