Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πλώρη για EBITDA 2 δισ. με οδηγό το ανθεκτικό portfolio - Πρόγραμμα αγοράς μετοχών και επενδυτικό μπαράζ σε ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Πρόσω ολοταχώς έχει βάλει η ΔΕΗ για να εκπληρώσει τον στόχο για 2 δισ. ευρώ EBITDA φέτος και αύξηση 50% του μερίσματος στα 0,60 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2025, με οδηγό το ευέλικτο portfolio που εξασφαλίζει ανθεκτικότητα και προστατεύει την εταιρεία από το ισχυρό volatility της αγοράς.

Με ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα 3,5 δισ. ευρώ και τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η ΔΕΗ συνεχίζει να χτίζει ένα ανθεκτικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας, που περιλαμβάνει ΑΠΕ, ευέλικτες μονάδες, τηλεθέρμανση, μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, ώστε να παράγει ισχυρές επιδόσεις ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα σβήνει οριστικά εντός του 2026 τα ζημιογόνα φουγάρα του λιγνίτη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πορεία προς 2 δισ. EBITDA.

Αναμένουμε ισχυρότερη απόδοση στα επόμενα τρίμηνα και επιβεβαιώνουμε τους στόχους για EBITDA 2 δισ. και καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ

Οικονομικές επιδόσεις

Αυτή η στρατηγική ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς στο πρώτο 3μηνο του 2025, παρά τις μη ευνοϊκές υδρολογικές και ανεμολογικές συνθήκες, η ΔΕΗ κατέγραψε ανθεκτικά αποτελέσματα και προσαρμοσμένο EBITDA €453 εκατ. Η παραγωγή από ΑΠΕ έφτασε το 27% του συνολικού μείγματος, ενώ συνεχίζεται η πορεία για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2026.

Καθώς η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης επιβεβαίωσε χθες σε όλους τους τόνους, απαντώντας σε διάφορα ερωτήματα ξένων αναλυτών, από την Morgan Stanley μέχρι την Deutsche Bank, ότι ο στόχος των 2 δισ. ευρώ EBITDA φέτος θα επιτευχθεί. 

«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναδεικνύουν την αξία και την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου, το οποίο λειτουργεί ως φυσική αντιστάθμιση κινδύνου. Αναμένουμε ισχυρότερη απόδοση στα επόμενα τρίμηνα και επιβεβαιώνουμε τους στόχους για EBITDA 2 δισ. και καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ», ξεκαθάρισε ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, επαναβεβαιώνοντας το guidance για φέτος. 

Η διοίκηση προτείνει διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη του 2024, με ημερομηνία αποκοπής την 21η Ιουλίου 2025, ενώ στόχος είναι το μέρισμα να φτάσει στα 0,60 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2025, αύξηση 50% συγκριτικά με πέρσι και 140% σε σχέση με το 2023!

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον δείκτη ESG, με νέες αναβαθμίσεις από ISS (σε C+ από C) και S&P Global (CSA σε 42 από 25 και ESG rating σε 44 από 37). Ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 2,9x, χαμηλότερα από το όριο του 3,5x. Ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε στα 5,2 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναδεικνύουν την αξία και την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου, το οποίο λειτουργεί ως φυσική αντιστάθμιση κινδύνου

Επενδύσεις 3,5 δις. ευρώ - Ανάπτυξη στις ΑΠΕ με στόχο τα 11,8 GW το 2027

Ο τομέας των ΑΠΕ αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική προτεραιότητα της ΔΕΗ. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου ανήλθε σε 6,2 GW, με προσθήκη 700 MW μόνο στο πρώτο τρίμηνο. Μέσα σε έναν χρόνο, η εταιρεία έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της κατά 1,5 GW. Επιπλέον, 3,7 GW έργων βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα προς υλοποίηση.

Η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει τα 11,8 GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2027, ενώ ήδη επενδύει σε μεγάλα φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι δύο νέοι σταθμοί BESS στη Δυτική Μακεδονία. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2025, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 89% των συνολικών επενδύσεων του Ομίλου.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ για το 2025 βρίσκεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα 3,5 δισ. ευρώ, η μερίδα του λέοντος του οποίου κατευθύνεται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 500 εκατ. ευρώ, με το 89% αυτών να αφορά ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και διανομή. Παρά τις αντίξοες υδρολογικές και ανεμολογικές συνθήκες που επηρέασαν την παραγωγή, η εταιρεία κατέγραψε ανθεκτική κερδοφορία, με EBITDA ύψους 453 εκατ. ευρώ και στόχο το σύνολο της χρονιάς να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.

Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΔΕΗ στο τέλος του πρώτου τριμήνου ανήλθε σε 6,2 GW, με προσθήκη 700 MW μόνο το πρώτο τρίμηνο. Έργα 3,7 GW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή σε φάση προσφορών. Στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη 11,8 GW ΑΠΕ έως το 2027.

Εμβληματικό έργο αποτελεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός 490 MW στη Μεγαλόπολη, η δεύτερη φάση του οποίου (125 MW) ξεκίνησε τον Μάρτιο. Η τρίτη φάση των 240 MW αναμένεται να εκκινήσει το 2026. Παράλληλα, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS): «Μελίτη 1» (48 MW / 96 MWh) και «Πτολεμαΐδα 4» (50 MW / 100 MWh). Συνολικά, το πλάνο 2025–2027 περιλαμβάνει 600 MW έργων αποθήκευσης σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η παραγωγή από ΑΠΕ ανήλθε σε 1,5 TWh, αποτελώντας το 27% της συνολικής παραγωγής. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για πλήρη έξοδο από τον λιγνίτη μέχρι το 2026. Στην παραγωγή φυσικού αερίου καταγράφηκε αύξηση 69% λόγω υψηλής εγχώριας ζήτησης και ενισχυμένων εξαγωγών.

→ Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Ξεκίνησε η μεταμόρφωση της Δ. Μακεδονίας - Επενδύσεις 940 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας

Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε επίσης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, την πρόθεσή της Διοίκησης της ΔΕΗ να προτείνει στην επικείμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την απόκτηση συνολικά έως και του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου

Η εταιρεία ήδη κατέχει περίπου το 6% και σκοπεύει να αποκτήσει επιπλέον 4%, καθώς – όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης – η μετοχή της εταιρείας είναι σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που κάνει την αγορά ιδίων «την καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ανέπτυξε τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της επιχείρησης, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις που καθορίζουν τη μελλοντική πορεία του Ομίλου. Για φέτος όπως είπε προγραμματίζει επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα γίνουν στις ΑΠΕ.

δεη

Το WACC του ΔΕΔΔΗΕ

Όπως δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ο Γιώργος Στάσσης, η ΔΕΗ παραμένει πολύ κοντά στον στόχο για το WACC του ΔΕΔΔΗΕ, που εκτιμάται να οριστικοποιηθεί κοντά στο 8%. Επίσης, διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται είσοδος στην κινητή τηλεφωνία, με έμφαση να δίνεται στις υποδομές οπτικής ίνας και τη χονδρική - λιανική broadband από το β’ εξάμηνο 2025.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Ρουμανία, όπου οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν την επιχειρηματική παρουσία της ΔΕΗ, ενώ στην προμήθεια ενέργειας στην Ελλάδα παρατηρείται σταθερότητα και ωριμότητα, με τον κλάδο να οδηγείται προς μεγαλύτερη συγκέντρωση, όπως είχε προβλέψει η ΔΕΗ στο επιχειρηματικό της σχέδιο.

Τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροκίνηση

Η εταιρεία ενίσχυσε τη δραστηριότητά της και στις τηλεπικοινωνίες, έχοντας φτάσει με υποδομή οπτικής ίνας σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, με στόχο τα 1,5 εκατ. έως το τέλος του 2025. Εντός του δεύτερου εξαμήνου προβλέπεται και η εμπορική διάθεση των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, το δίκτυο FTTH έχει φτάσει τα 948.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 46% από το τέλος του 2024 και πενταπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέρυσι. 

Όσον αφορά τομέα της ηλεκτροκίνησης με 3.267 σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία, καταγράφοντας αύξηση 31% σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, η εταιρεία εκτιμά ότι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα κινείται προς συγκέντρωση, με τη ΔΕΗ να διατηρεί σταθερό μερίδιο 50% στην προμήθεια και να προβλέπει μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά λόγω ωριμότητας των καταναλωτών. 

Στο μέτωπο της εμπορίας, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ στη Ρουμανία παρέμεινε αμετάβλητη. Η ΔΕΗ διατήρησε μερίδιο 50% στην αγορά προμήθειας. Στη Ρουμανία, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούν στο 16%.

Στον τομέα διανομής, οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 24%. Η διείσδυση έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα ανήλθε σε 14%, ενώ στη Ρουμανία σε 57%.

δεη
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ