Εναν νέο γύρο έντασης στο λιβυκό πέλαγος πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μέσω της οποίας κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά προετοιμάζει απάντηση στα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν έχει καμία αξία ενέργεια η οποία βασίζεται σε άκυρες συμφωνίες».
Αιχμές Τρίπολης για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης
Συγκεκριμένα, η λιβυκή διακοίνωση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες ελληνικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενη τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 12ης Ιουνίου του χάρτη με τα προς παραχώρηση για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης.
Η Τρίπολη θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές, νοτίως της Κρήτης, αποτελούν αντικείμενο ανεπίλυτης διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, αποτυπώνει στον δικό της χάρτη τη «λιβυκή ΑΟΖ», αμφισβητώντας ανοιχτά τη θέση της Ελλάδας ως προς τη χάραξη της μέσης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας τη νομική της επιχειρηματολογία στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Το περιεχόμενο της λιβυκής διακοίνωσης
Η ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης περιλαμβάνει σειρά αιχμηρών διατυπώσεων:
«Η κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί την πράξη αυτή καθαρή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μονομερές μέτρο που στερείται κάθε νομικής βάσης ή διμερούς συμφωνίας. Συνιστά σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, ιδιαιτέρως των προβλέψεων του Δικαίου της Θαλάσσης του ΟΗΕ, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Συνεπώς, η Λιβύη εκφράζει την επίσημη και κατηγορηματική της αντίρρηση σε αυτήν την πρωτοβουλία και ζητά την αυστηρή τήρηση των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά διεθνή νομικά μέσα που διέπουν την ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών.»
Η διακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα: «Η Λιβύη επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια επιβολής τετελεσμένου γεγονότος σε περιοχές όπου δεν έχει επιτευχθεί νομική συμφωνία. Η κυβέρνηση προτρέπει τη διεθνή κοινότητα – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών – να τηρήσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει τυχόν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση.»
Η απάντηση της Αθήνας
Από ελληνικής πλευράς, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η Ρηματική Διακοίνωση της 20ης Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία.
Τονίζουν, δε, ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.
Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζεται επίσης.
Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καταλήγουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.