Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το 23% της Cenergy άμεσα στη Viohalco από το μέρισμα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Viohalco

Το ποσοστό 23% της Cenergy περνάει από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στη μητρική της Viohalco μέσω της απόφασης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να δώσει το μέρισμα του 2020 περισσότερο σε είδος και λιγότερο σε μετρητά. Η εξέλιξη αυτή έχει θετικό αντίκτυπο και στις τρεις εταιρείες του ομίλου, και τους μετόχους τους. Ταυτόχρονα, κύκλοι της αγοράς, συνδέουν την απόφαση η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ τη μεταβίβαση της πολύτιμης Cenergy στη Viohalco με την επιλογή να προχωρήσει η εταιρεία σύντομα σε κάποιο placement.

Πλέον οι μελλοντικές υπεραξίες της Cenergy από την ανάπτυξή της στον κλάδο των καλωδίων διεθνώς θα ενισχύσουν τη μητρική Viohalco, στην οποία θα ανήκει άμεσα το 81,4% της εταιρείας.

Η Viohalco που είναι ο κατά 91,44% μέτοχος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα αποκτήσει το 23% από το 25%των μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ  στη Cenergy που δίνονται ως μέρισμα. Το υπόλοιπο 2% θα καταλήξει στους υπόλοιπους μετόχους της ΕΛΒΑΛ, αυξάνοντας τη διασπορά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Με την κίνηση αυτή το μεγαλύτερο μέρος των 90.867.433 ευρώ που είναι το σύνολο προς διανομή κεφαλαίων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για το 2020, θα εξοικονομηθεί για τη ρευστότητα της εταιρείας, αφού μόνο 5,6 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε μετρητά.

Αύξηση κερδοφορίας και ιστορικά χαμηλός καθαρός δανεισμός για τη Cenergy

Η Cenergy είναι η θυγατρική της Viohalco με την ισχυρότερη προοπτική ανάπτυξης λόγω του αντικειμένου που συνδέεται με τα έργα ενεργειακής μετάβασης.

Κατά τη διάρκεια του 2020, επιτεύχθηκαν όλοι οι βασικοί οικονομικοί στόχοι της Cenergy Holdings που έδειξε την ικανότητά της να δημιουργεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καταγράφοντας την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και τις υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές της ιστορίας της, με αποτέλεσμα να επιτύχει ιστορικά χαμηλό καθαρό δανεισμό.

Η αύξηση όλων των δεικτών κερδοφορίας που κατέγραψε κατά τη διάρκεια του 2020 επιδεικνύει αφενός την ανθεκτικότητα και αφετέρου τα αποτελέσματα των ανωτέρω ενεργειών που επέτρεψαν σε όλα τα εργοστάσια να λειτουργήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ως εκ τούτου, η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) αυξήθηκε κατά 13% έναντι του 2019, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση κατά 5% των πωλήσεων, καθώς και οι δύο κλάδοι εκτέλεσαν με επιτυχία έργα υψηλής τεχνολογίας με υψηλή προστιθέμενη αξία στις αγορές μεταφοράς ενέργειας. Παράλληλα, η ανάθεση έργων συνεχίστηκε αδιάκοπα με τον συνολικό όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών στις 31 Δεκεμβρίου 2020 να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 83 εκατ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 331 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλών ελεύθερών ταμειακών ροών, που αντικατοπτρίζει την αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Ταυτόχρονα, τα επενδυτικά προγράμματα συνεχίστηκαν αδιάκοπα με κεφαλαιουχικές δαπάνες που έφτασαν τα 65 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη.

Ο δρόμος προς την ενεργειακή μετάβαση

Οι εταιρείες της Cenergy διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία σε όλο τον κόσμο. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% των εσόδων του κλάδου καλωδίων προέρχεται από έργα που συμβάλλουν στην επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη σταδιακή απο-ανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και στην πρόοδο προς ένα μέλλον με ουδέτερο κλίμα. Περισσότερο από το 70% των εσόδων της Σωληνουργείας Κορίνθου προέρχεται από έργα φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα η θυγατρική αναπτύσσει λύσεις που προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες της αγοράς μεταφοράς ενέργειας (πράσινο υδρογόνο, δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα).

Οι εταιρείες είναι σε θέση να αυξήσουν το μερίδια αγοράς, καθώς η γκάμα προϊόντων τους είναι κομβική για τη μετάβαση και τελικά την υλοποίηση μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας. Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα παραμένει στρατηγικός μας στόχος, συμβάλλοντας έτσι στους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για μια αποανθρακοποιημένη οικονομία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ