Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ν. Τσάφος: Ο καταναλωτής θα δει μειωμένες τιμές ρεύματος όταν υποχωρήσει το φυσικό αέριο

nikos tsafos

Η αύξηση της προσφοράς LNG κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς «το ακριβό αέριο δεν θα αναιρεί το καλό που κάνουν οι ΑΠΕ», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Μιλώντας στο έβδομο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το Energypress.gr, ο κ. Τσάφος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακή μεταστροφή τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές χονδρικής να είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες από τις γειτονικές χώρες και πλεονασματικό ισοζύγιο ενέργειας. Όπως είπε, αν δεν είχε προχωρήσει η στροφή στις ΑΠΕ, οι τιμές σήμερα θα ήταν 20-30% υψηλότερες, όμως η διαφορά αυτή δεν φαίνεται στην τσέπη του καταναλωτή λόγω του ακριβού αερίου. Επομένως, πρόσθεσε, η εκτιμώμενη υποχώρηση της τιμής του LNG τα επόμενο χρόνια λόγω αύξησης της παραγωγής θα οδηγήσει σε φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Δεν θα δοθεί παράταση για τις μπαταρίες

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Τσάφος υπενθύμισε ότι περιλαμβάνει όχι μόνο τα «Εξοικονομώ» αλλά και εμβληματικά έργα όπως η Αμφιλοχία, ο Πρίνος, τα έργα υδρογόνου και αποθήκευσης, καθώς και σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ανέφερε δε πως το ΥΠΕΝ παρακολουθεί στενά όλα τα επιμέρους ζητούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενόψει της λήξης του προγράμματος το καλοκαίρι του 2026, τονίζοντας πως όπου εντοπίζεται αυξημένο ρίσκο, εξετάζεται ήδη εναλλακτικό σχέδιο. «Είμαστε σε διαρκή άσκηση για να διασφαλίσουμε ότι όλα μπορούν να υλοποιηθούν έως το καλοκαίρι του 2026. Αν διαπιστώσουμε αυξημένο ρίσκο καθυστέρησης, θα προετοιμάσουμε ένα σχέδιο Β», είπε.

Για την αποθήκευση ενέργειας, σημείωσε ότι η πρόοδος είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με έξι μήνες πριν. «Είναι δύσκολη άσκηση, αλλά βλέπω καλή πορεία, παρά τις συστημικές καθυστερήσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι η παράταση για τις εμπορικές μπαταρίες δόθηκε ύστερα από αίτημα της αγοράς για αποσαφήνιση όρων. Δεν χρειάζεται νέα παράταση, ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως αν αρχίσουμε να δίνουμε παρατάσεις, θα τεθεί το ερώτημα πώς θα λάβουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ