Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Μαύρος - ΔΕΗΑΝ: Κατασκευάζουμε το φωτοβολταϊκό στην καλύτερη τιμή στην Ευρώπη

Συμφερότερη τιμή από τον αρχικό προϋπολογισμό των 110 εκατομμύρια ευρώ, προέκυψε από το διαγωνισμό για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού ισχύος 200 MW της ΔΕΗ στην Κοζάνη, το οποίο θα κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ Engineering Ltd του ομίλου Mytilineos για  83 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο από 30% και όπως είπε ο CEO της ΔΕΗ Αν. Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που ενέκρινε τη σύμβαση, το τελευταίο βήμα πριν τις οριστικές υπογραφές της ΔΕΗΑΝ με τον ανάδοχο του έργου, δηλαδή την Mytilineos, που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Οπως εξήγησε ο κ. Μαύρος, η τιμή κατασκευής που προσφέρει η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Mytilineos αντιστοιχεί σε 420.000 ευρώ το μεγαβάτ, εξηγώντας «πετύχαμε την καλύτερη τιμή που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη». Για όσους ασχολούνται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μπορούν να καταλάβουν πόσο συμφέρουσα, πραγματικά, είναι αυτή η τιμή των 420.000 ευρώ το MW», είπε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η αποζημίωση του πάρκου θα είναι, περίπου, στα 49 ευρώ, όπως έχει προκύψει μέσα από διαγωνισμούς, χαμηλότερη από την μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς, τη μέση χονδρεμπορική τιμή που έχουμε σήμερα. «Αρα παράγουμε ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από αυτό που σήμερα προκύπτει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας και από την χρηματεμπορική αγορά μέσα από το μοντέλο στόχος, το target model. «Aρα συμφέρον και για το σύστημα, συμφέρον και για τη ΔΕΗ, συμφέρον και για το πολίτη και, τελικά, για το δημόσιο».

Ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, έχει οριστεί σε 16 μήνες. Οπως είπε ο κ. Μαύρος, «τo έργο εντάσσεται στην κεντρική πολιτική της απολιγνιτοποίησης στην Δυτική Μακεδονία, όπου εγκαθίσταται στον εθνικό και ενωσιακό στόχο, για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με το συγκεκριμένο έργο θα παράγονται ετησίως 352 γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη αποφυγή 178 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο έχει ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης. Η τιμή αναφοράς που έχει εξασφαλιστεί από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τοποθετήθηκε σωστά και ανταγωνιστικά, ανέρχεται σε 49,11 ευρώ τη μεγαβατώρα».

Στόχος το 1,5 GW

Στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ είναι 230 MW και σύντομα θα φτάσει τα 250 MW. Επόμενος στόχος είναι το Νοέμβριο 2022 του επόμενου έτους να έχει ξεπεράσει τα 500 MW, στο δρόμο για το 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2023 αρχές του 2024. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχε εγκατεστημένη ισχύ πριν από ένα χρόνο, που δεν υπερέβαινε τα 150 MW.

Σκρέκας: Η ΔΕΗ αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μίλησε για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια πολύ πιο γρήγορη «αποανθρακοποίηση» της ελληνικής οικονομίας, μια πολύ πιο γρήγορη απολιγνιτοποίηση. Οπως είπε στο πλαίσιο αυτό στόχος της ΔΕΗ και του «βραχίονά» της, της εταιρείας «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», είναι να μπει πολύ πιο δυναμικά στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με αυτό τον τρόπο να μεταβάλει και να μεταρρυθμίσει το παραγωγικό της δυναμικό.

«Η ΔΕΗ», σημείωσε, «η οποία είναι ο μοναδικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας το λιγνίτη, θα πρέπει και αυτή να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Γι’ αυτό το λόγο και τη στηρίζουμε. Φυσικά το Δημόσιο είναι βασικός μέτοχος της ΔΕΗ όπως γνωρίζετε, αλλά η ΔΕΗ είναι ούτως ή άλλως η βασική εταιρεία, ο βασικός παράγοντας ηλεκτρικής ενέργειας, άρα, ο πυλώνας σταθερότητας του ενεργειακού μας συστήματος, ο πυλώνας, ο οποίος διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας μας.

Η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», λοιπόν που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, είναι ο «βραχίονας», ο οποίος θα προχωρήσει σε αυτό το πολύ φιλόδοξο, στο οραματικό σχέδιο, τής πολύ γρήγορης αναβάθμισης και αλλαγής, μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της εταιρείας, έχει φέρει σήμερα και έχει εισάγει, όπως ορίζεται από το νόμο, προς ενημέρωση των Βουλευτών αυτή τη Σύμβαση.

 Είναι μία Σύμβαση που αφορά ένα Φωτοβολταϊκό Πάρκο, την κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού ονομαστικής ισχύος 200 Μεγαβάτ, μεγάλο Φωτοβολταϊκό Πάρκο, το οποίο θα εγκατασταθεί στο βόρειο πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας, στο δήμο Εορδαίας και Κοζάνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης» είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ