Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Η σύγκρουση με τη βιομηχανία και ο ρόλος Σκρέκα

ΔΕΗ
Πηγή: Eurokinissi

Σε ευθεία σύγκρουση κινούνται βιομηχανία και ΔΕΗ καθώς δεν υπάρχει φως στο τούνελ και περνάει, χωρίς εξελίξεις, ο χρόνος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας  για τα τιμολόγια  υψηλής τάσης.

Η πρώτη σύγκρουση θα αφορά τα αυξημένα τιμολόγια για τη βιομηχανία, που προκύπτουν, εν μέσω διαπραγμάτευσης,  μετά τις αλλαγές που εφάρμοσε η ΔΕΗ από τις 15 Μαρτίου, τις οποίες  όπως αναφέρουν πηγές, η βιομηχανία δεν προτίθεται να αποδεχτεί και να πληρώσει τις  επιπλέον χρεώσεις αλλά αντίθετα προτίθεται να αμφισβητήσει νομικά, ως μονομερείς. 

Το επιχείρημα της ΔΕΗ  ωστόσο είναι ότι δεν μπορεί  να αποδεχθεί τιμολόγια που οδηγούν σε χρεώσεις κάτω του κόστους και δηλώνει ότι τα νέα τιμολόγια βασίζονται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι σύμφωνα με το νέο περιβάλλον και το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς το περίφημο target model.

Σημειώνεται, ότι οι αλλαγές που έκανε η ΔΕΗ στα τιμολόγια αφορούν σημαντική μείωση των εκπτώσεων συνέπειας αλλά και της προπληρωμής που ίσχυαν. Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών φέρνουν  αύξηση   μεταξύ 4% και 12%.

Η λύση Σκρέκα για τη βιομηχανία δεν συμπεριλαμβάνει τη ΔΕΗ

Για τον υπουργό  Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας το θέμα μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας δεν αφορά της ΔΕΗ, καθώς αναγνωρίζει ως δικαίωμα της ΔΕΗ να διαμορφώνει την εμπορική της πολιτική λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της αγοράς μέσα στην οποία λειτουργεί.

Στόχος του υπουργού είναι να αξιοποιήσει την άτυπη παράταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας μέχρι τον Ιούνιο ώστε να καταλήξει στα νέα εργαλεία και μέτρα μείωσης ενεργειακού κόστους που προϋποθέτουν την έγκριση είτε της Κομισιόν είτε των εθνικών αρχών. 

Η πρόταση του υπουργείου για επιδότηση της τάξεως των 15 ευρώ/MWh στην τιμή της ενέργειας που θα διατίθεται μέσω διμερών συμβολαίων από τους παραγωγούς ΑΠΕ στη βιομηχανία, έχει ήδη προκοινοποιηθεί στην DGcomp.
 
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ