Νέα
  • ΓΔ: 823.92 +0.09%
  • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Mytilineos: Το μεγάλο στοίχημα της εισόδου στον MSCI και οι νέες μετοχικές προοπτικές

Μυτιληναίος / Πηγή: Intime
Μυτιληναίος / Πηγή: Intime

Με κεφαλαιοποίηση 2,237 δισ. και ανοδική προοπτική, καθώς αυξάνεται με πολλούς τρόπους η ελκυστικότητα της μετοχής της, η Mytilineos είναι έτοιμη για την πιθανότητα εισόδου της στον περίφημο δείκτη MSCI Greece Index (USD), κάτι που θα κριθεί μέσα στον Μάιο. Αυτή τη φορά η είσοδος στον MSCI φαίνεται αρκετά πιθανή, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές η εισηγμένη πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της. Οι συνεδριάσεις μέχρι τα τέλη του μήνα είναι κρίσιμες, καθώς η Morgan Stanley με βάση ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, που θα προκύψουν εξ αυτών, θα καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις.

Η είσοδος του ομίλου στον MSCI ανοίγει νέες μετοχικές «προοπτικές» καθώς επί της ουσίας σημαίνει εισροές 34,7 εκατ. δολαρίων από νέους επενδυτές. Με την είσοδό της στον δείκτη, η Mytilineos μπαίνει στην πρώτη γραμμή των ελληνικών εισηγμένων, κάτι που σημαίνει όχι μόνο άμεσο αλλά και μεσοπρόθεσμο όφελος.

Ο δείκτης MSCI ουσιαστικά αποτελεί «τη βιτρίνα» των επενδυτικών επιλογών καθώς υπάρχουν πολλά επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται στις επιχειρήσεις του δείκτη, αλλά και άλλα που ξεκινώντας να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκκινούν από τις εταιρείες του MSCI.  

Τα βλέμματα των επενδυτών που θα πέφτουν στην εταιρεία από την επόμενη μέρα θα είναι πολλαπλάσια αφού θα αυξηθεί η αναγνωρισιμότητά της, ενώ η συμμετοχή της στον Δείκτη αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στην αξία και τη συνέπειας της διοίκησης της εισηγμένης, που έχει καταφέρει να την οδηγεί σταθερά σε μια αναπτυξιακή πορεία.

Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Ο τομέας των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας κατέχουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου.

Η εταιρεία εφαρμόζει μια στρατηγική για τη μείωση των ρύπων στο μηδέν ως το 2050 και προσθέτει σημαντική παραγωγική δυναμικότητα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας στόχο να αυξήσει τη δυναμικότητα από τις ΑΠΕ στα 3GW, από θερμική παραγωγή στα 1,8GW και να ανέλθει στα 200ΜW η παραγωγική δυναμικότητα που αφορά διμερείς συμβάσεις προμήθειας.

Ετσι, η Mytilineos μετασχηματίζεται σε μια ολοκληρωμένη και καθετοποιημένη εταιρεία παροχής ενέργειας. H εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα από ΑΠΕ θα φθάσει στο 51% της συνολικής παραγωγής ενέργειας ως το 2025 - 2026, ενώ συνολικά η συμβολή του τομέα Ενέργειας και Αερίου στα EBITDA θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ ως το 2026, από 157 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή σχεδόν θα διπλασιασθεί.

Η Mytilineos μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την ανάληψη νέου έργου για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 28 MW στην Ισπανία, με τη θυγατρική της Ellomay Capital Ltd, την Ellomay Solar S.L.U. ("Ellomay Solar").

Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση της Mytilineos με την Ellomay Solar, δεδομένου ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία το φωτοβολταϊκό έργο μεγάλης κλίμακας «Talasol», με εγκατεστημένη δυναμικότητα 300 MWp στο δήμο Talaván, Cáceres, στην Ισπανία. Το Talasol είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος και η ενεργοποίηση της μονάδας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε μία επιπλέον EPC συμφωνία  με την EnfraGen, LLC ("EnfraGen"), για 10 έργα 12,5 MWp το κάθε ένα (συνολικής δυναμικότητας 125MWp).

Ανοδική κερδοφορία

Η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου εκτιμάται, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι θα αυξηθεί στα 0,5 δισ. ευρώ από 0,3 δισ. ευρώ σήμερα. Από το 2023 εκτιμάται ότι τα EBITDA θα αυξηθούν στα 520 - 590 εκατ. ευρώ, έναντι επαναλαμβανόμενων EBITDA 315 εκατ. ευρώ το 2020. Σε αυτή την αύξηση εκτιμάται ότι θα συμβάλει ο τομέας Ενέργειας και Αερίου με 300 εκατ. ευρώ ως το 2026, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Protergia εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει ως το 2025 το μερίδιό της στην αγορά. Ευνοϊκές δυναμικές θα αναπτυχθούν στη Μεταλλουργία με τα EBITDA να ανέρχονται στα 175 - 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας θα εισφέρει κατά μέσο όρο 75 εκατ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ