Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΛΠΕ: Από πετρελαϊκός όμιλος, μετατρέπεται σε ενεργειακή holding

Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια
Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια / Πηγή: Intime

Μετασχηματίζεται ο όμιλος των ΕΛΠΕ, μετατρέπεται σε holding και αλλάζει εποχή, καθώς από πετρελαϊκός όμιλος γίνεται μια ενεργειακή εταιρεία με συμμετοχές σε διαφορετικούς ενεργειακούς κλάδους. Σήμερα στις 11 π.μ. η διοίκηση της εταιρείας θα συναντήσει τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για να του γνωστοποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ των ΕΛΠΕ τη Μεγάλη Πέμπτη για τον μετασχηματισμό του ομίλου ΕΛΠΕ.

Οι αποφάσεις αυτές θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν στη Γενική Συνέλευση του ομίλου στις 20/5, ενώ αύριο θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου. Οι αλλαγές ξεκινούν από αλλαγή του Καταστατικού, σχετικά με τη μείωση του αριθμού των μελών του ΔΣ από 13 σε 11, χωρίς πλέον εκπροσώπηση των εργαζομένων και σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος του  Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ.

Οι αποφάσεις αυτές έφεραν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που προκήρυξαν δύο 24ωρες απεργίες, στις 14 και στις 20 Μαΐου, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης του Ομίλου και της κυβέρνησης να καταργηθεί το δικαίωμα του  Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, ώστε να περάσει στον Ομιλο Λάτση ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αποφάσισε, πέρα από τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, να ξεκινήσει από αύριο περιφερειακές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους και τις μονάδες του Ομίλου.

Στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει προσχεδιασμένο έγκλημα την απεμπόληση του ορισμού διοίκησης από το Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο καταστατικό ο μεγαλομέτοχος -δηλαδή η Paneuropean του Ομίλου Λάτση που κατέχει σήμερα το 47% των μετοχών- καθίσταται κυρίαρχος στον σχεδιασμό, στη στρατηγική, στις προμήθειες και στις επιλογές αγορών του Ομίλου.

Ο στόχος της νέας στρατηγικής

Στόχος της νέας στρατηγικής του ομίλου είναι να αξιοποιήσει τη νέα εποχή του Green Deal, και της έμφασης στην πράσινη ανάπτυξη.

Ήδη εξάλλου ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια έχει μετασχηματίσει το στρατηγικό του πλάνο και τα επενδυτικά έργα που θα υλοποιήσει, με στόχο τον μετασχηματισμό των παραγωγικών του δραστηριοτήτων και την παραγωγή σε ευρεία κλίμακα «πράσινων» καυσίμων, χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Σήμερα ο Όμιλος ΕΛΠΕ διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,3 GW (φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα), το οποίο βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα αναπτύσσει τον τομέα των ΑΠΕ, με το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW και προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, που κατασκευάζεται στην Κοζάνη και με στόχο τα 300 MW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2021 και συνολικά 600 MW έως το 2025.

Ο Όμιλος έχει θέσει ως στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% έως το 2030, με παράλληλη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και στα τρία διυλιστήρια που λειτουργεί, ενώ προχωρά με γοργά βήματα στον ψηφιακό του μετασχηματισμό, μέσω του οποίου θα μπορεί να εξοικονομεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμμετέχει σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εστιάζοντας στα βιοκαύσιμα 2ης και 3ης γενιάς, στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σε τεχνολογίες αξιοποίησης απορριμμάτων, υποδομών αποθήκευσης και δημιουργίας βιοδιυλιστηρίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ