Νέα
  • ΓΔ: 910.11 -0.51%
  • Τζίρος: 22,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Intrakat: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ με «όχημα» τη Γαία Ανεμος

Αιολικό πάρκο της Intrakat
Αιολικό πάρκο της Intrakat / Πηγή: intrakat.gr

Την είσοδό της στη δυναμική και αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ πραγματοποίησε η Intrakat, με τη συγχώνευση με απορρόφηση της Γαία Άνεμος, και σχεδιάζει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.

Με μια κίνηση "ματ" η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη απέκτησε άμεσα ισχυρή παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι μπαίνουμε σε μια φάση συγκέντρωσης στον κλάδο των ΑΠΕ.

Η Γαία Άνεμος, θυγατρική του ομίλου Nostira, θα αποτελέσει τη βάση της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών της Intrakat που πρόκειται να αναπτύξει ισχύ 1,1 GW τα επόμενα χρόνια επενδύοντας 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Γαία Ανεμος ΑΕ διαθέτει ήδη άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1GW, ενώ η ομάδα της -που πλέον θα αποτελεί τμήμα της Intrakat- σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, διατηρεί συμμετοχές σε εταιρείες που έχουν λάβει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 823,55MW και από φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 208MW.

Συνέργειες δύο κλάδων

Με τη συγχώνευση με τη Γαία Ανεμος, η Intrakat εξασφαλίζει σημαντικές συνέργειες, όχι μόνο γιατί αποκτά πρόσβαση σε έργα συνολικής ισχύος 1,1 GW, αλλά και γιατί αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την κατασκευαστική εμπειρία και την οργανωτική δομή της Intrakat θα μπορεί να εξασφαλίζει χαμηλότερα κόστη κατασκευής, ενώ θα αυξάνει και το κατασκευαστικό της αντικείμενο.

Επιπρόσθετα, μέσω της προτεινόμενης συγχώνευσης, επιδιώκεται η μετάβαση της Ιntrakat σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο θα μεγιστοποιεί την αξία των μετόχων μέσα από την ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων εσόδων και του EBITDA, τη δημιουργία σταθερών ταμειακών ροών, τη διαφοροποίηση της δραστηριότητας και την επίτευξη στρατηγικών συνεργειών.

Η σχέση ανταλλαγής

Ως σχέση ανταλλαγής των μετοχών (πριν τη συγχώνευση) της Απορροφώμενης Εταιρείας Α.Ε. και της Intrakat με τις νέες μετοχές (μετά τη συγχώνευση), προτείνεται 2.417 νέες κοινές μετοχές της Intrakat για κάθε 1 κοινή μετοχή της Απορροφώμενης Εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Intrakat θα διατηρήσουν τον αριθμό των κοινών μετοχών που κατέχουν.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών καταλήγει σε συμμετοχή σε ποσοστό 69,80%, ήτοι 33.524.871 μετοχές, από τους υφιστάμενους μετόχους της Intrakat και κατά 30,20%, ήτοι 14.502.000, από τους μετόχους της Απορροφώμενης Εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat μετά τη συγχώνευση. Το σύνολο των μετοχών θα ανέρχεται σε 48.026.871.

ΑΠΕ, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, ακίνητα

Χθες κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2020 η διοίκηση της εταιρίας σημείωσε ότι επικεντρώνει την δραστηριότητά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στα δημόσια έργα υποδομών, στα ΣΔΙΤ, στις παραχωρήσεις, και στην ανάπτυξη ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού, επενδύοντας στις νέες προοπτικές της αγοράς.

Ο Όμιλος προτίθεται να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με σκοπό την μετάβαση της Intrakat σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο θα μεγιστοποιεί την αξία των μετόχων μέσα από την ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων εσόδων και του EBITDA, την δημιουργία σταθερών ταμειακών ροών, την διαφοροποίηση της δραστηριότητας και την επίτευξη στρατηγικών συνεργειών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ