Νέα
  • ΓΔ: 1419.76 +0.15%
  • Τζίρος: 15,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ολοκληρώθηκε ο αγωγός Balkan Stream

Ο αγωγός φυσικού αερίου Balkan Stream ολοκληρώθηκε επί ουγγρικού εδάφους και ύστερα από τη σύνδεση, που πραγματοποιήθηκε στα σερβοουγγρικά σύνορα, θα μεταφέρει από την 1η Οκτωβρίου ρωσικό αέριο από την Τουρκία στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Ο αγωγός από την Μαύρη Θάλασσα περνά στην τουρκική επικράτεια σε μήκος 130 χιλιομέτρων, διασχίζει τη Βουλγαρία για 474 χιλιόμετρα ενώ το μήκος του επί σερβικού εδάφους είναι 403 χιλιόμετρα. Tο τμήμα από τα ουγγρικά σύνορα στο Χόργο προς το Βαρόσφελντ της Ουγγαρίας, θα έχει μήκος περίπου 85 χιλιόμετρα με την ετήσια χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου να είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προέκταση του Turkish Stream

Ο αγωγός Balkan Stream είναι ουσιαστικά η προέκταση του αγωγού Turkish Stream, έργο της ρωσικής Gazprom και της τουρκικής BOTAŞ, μέσω του οποίου θα παρέχεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, τη νότια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ ύστερα από τη σύνδεση του τελευταίου σκέλους του στην Ουγγαρία θα τροφοδοτεί και την κεντρική Ευρώπη.

Βασικός στόχος του αγωγού, πέρα από την προφανή γεωπολιτική του διάσταση είναι να μεταφέρει αέριο σε πελάτες στην Ευρώπη επιλύοντας ένα κρίσιμο πρόβλημα για την ρωσική πλευρά, που δεν είναι άλλο από την παράκαμψη της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο αγωγός θεωρείται εξαιρετικής σπουδαιότητας για τη Σερβία αφού επιλύει οριστικά το ενεργειακό ζήτημα της χώρας.

Το όνομα Balkan Stream για τον αγωγό προτάθηκε από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις των ΗΠΑ, που υπήρξαν σταθερά αντίθετες με την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού θεωρώντας τον ως μέσο, με το οποίο το Κρεμλίνο επιχειρεί να διευρύνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Για την Ουάσιγκτον ο Balkan Stream εξακολουθεί να είναι γεωστρατηγικό έργο της Ρωσίας, που τελικώς υλοποιήθηκε με την καθοριστική συμβολή της Σερβίας αλλά και της Βουλγαρίας, αν και η πολιτική ηγεσία της τελευταίας ισχυρίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι το έργο αποτελεί μέρος της βουλγαρικής υποδομής φυσικού αερίου χωρίς όμως να πείθει τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν έβγαλαν ποτέ από το τραπέζι τις κυρώσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ