Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φρένο στις τιμές ενέργειας επιχειρεί η ΡΑΕ - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Διάδρομος 400kV
Πηγή: admie.gr

Καθώς οι τιμές στην αγορά ενέργειας έχουν πάρει τον ανήφορο, σε πρώτο πλάνο έρχεται η συζήτηση μεταξύ ΡΑΕ και αγοράς, για τον τρόπο που πρέπει να μπαίνουν οι ρήτρες, που συνδιαμορφώνουν τα τελικά τιμολόγια για καταναλωτές και βιομηχανία.

Στα τέλη Ιουλίου η ΡΑΕ θα παρουσιάσει το σχέδιο αναμόρφωσης της χονδρεμπορικής αγοράς ενώ προχωρά στην ανάπτυξη «έξυπνου» εργαλείου παρακολούθησής της σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης έχει ξεκινήσει ανοικτό διάλογο για τις ρήτρες που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες παραπόνων των πελατών ενώ προωθεί την ανάπτυξη σχετικού ψηφιακού εργαλείου όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν τις προσφορές και τις συμβάσεις.

Αύξηση 32,1% με ανοδικές τάσεις

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 83,47 ευρώ. Το Μάιο βρισκόταν στα 63,16 ευρώ η μεγαβατώρα κι έτσι η αύξηση κινείται σε απόλυτη τιμή πάνω από 20 ευρώ τη μεγαβατώρα με ποσοστό 32,1%.

Την περασμένη εβδομάδα στο 5ο Παγκρήτιο ενεργειακό συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καθηγητής Αθ. Δαγούμας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η ΡΑΕ μελετά τα πάντα και θα πράξει ότι χρειαστεί σε λιανική, χονδρική και διαχειριστές».

Ο πρόεδρος της Αρχής σε σχέση με την πορεία των τιμών σημείωσε ότι η ανοδική πορεία μεταξύ άλλων οφείλεται στο ακριβό φυσικό αέριο και στους ρύπους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, οι τιμές των ρύπων εξακολουθούν να διαγράφουν ξέφρενη τροχιά και μόλις πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό στα 58,25 ευρώ/ τόνο. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η Ελλάδα είναι κοντά στις υπόλοιπες χώρες και χαμηλότερα από πολλές εξ αυτών.

Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των παρόχων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες ήταν η αρχή μιας σειράς διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί η πρόταση για το νέο πλαίσιο από τη ΡΑΕ.

Προτεραιότητα της ΡΑΕ είναι να υπάρξει διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να είναι συγκρίσιμες οι ρήτρες και ξεκάθαρο για τους καταναλωτές το τί πληρώνουν σε κάθε εταιρεία προμήθειας.

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής προβλέπουν αλλαγές στην τιμή ρεύματος ανάλογα με την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής και λόγω της ανοδικής συγκυρίας στην τιμή της χονδρεμπορικής έχουν φέρει μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να τεθεί ανώτατο πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο να μην μπορεί να υπάρχει αύξηση ανεξάρτητα από το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά. Δεύτερο θέμα είναι το πότε εφαρμόζονται οι ρήτρες.

Για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή το πέναλτι που πληρώνει ένα πελάτης όταν «σπάει» νωρίτερα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, η ΡΑΕ έχει ζητήσει να καταργηθούν. Για τους προμηθευτές όμως είναι απαραίτητη επειδή επιτρέπει την διαμόρφωση προσφορών αλλά δυναμικών εμπορικών πολιτικών που τελικά είναι σε όφελος του καταναλωτή. Η απαγόρευσή της, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, μπορεί να οδηγήσει σε κύμα «περιπλανώμενων» πελατών που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τις εταιρίες σε διαμόρφωση ακριβότερων τιμολογίων.

Η βιομηχανία

Οι μεγάλες αυξήσεις στην χονδρεμπορική και η ενεργοποίηση των ρητρών προκάλεσαν πρόσφατα την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή της πριν λίγες μέρες η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που υπογράφει ο πρόεδρός της Αντώνης Κοντολέων προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμα ασκεί έντονη κριτική για την ύπαρξη της ρήτρας, κάτι που πλήττει βάναυσα όπως αναφέρεται τη βιομηχανία τους πελάτες της μέσης τάσης.

Η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει στη ΡΑΕ ότι η έλλειψη ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά συντελεί στη στρεβλή λειτουργία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνει ότι οι στρεβλώσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και απορρέουν από την ολιγοπωλιακή δομή της, η οποία οδηγεί σε μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το γεγονός ότι οι προμηθευτές ενέργειας (που πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα στην χονδρική) είναι και παραγωγοί (επομένως που εισπράττουν το αυξημένο τιμολόγιο) δεν δικαιολογεί τη μετακύληση του αυξημένου κόστους στη βιομηχανία και τον καταναλωτή.

Ειδικότερα, αναφέρει: «η επίκληση της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων CO2 από μεριάς τους δεν δικαιολογεί οι προσφορές τους να μετακυλύουν το σύνολο του ρίσκου της αγοράς στους καταναλωτές, όταν μάλιστα το μερίδιο τους στην παραγωγή υπερκαλύπτει το μερίδιο τους στη λιανική.»

Η ΡΑΕ έχει ζητήσει να κατατεθούν στοιχεία από τους προμηθευτές για τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους για τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αλλά και των επιβαρύνσεων που καταγράφηκαν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ