Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στρίμωγμα στις επενδύσεις σε ΑΠΕ φέρνει το επιθετικό επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ

Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο / Πηγή: Intime

Ανεβαίνει ο ανταγωνισμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ με το επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καθώς σφίγγουν τα περιθώρια για τη δυνατότητα υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι συνολικά, περισσότερες από 12 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου υλοποιούν για την τρέχουσα δεκαετία (2021-2030) μεγάλες και μικρές επενδύσεις στις ΑΠΕ που θα ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ εγκαθιστώντας ισχύ 20GW σε όλη τη ελληνική επικράτεια.

Τα σχέδια αφορούν αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ενώ σταδιακά μόλις το επιτρέψει το θεσμικό πλαίσιο προχωρούν επενδυτικά πλάνα και στην αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

ΔΕΗ

Με επενδυτικό πρόγραμμα 5,3 δισ. στην επόμενη τριετία, στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να εδραιωθεί και εκτός Ελλάδος μέσω εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία και να έχει 7,2 πράσινα GW το 2024. Η ριζική αυτή αλλαγή απαιτεί, όμως, μια επανεκκίνηση την οποία με τόλμη αποφάσισε η διοίκηση της εταιρείας, αλλά και το Δημόσιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει να απομειώσει την αξία του 17% της συμμετοχής του στη ΔΕΗ για να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την αξία του υπόλοιπου 34%. Το λεπτομερές στρατηγικό-επενδυτικό της σχέδιο που θα την οδηγήσει στο στόχο για 9,1 πράσινα GW το 2026.

Όπως έδειξε στην παρουσίασή της στην Ελλάδα, από 3,1 πράσινα GW σήμερα που προέρχονται από τα υδροηλεκτρικά, θα πάει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026. Ταυτόχρονα τα 750 εκατ. ευρώ έσοδα από την αύξηση μαζί με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εξασφαλίζουν στην εταιρεία δύναμη πυρός πάνω από 2 δισ. για επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, στις οποίες η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα ήδη από το 2021.

Mytilineos

Η Mytilineos διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 1480MW που αποκτήθηκαν από την Εγνατία. Τα πρώτα 572MW από το χαρτοφυλάκιο αυτό βρίσκονται ήδη στη γραμμή της εκκίνησης ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και 140 MW που εξασφάλισαν σταθερή τιμή κατά τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Η εταιρεία διαθέτει 300MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή καθώς επίσης και ακόμη 100MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021. Επίσης θα αναπτύξει 20 project αποθήκευσης ενέργειας ισχυός 50MW έκαστο.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σχεδιάζει στην επόμενη 5ετία η να φτάσει τα 3000MW ισχύος. Στα αιολικά όπου η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία ως ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική αγορά και ως η μεγαλύτερη εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατασκευάζονται 400 MW και ωριμάζουν ακόμη 63 έργα. Στα φωτοβολταϊκά από ένα χαρτοφυλάκιο 1,7GW, το 1,1GW έχει βεβαίωση παραγωγού και συνεχίζεται η ωρίμανσή του. Στην αποθήκευση ενέργειας εκτιμάται ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και εξωτερικές συνθήκες με την εταιρεία να διαθέτει 2000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε μπαταρίες αλλά και σε αντλησιοταμίευση μια τεχνολογία με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

ΕΛΠΕ

Μέσω εξαγορών αλλά και οργανικής ανάπτυξης κινείται στην αγορά των ΑΠΕ και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα των στρατηγικών προτεραιοτήτων του το άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια. Ο στόχος του ομίλου είναι να αναπτύξει συνολικά 2GW έργων μέχρι το 2030, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων που διαθέτει. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν θέσει άμεσο στόχο για κατασκευή 300MW έργων ΑΠΕ εντός του 2021 ενώ μεσοπρόθεσμα μέχρι το 20205 στοχεύουν να εγκαταστήσουν συνολικά έργα ΑΠΕ ισχύος 600MW.

Motor Oil

Μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών η Motor Oil έχει εισέλθει στον κλάδο των ΑΠΕ. Πρόσφατα η ΜΟΗ απέκτησε από εταιρείες συμφερόντων της Fortress χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων σε λειτουργία συνολικής ισχύος 220MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή ισχύος 20MW.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου η ΜΟΗ αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022 να έχει ολοκληρώσει τα νέα έργα και να διαθέτει σε λειτουργία συνολικά 364MW. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των επόμενων έργων που θα κατασκευαστούν από το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη project με μεσοπρόθεσμο στόχο η ισχύς να φτάσει στα 500 – 600MW.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων 900MW δρομολογούνται στην ελληνική αγορά από την κοινοπραξία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της πορτογαλικής EDPR. Η μεγαλύτερη επένδυση της κοινοπραξίας αφορά στην ομάδα αιολικών πάρκων στην κεντρική και νότια Εύβοια συνολικής ισχύος 470,4MW και προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Οι υπόλοιπες επενδύσεις της κοινοπραξίας θα προέλθουν από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο αδειών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της EDPR.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Η κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, σκοπεύει να προωθήσει άμεσα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ – κυρίως αιολικά πάρκα, αλλά και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συγχώνευση με τη Γαία Ανεμος, η οποία εκτός από τεχνογνωσία στον κλάδο διαθέτει και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Σε πρώτη φάση πρόκειται να κατασκευαστούν ώριμα έργα 93 MW, ενώ υπό ωρίμανση βρίσκονται έργα επιπλέον 400 MW, που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται σταδιακά έως το 2024.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ