Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΡΑΕ: Με ρήτρες αναπροσαρμογής επιχειρεί να παρέμβει για συγκράτηση των τιμών

Λάμπες
Λάμπες / Πηγή: Eurokinissi

Ενώ οι τιμές ενέργειας καλπάζουν στη χονδρική σπάζοντας κάθε μέρα και νέα ρεκόρ, η ΡΑΕ επιχειρεί να προωθήσει κάποιες από τις αλλαγές που έχει εισηγηθεί στα τιμολόγια για να περιορίσει έτσι, όπως πιστεύει, την αύξηση στους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό προκοινοποίησε στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν προσυμβατική ενημέρωση για ένα πρότυπο του νέου έντυπου λογαριασμού που θα εισηγηθεί στην αγορά και αναμένει την έγκρισή της μέσα στην εβδομάδα, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια σε μια τελευταία διαβούλευση μέσω της οποίας θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση με την αγορά.

Ειδικότερα, θέτει ένα ελάχιστο εύρος για τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου. Το κυμαινόμενο τιμολόγιο θα πρέπει, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, να προβλέπει μέγιστη και ελάχιστη επιβάρυνση από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής του κάθε προμηθευτή και αυτό θα πρέπει να γνωστοποιείται στον καταναλωτή πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Στόχος της ΡΑΕ, όπως προσφάτως δήλωσε ο πρόεδρος Αθανάσιος Δαγούμας, δεν είναι να παρέμβει στην εμπορική πολιτική των εταιρειών, αλλά να επιβάλει κανόνες που θα ενισχύουν τη διαφάνεια και θα προστατεύουν τον καταναλωτή, γι' αυτό και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην προσυμβατική ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με το εύρος των χρεώσεων, που θα κληθεί να πληρώσει κατά τη διάρκεια του σύμβασής του.

Ασταμάτητο το ράλι των τιμών

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασε τα 200 ευρώ η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας  για πρώτη φορά και στη χώρα μας, ενώ σε Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και Σερβία εκτοξεύθηκε πάνω από τα 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα 204,38 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Πέμπτη 7/10/2021. Η τιμή σημείωσε άνοδο 15% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 280,89 ευρώ/MWh στις 12 το μεσημέρι, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 156,05 ευρώ/MWh στις 5 και 6 το απόγευμα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 303,58 GWh, ενισχυμένη 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 13%, το φυσικό αέριο 47%, τα υδροηλεκτρικά 2%, οι εισαγωγές 12% και οι ανανεώσιμες 25%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 25.713 MWh και οι εισαγωγές στις 17.944 MWh.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ