Νέα
  • ΓΔ: 1165.85 -0.22%
  • Τζίρος: 18,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Σήμερα η ιστορική απόφαση για την ΑΜΚ που θα μεταμορφώσει την εταιρεία

Πηγή: Eurokinissi

Αλλάζει σελίδα η ΔΕΗ με την απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, σε μια συνεδρίαση-ορόσημο που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00, καλείται να αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου που θα μεταμορφώσει την εταιρεία.

Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 750 εκατ. ευρώ με τη διάθεση νέων μετοχών, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο νέων επενδυτών και τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34%.

Τα επόμενα βήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση, είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα και ο καθορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών

Τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο ενός άτυπο roadshow σε τουλάχιστον 50 ξένα funds και επενδυτικούς οίκους, που πραγματοποιεί η διοίκηση, έχει εκφραστεί τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Όπως αναφέρουν πηγές από χρηματοοικονομικές, στα ονόματα των θεσμικών επενδυτών συμπεριλαμβάνονται: CVC Capital,  BlackRock, η EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Zenon Investments.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι προσφορές που θα λάβει η ΔΕΗ θα αντιστοιχούν στο ποσό πέριξ του 1,5 με 2 δισ. ευρώ και αν οι όροι θα είναι ευνοϊκοί, εκτιμάται ότι η διοίκηση θα αξιοποιήσει την ευκαιρία άντλησής των επιπλέον κεφαλαίων.

Η απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην 71χρονη ιστορία της, με το Δημόσιο να μειώνει τη συμμετοχή του κάτω και από το πλειοψηφικό όριο το 51%. Θα κατέλθει στο 34%, στο μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ποσοστό 34% ανήκει στο Υπερταμείο και 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών είναι κατανεμημένο σε μετόχους. Με ανακοίνωσή του, το Υπερταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Ωστόσο και με τη νέα μετοχική σύνθεση, το ελληνικό δημόσιο θα ελέγχει το μάνατζμεντ της εταιρείας και θα έχει δικαίωμα αποφάσεων σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.

Σχέδια επενδύσεων σε ΑΠΕ

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW (Γιγαβάτ) εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ θα φέρουν λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επενδυτικό της πλάνο, η δημόσια επιχείρηση στοχεύει να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μέχρι το 2024 θέλει να προσθέσει περίπου 700 MW από αυτές τις αγορές. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, οι κινήσεις αυτές να γίνουν με εταίρους της σε επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ, όπως η γερμανική RWE.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ