Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλ. Σδούκου: Ερχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά - Μπορούν να δώσουν 30 GW

Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime
Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime

Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των πλωτών αιολικών αναφέρθηκε, μιλώντας χθες στο συνέδριο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την εκμετάλλευση του αιολικού της δυναμικού», τόνισε και, όπως είπε, εκτιμάται ότι στις δυο τεχνολογίες στα πακτωμένα και τα πλωτά θα μπορούσε να αναπτύξει 30 GW. «Επίσης τα πλωτά θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα αιολικά της στεριάς που αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στην ανάπτυξή τους. Θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε συνέργειες με τον ΑΔΜΗΕ, τον διαχειριστή που διασυνδέει τα νησιά και τα υπεράκτια αιολικά να παράγουν τη διπλάσια ενέργεια από ό,τι τα χερσαία. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σε οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο και επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών».

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά

Οπως είπε, τις επόμενες μέρες έρχεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά σε διαβούλευση και τόνισε ότι κεντρικός παράγοντας είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξή τους για την τοπική οικονομία και την κοινωνία. «Μπορούν να δημιουργήσουν νέες καλοπληρωμένες δουλειές, υψηλή τεχνογνωσία και νέες υποδομές», σημείωσε.

Πριν από έναν χρόνο η Κομισιόν, θύμισε, εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για να διαμορφώσουν τα κράτη-μέλη δική τους στρατηγική για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. «Τα υπεράκτια αιολικά θα είναι η πηγή ενέργειας του μέλλοντος στην Ελλάδα γιατί συνδυάζουν μια σειρά πλεονεκτημάτων που δεν μπορεί να συνδυάσει άλλη πηγή», τόνισε.

Όπως είπε, σήμερα είναι εγκατεστημένα στην Ευρώπη 25 GW σε πλωτά αιολικά και προβλέπεται να έχουν φτάσει τα 60 GW ως το 2030 και τα 300 GW ως το 2050. Πρόκειται για μια τεχνολογία που γίνεται όλο και φθηνότερη, σημείωσε και αναφέρθηκε σε ένα έργο700 MW με 46 τουρμπίνες που έχει κλειδώσει τιμή στα 44 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι και αυτή η τεχνολογία αρχίζει να γίνεται ανταγωνιστική.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ