Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέλεια καταιγίδα στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου - Οι αυξήσεις με παραδείγματα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Στα ύψη οδηγείται η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, με την κούρσα να οδηγούν οι ανατιμήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου, που συνιστά την βασική πηγή του ενεργειακού μείγματος.  

Μέχρι στιγμής, η μέση μηνιαία τιμή της μεγαβατώρας για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 199,8 ευρώ για την Ελλάδα, αυξημένη κατά 49,1% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 134,73 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε αναδειχθεί τότε «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121,72 ευρώ/MWh. Από τότε η χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος τραβά μόνο την ανηφόρα... 

►Διαβάστε και: Ενέργεια: Ποια ακραία μέτρα μπορεί να πάρουν ευρωπαϊκές χώρες αν ενταθεί η κρίση

Πηγή: EnergyLive

Οι μεγάλες αυξήσεις που απορρέουν από την κούρσα της χονδρικής θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που ήδη καταφτάνουν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Καθώς οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί δεν αφορούν για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την ίδια περίοδο, το κόστος του λογαριασμού θα εξαρτηθεί τελικά από το μείγμα των μηνών που συμπεριλαμβάνονται στην περίοδο εκκαθάρισης.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερους μήνες από τον Σεπτέμβριο και μετά περιλαμβάνει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός τόσο περισσότερο θα… φουσκώνει. Με τις προβλέψεις και τα προθεσμιακά συμβόλαια που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα πράγματα θα επιδεινώνονται όσο προχωρά το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

►Διαβάστε και: Ερχεται τετραψήφιος αριθμός επανασύνδεσης ρεύματος - Οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πέφτει σήμερα στην Ελλάδα στα 173,3€/MWh από το ρεκόρ των 242,32€/MWh της περασμένης Παρασκευής. Οι τιμές τα Σαββατοκύριακα είναι σχεδόν πάντα χαμηλότερες λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης και άρα παραγωγής / Πηγή: EnergyLive

Δεδομένου, βέβαια, ότι φέτος το καλοκαίρι είχαμε και τον ακραίο καύσωνα, όσοι είχαν υψηλή κατανάλωση ρεύματος και τον Αύγουστο λόγω χρήσης air condition κινδυνεύουν να λάβουν από τώρα πολύ υψηλούς εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με το ράλι να συνεχίζεται – λόγω ενεργειακής κρίσης πια – και το χειμώνα.

Πετάνε οι 4μηνιαίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί 

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Ημερησία» η πλατφόρμα allazorevma.gr το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για 4μηνιαία κατανάλωση (εκκαθαριστικός λογαριασμός) ενός νοικοκυριού που χρειάζεται κατά μέσο όρο 375 κιλοβατώρες το μήνα, ήταν φέτος τον Ιανουάριο 243 ευρώ. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση Οκτώβριος 2020 – Ιανουάριος 2021, ενώ από το κόστος αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσά των έναντι λογαριασμών.

►Διαβάστε και: Eνεργειακή κρίση: «Χώρο» για ελαφρύνσεις διεκδικεί η κυβέρνηση απ' τους θεσμούς

Για το ίδιο νοικοκυριό το κόστος 4μηνιαίας κατανάλωσης Ιουνίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2021 φτάνει στα 342 ευρώ (πριν αφαιρεθούν τα ποσά των έναντι λογαριασμών), ενώ με την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το κόστος πέφτει στα 333 ευρώ.  

Οι σημερινές προβλέψεις για το 4μηνο Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022 και δεδομένου ότι ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει όλο το 4μηνο-φωτιά των σημαντικών ανατιμήσεων, δείχνουν πως το κόστος της ίδιας κατανάλωσης μπορεί να φτάσει στα 493,50 ευρώ.

Δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση αυξάνεται από 1η Οκτωβρίου στα 18 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση για το 4μηνο -αν δεν αυξηθεί στο μεταξύ το ποσό της επιδότησης, κάτι που πάντως προεξοφλείται ως εξαιρετικά πιθανό- διαμορφώνεται στα 72 ευρώ και το τελικό κόστος της κατανάλωσης στα 420 ευρώ.

Το κόστος και οι αυξήσεις ανά μήνα

Οι αντίστοιχοι υπολογισμοί ανά μήνα δείχνουν μια μεσοσταθμική αύξηση του κόστους ενέργειας της τάξης του 41% από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο για την ίδια κατανάλωση. Το κόστος ενός νοικοκυριού για μηνιαία κατανάλωση 375KWh «πέταξε» από τα 68,54 ευρώ τον Ιούλιο στα 96,74 ευρώ τον Οκτώβριο. Η επιδότηση των 18 ευρώ προσγειώνει το κόστος του Οκτωβρίου στα 78,7 ευρώ, που είναι και πάλι αυξημένο σε σχέση με τον φετινό Ιούλιο.

Ερχεται αύξηση των επιδοτήσεων 

Μπροστά στο ξέφρενο ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να αυξήσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στον Σκάι είπε πως το ύψος της επιδότησης θα επαναξιολογείται κάθε μήνα, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στην χονδρική αγορά. «Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα δούμε πόσο έχει κυμανθεί η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες σε επίπεδο μήνα Οκτωβρίου και εφόσον χρειαστεί και είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την επιδότηση προς τα ελληνικά νοικοκυριά θα το κάνουμε», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Αύριο Δευτέρα, υπογράφεται η ΚΥΑ για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου θα κατευθυνθούν κονδύλια 470 εκατομμύρια ευρώ για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Η κρατική επιδότηση για την κατανάλωση Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 30 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 3 λεπτά του ευρώ ανά KWh, που μεταφράζεται σε 9 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Υπενθυμίζεται πως για τον Σεπτέμβριο η μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στην χονδρική ρεύματος διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ/MWh, δηλαδή 13 λεπτά του ευρώ ανά KWh.

►Διαβάστε και: Α. Γεωργιάδης: Πιθανές νέες ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά για το ρεύμα

Για την κατανάλωση Οκτωβρίου η επιδότηση διπλασιάζεται στα 60 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, που μεταφράζεται σε 18 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί η μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στην χονδρική ρεύματος για τον Οκτώβριο, που πάντως δείχνει να διαμορφώνεται κοντά στα 200 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 20 λεπτά του ευρώ ανά KWh.

Αυξήσεις έως 200% στο φυσικό αέριο  

Σημαντικές όμως θα είναι και οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Ημερησία» η πλατφόρμα allazorevma.gr, ένα διαμέρισμα που χρειάζεται 5.000 κιλοβατώρες το 4μηνο Οκτώβριος – Ιανουάριος για να θερμανθεί πέρσι πλήρωσε 161,65 ευρώ, ενώ φέτος μπορεί να πληρώσει έως και 479,65 ευρώ. Η αύξηση είναι της τάξης του 200%. Μετά την έκπτωση 15%, που έχει ήδη προαναγγελθεί, το συνολικό κόστος πέφτει κατά 72 ευρώ και διαμορφώνεται στα 407 ευρώ. Η ανατίμηση πέφτει στο 150%. 

Πηγή: allazorevma.gr

►Διαβάστε επίσης - Πετάει το φυσικό αέριο με γκάζια 115% - Η επιδότηση στο ρεύμα και οι αυξήσεις με παραδείγματα

Γραμμή SOS για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα βρίσκονται αντιμέτωπα με διακοπή ηλεκτροδότησης θα λειτουργήσει τετραψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης με στόχο μια νέα ταχεία διαδικασία επανασύνδεσης.

Οπως έχει προαναγγείλει ο κ. Σκρέκας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα θέσει σε λειτουργία γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης» στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται ευάλωτοι καταναλωτές για την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης των λογαριασμών.

Αυτό που εξετάζεται είναι ο νέος μηχανισμός, να λειτουργεί ως γραμμή άμεσης επέμβασης για ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να αποσυνδεθούν από το δίκτυο λόγω απλήρωτων λογαριασμών ή έχουν μόλις αποσυνδεθεί.

Το κράτος σχεδιάζεται να καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ή και του φυσικού αερίου που θα δαπανήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες του δύσκολου -όπως όλα δείχνουν- χειμώνα που έρχεται.

Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από το ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει συσταθεί πρόσφατα, για την αναχαίτιση των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. Πέρσι το αντίστοιχο κονδύλι ήταν 10 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ