Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΛΠΕ: Αλλάζουν δομή και όνομα - Τι είπε ο Α. Σιάμισης για μέρισμα και ΔΕΠΑ Εμπορίας

ΕΛΠΕ / Πηγή: Intime
ΕΛΠΕ / Πηγή: Intime

Με νέα δομή και νέο όνομα θα υποδεχθεί το 2022 ο Όμιλος ΕΛΠΕ, που ήδη από το 2021 παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε όλες τις δραστηριότητές του καθώς η ζήτηση επιστρέφει στην κανονικότητα. O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισης δήλωσε χθες στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την πρόθεσή του να διανείμει στους μετόχους των ΕΛΠΕ ποσοστό 50% των εσόδων που θα προκύψουν στις αρχές του 2022 από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas.

Σημειώνεται ότι στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% Ελληνικά Πετρέλαια) ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμμετείχε ως από κοινού πωλητής με το ΤΑΙΠΕΔ και η Italgas ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, με προσφορά ύψους 733 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 256 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της ΕΛΠΕ. Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών αναμένεται να υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, μετά τη λήψη της έγκρισής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εκτιμάται ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο 2022, μετά από τις συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Το μέρισμα και η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Επίσης, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι το μέρισμα για τη χρήση 2021 θα είναι ανώτερο των 0,10 ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί για φέτος. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε ότι στην περίπτωση που η ιδιωτικοποίηση δεν προχωρήσει, θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα κάνει ο όμιλος με τη συμμετοχή του, «γιατί δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων με τη δραστηριότητα στο φυσικό αέριο που ήδη έχει ο όμιλος. Δεν μπορούμε να έχουμε τοποθετηθεί σε δύο εταιρείες στην ίδια δραστηριότητα».

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα 9μήνου και τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα γ' τριμήνου, τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και κατά 58% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη 9μήνου ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος και η ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, μετά από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά.

Επιπλέον, η ζήτηση καυσίμων στην Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται, με τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά να αντιστοιχούν σε 50% των συνολικών, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019.

Ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής του ομίλου συνεχίζεται και αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Δεκέμβριο, και εκτιμάται ότι η υλοποίηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022. Η νέα εταιρική δομή θα έχει πολλαπλά οφέλη σε θέματα ευελιξίας για την ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων και τη χρηματοδότησή τους, τη διαχείριση κίνδυνου, καθώς και την ανάδειξη της αξίας των διαφορετικών χαρτοφυλακίων δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Το Φ/Β πάρκο ισχύος 204 MW στην Κοζάνη βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών, με τα 14 από τα 18 πάρκα -που αντιστοιχούν σε 166 MW- να έχουν ήδη περατωθεί, ενώ αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του α’ τριμήνου 2022.

Α. Σιάμισης: Αναγκαίος ο στρατηγικός μετασχηματισμός του ομίλου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Ανδρέας Σιάμισης, επεσήμανε:

«Η ανάκαμψη της οικονομίας επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, κυρίως λόγω ισχυρού τουρισμού, αλλά και αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα και τον δικό μας κλάδο. Τα αποτελέσματα του ομίλου είναι βελτιωμένα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά σαν αποτέλεσμα του καλύτερου περιβάλλοντος, αλλά ακόμα πιο ελπιδοφόρα παράμετρος είναι οι συνεχείς και σταθερές βελτιώσεις σε τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε σαν εταιρεία, όπως η διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων, οι εμπορικές μας επιδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η διαχείριση κόστους.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο θετικά τα νέα, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που συνεχίζεται, με σημαντικότατη αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και αντίστοιχη άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και του κόστους δικαιωμάτων ρύπων, επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο, αλλά και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση.
Τα πιο πάνω καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία τη διαδικασία στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής μας "VISION 2025". Η διαμόρφωση της νέας εταιρικής δομής, η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και οι ουσιαστικές αλλαγές στην ανακατανομή των πόρων και των επενδύσεων θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη στη νέα αγορά ενέργειας και την εξίσου σημαντική απανθρακοποίηση των βασικών μας δραστηριοτήτων».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ