Νέα
  • ΓΔ: 867.8 +0.97%
  • Τζίρος: 86,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διαρκή ηλεκτροσόκ στην ενέργεια - Στην Αίγυπτο οι ελπίδες για φθηνότερο φυσικό αέριο

Ηλεκτροσόκ επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι τιμές ενέργειας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ακολουθούν οι τιμές των ρύπων και του φυσικού αερίου, προεξοφλώντας ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Στην Ελλάδα, τα ρεκόρ υψηλής τιμής στην προημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας διαδέχονται το ένα το άλλο, και για σήμερα Τετάρτη η τιμή φτάνει τα 281 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο έχει 45,8%, οι ΑΠΕ 34,2%, ο λιγνίτης 8,5%, οι εισαγωγές 6,7% και τα υδροηλεκτρικά 1,5%. Την ίδια στιγμή, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται πανευρωπαϊκά, καθώς η Σερβία έχει 310 ευρώ, η Ελβετία 309 ευρώ, η Γαλλία 295 ευρώ, η Γερμανία 273 ευρώ και η Βουλγαρία 272 ευρώ.

Η όξυνση της ενεργειακής κρίσης αυξάνει την ανησυχία για τον χειμώνα και το υπουργείο Ενέργειας συγκαλεί σήμερα σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων με θέμα την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει συμβόλαια αερίου σε προνομιακές τιμές τόσο με την Gazprom όσο και με την EGAS της Αιγύπτου.

Διαπραγματεύσεις με την Gazprom

Ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε χθες ότι γίνονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom με στόχο «ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου».

Ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαπραγματεύεται με τη ρωσική Gazprom για «ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου», όπως αναφέρει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα με σχετική ανάρτησή της.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως η «ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο Κώστας Σκρέκας στο EastMed Gas Forum

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μεταβεί στο Κάιρο, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστα Ξιφαρά, για να συμμετάσχει στην 6η συνάντηση των μεσογειακών κρατών-μελών του EastMed Gas Forum.

Ειδικότερα, έναν μήνα μετά την υπογραφή του μνημονίου Ελλάδας - Αιγύπτου για το υποθαλάσσιο καλώδιο, το υπουργείο Ενέργειας στρέφεται στην Αίγυπτο αναζητώντας συμμαχία και στο φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις ώστε η ΔΕΠΑ να προμηθευτεί ποσότητες LNG από την EGAS, κάτι που θα συζητηθεί από τον κ. Σκρέκα και τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς θα πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα συνάντηση με τη διοίκηση της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου EGAS, ενώ οι δύο εταιρείες βρίσκονται καιρό σε διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων συζητά με την αιγυπτιακή εταιρεία και για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ