Νέα
  • ΓΔ: 860.26 -0.01%
  • Τζίρος: 15,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ-«Πτολεμαΐδα 5»: Από τι θα εξαρτηθεί η μετατροπή της ή όχι σε μονάδα φυσικού αερίου

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με φορείς της Κοζάνης
Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με φορείς της Κοζάνης / Πηγή: Intimenews

«Δεν έχει αποφασιστεί πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη η “Πτολεμαΐδα 5”, ούτε το αν και πότε πρέπει να μετατραπεί σε μια μονάδα φυσικού αερίου», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και την απολιγνιτοποίηση στην Κοζάνη.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Πράγματι είναι ένα αντικείμενο συζήτησης ακόμα και μεταξύ της κυβέρνησης και της ΔΕΗ το για πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη και το αν και πότε πρέπει να μετατραπεί σε μια μονάδα φυσικού αερίου. Δεν έχουν παρθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. Θα ληφθεί υπόψη ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και προφανώς και οι προτεραιότητες της επιχείρησης, η οποία τελικά είναι και ο διαχειριστικής και ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μονάδας».

«Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντας την περιοχή σε επενδυτικό πόλο για τη μεταλιγνιτική εποχή», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, στην Κοζάνη.

«Σημαντική πρόοδος»

Σχετικά με την πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσε: «Αποτελούσε ίσως το πρώτο πρόβλημα, το πρώτο κατεπείγον πρόβλημα, εφιάλτη θα τον χαρακτήριζα, τον οποίον έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή μας τον Ιούλιο του 2019 και πιστεύω ότι όλοι μπορεί να έχουμε τις επιμέρους διαφωνίες μας και με τους εργαζόμενους και με τους συνδικαλιστές, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία μπόρεσε και άντλησε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να μπορέσει, ακριβώς, να υποστηρίξει επενδύσεις σαν και αυτές για τις οποίες μιλάμε, χωρίς -και θέλω να το τονίσω αυτό- να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της».

«Το κράτος διά το υπερταμείου εξακολουθεί να ελέγχει το 34% της επιχείρησης, να ελέγχει ουσιαστικά και να μπορεί να επιλέγει τη διοίκηση και δι' αυτού του ποσοστού ουσιαστικά να ασκεί δημόσιο έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για αυτό και ουδέποτε θα απολέσει η ΔΕΗ το Δ μπροστά στο όνομά της. Όμως η ΔΕΗ σήμερα είναι μία ανταγωνιστική και ισχυρή επιχείρηση, η οποία μπορεί να κάνει τις επενδύσεις στην περιοχή, να επενδύσει σε μεγάλα φωτοβολταϊκά, να στηρίξει και βέβαια σήμερα για αυτό έχει ξεχωριστή σημασία και τους καταναλωτές σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και όλα αυτά δε θα μπορούσαμε να τα είχαμε πετύχει, εάν δεν είχαμε προχωρήσει σε μία ουσιαστική εξυγίανση της επιχείρησης με τη στήριξη και θέλω να το πω αυτό, των εργαζόμενων, διότι τελικά εάν η επιχείρηση πάει καλά, και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν καλά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Γιώργος Στάσσης: Θα επενδύσουμε 2,5 δισ. στη Δυτική Μακεδονία

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα 2,5 δισ. επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ τα επόμενα 4 χρόνια στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, όπως ανέλυσε, 370 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε έργα αποκαταστάσεων, 110 εκατ. ευρώ σε έργα τηλεθερμάνσεων (τα οποία θα συμπληρωθούν από επενδύσεις των δήμων στις διασυνδέσεις), 300 εκατ. ευρώ σε νέες δραστηριότητες πλην ΑΠΕ, 250 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5», ενώ σε επένδυση 1,2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών 1,9 GW.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ