Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις 5,5 δισ. έως το 2030 - Ο ρόλος «κλειδί» στη διείσδυση των ΑΠΕ

Αναστάσιος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ / Πηγή: Eurokinissi

Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση δικτύων έκτασης 1.000 χλμ. το 2022 και 1.500 χλμ. το 2023 θα πραγματοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Συνολικά οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2030 θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις αυτές θα στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση επιταχύνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, φέτος τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο, σε 1.619 στο 11μηνο, από 609 το 2019 και 1.072 το 2020.

Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα χρόνια, που θα στηρίξει τους κυβερνητικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 70% της ζήτησης έως το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι καθοριστικός, σημείωσε, γιατί με την αναβάθμιση του δικτύου του θα οδηγήσει στην αύξηση των συνδέσεων και του μεριδίου των ΑΠΕ και επομένως και σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σημείωσε ότι την επόμενη τετραετία οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του δικτύου ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ. Στη νέα εποχή των έξυπνων δικτύων οι καταναλωτές αναλαμβάνουν πιο ενεργητικό ρόλο, καθώς θα μπορούν να παρέχουν στο δίκτυο ενέργεια από ΑΠΕ αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας μέσω των σχημάτων demand response, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν για την αναβάθμιση των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ ως το 2030.

Ρυθμιστικό πλαίσιο 4+4 ετών

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και τόνισε ότι αποτελεί καταλύτη για τη μετεξέλιξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών και νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, υλοποιώντας με επιτυχία όλους τους στόχους του ΕΣΕΚ.

«Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την περίοδο 2020-2028 και δημιουργήθηκε ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο 4+4 ετών», είπε.

Σχετικά με τις επενδύσεις ανέφερε ότι από 210 εκατ. ευρώ το 2021 σταδιακά θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. έως το 2028.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, τόνισε ότι προχωρούν όλες οι απαραίτητες αναβαθμίσεις και επεκτάσεις για να μπορέσουν να εισαχθούν στο σύστημα, και σημείωσε ότι φέτος τριπλασιάστηκαν από το 2019 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ