Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει το μερίδιο της ΔΕΗ - Η θέση των άλλων εταιρειών

Πηγή: Eurokinissi

Κοινό μυστικό αποτελεί τους τελευταίους μήνες η μετακίνηση καταναλωτών από τους εναλλακτικούς παρόχους στη ΔΕΗ, και το δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ του Νοεμβρίου αποδεικνύει αυτήν την τάση.

Πρώτη με... διαφορά η ΔΕΗ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ διαθέτει μερίδιο 63,5% στην αγορά προμήθειας, από 63,4% τον Οκτώβριο και 62% τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στα μερίδια των ιδιωτών προμηθευτών, τον περασμένο μήνα η Protergia κατείχε το 7,02% της προμήθειας, ο ΗΡΩΝ το 6,81%, η Elpedison το 6,12%, η NRG το 4,18% και η Watt & Volt το 2,42%.

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και η προβολή της έκπτωσης που κάνει από την κυβέρνηση ήδη από τον Σεπτέμβριο έκαναν τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν την εταιρεία με την αίσθηση του καταφυγίου, στην ενεργειακή κρίση. Τα ανταγωνιστικά της τιμολόγια δημιούργησαν, δε, και αντιδράσεις στους άλλους προμηθευτές, που δεν δίστασαν να πουν ότι η ΔΕΗ πουλά σε τιμές κάτω του κόστους.

Οι ανοδικές τιμές ενέργειας προβληματίζουν έντονα τόσο την κυβέρνηση όσο και την αγορά, αφού πριν λίγες ημέρες σημειώθηκαν και νέα ρεκόρ.

Ωστόσο τις τελευταίες δύο μέρες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 34% στα 196 ευρώ, στη Γαλλία κατά 23% στα 319 ευρώ, στη Βουλγαρία κατά 48% στα 177 ευρώ και στην Ισπανία κατά 19% στα 311 ευρώ.

Στην Ελλάδα η τιμή της χονδρεμπορικής υποχώρησε κατά 39%, στα 213,6 ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας που πέρασε οι τιμές χονδρεμπορικής ξεπέρασαν τα 400 ευρώ/MWh.

Οι τιμές ενέργειας ακολούθησαν την αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου, που από τα 180 ευρώ/MWh την Τρίτη, βρέθηκε χθες στα 126 ευρώ/MWh.

Παραγωγή ενέργειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το ενεργειακό μίγμα, τον Νοέμβριο κυριαρχεί το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 45%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με 34%, οι εισαγωγές με 8%, ο λιγνίτης με 7% και τα υδροηλεκτρικά με 6%. Η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι υψηλότερη κατά 28% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Για τον ίδιο μήνα στο σύνολο των 14 μονάδων παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, οι πρώτες σε καθαρή παραγωγή είναι τέσσερις της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα ο «ΑΗΣ Μεγαλόπολης V» είχε καθαρή παραγωγή 288.208 MWh, ο «ΑΗΣ Αλιβερίου V» με 240.705 MWh, ο «ΑΗΣ Λαυρίου V» με 204.848 MWh και ο «ΑΗΣ Κομοτηνής Ι» με 197.104 MWh. Έπονται οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παικτών της αγοράς.

Ωστόσο, αντίθετα με την προμήθεια, στην οποία η ΔΕΗ ενισχύει την παρουσία της τους τελευταίους τρεις μήνες, στην παραγωγή η συμμετοχή της εμφανίζεται μειωμένη.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ