Νέα
 • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
 • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Ισορροπία μεταξύ πράσινου προφίλ και ευστάθειας συστήματος

Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη / Πηγή: Eurokinissi

Τη στιγμή που παρατείνονται οι ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδες, η ΔΕΗ τονίζει ότι δεν αλλάζει τίποτα στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, στο οποίο βασίζεται η πράσινη στροφή της επιχείρησης.

Γιατί ενώ η κλιματική αλλαγή επιτείνει την ανάγκη για πράσινη ενέργεια και για μετατροπή της ΔΕΗ από μια εταιρεία παραγωγής θερμικής ενέργειας σε μια εταιρεία που βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την ίδια στιγμή η ίδια η κλιματική αλλαγή φέρνει… ακραία καιρικά φαινόμενα και κάνει απαραίτητη την αύξηση των ωρών λειτουργίας των λιγινιτικών μονάδων για την ευστάθεια του συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας φαίνεται να μην είναι ακόμη πλήρως έτοιμο να λειτουργήσει χωρίς τον λιγνίτη, αλλά την ίδια στιγμή η ΔΕΗ δεν πρέπει να κάνει πίσω στον πράσινο μετασχηματισμό της.

Eτσι, προχθές το ΥΠΕΝ αποφάσισε να παρατείνει τις ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών της ΔΕΗ και συγκρίνοντας το πρόγραμμα παρατάσεων με το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών της ΔΕΗ, διαπιστώνουμε ότι δόθηκαν παραπάνω ώρες λειτουργίας μέχρι το 2025 σε μονάδες (Αγίου Δημητρίου 1, 2, 3, 4) που η ΔΕΗ σχεδιάζει να αποσύρει το 2022 και επίσης ώρες λειτουργίας έως το 2025 στη Μεγαλόπολη 4 που η ΔΕΗ σχεδιάζει να αποσύρει το 2023.

Απαντώντας σε αυτό, πηγές από τη ΔΕΗ σημειώνουν ότι τις παραπάνω ώρες οι μονάδες θα τις εξαντλήσουν στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια έχει θέσει, χωρίς να αλλάζει τίποτα στα σχέδια απόσυρσής τους.

Η απόφαση για την παράταση

Ειδικότερα, την παράταση των ωρών λειτουργίας για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη σχετική απόφαση να αναρτάται προχθές στην πλατφόρμα «Διαύγεια».

Το μέτρο αφορά 7 λιγνιτικές μονάδες (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και εφαρμόζεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, επιτρέποντας στις μονάδες αυτές να συνεχίσουν να μετέχουν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Όπως υπογραμμίζει η ΔΕΗ, η παράταση δεν αναστέλλει, ούτε τροποποιεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως έχει αποφασιστεί από την ίδια και ενσωματώνεται στο εθνικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η οποία και αιτήθηκε την παράταση, «η παράταση των ωρών λειτουργίας κατά παρέκκλιση ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής οδηγίας σε σχέση με την έκλυση εκπομπών ρύπων, τόσο των λιγνιτικών μονάδων όσο και των δύο πετρελαϊκών, κρίνεται απαραίτητη για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Οι εν λόγω μονάδες λειτουργούν ήδη σε καθεστώς παρέκκλισης της ευρωπαϊκής οδηγίας, έχοντας περιορίσει σημαντικά τον επιτρεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους που είχαν διασφαλίσει με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις.

Η παράταση ωρών λειτουργίας που αποφάσισε τώρα το ΥΠΕΝ για την κάθε μονάδα έχει ως εξής:

 • Μελίτη Ι: 11.000 ώρες συνολικά από 1.08.2021 έως την 31.12.2023
 • Μεγαλόπολη 4: 35.600 ώρες συνολικά από 01.08.2021 έως την 31.12.2025 για τους ρύπους NOx, Σκόνη.
 • ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Ι και ΙΙ: 1.500 ώρες λειτουργίας για τις μονάδες ως ετήσιος κυλιόμενος Μέσος Όρος πενταετίας από 01.07.2020 έως την 30.06.2025
 • ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ΙΙΙ και ΙV: 13.600 ώρες συνολικά για κάθε μία μονάδα από 01.08.2021 έως 31.12.2025
 • ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου V: 35.600 ώρες συνολικά από 01.08.2021 έως την 31.12.2025

Το πρόγραμμα απόσυρσης της ΔΕΗ

Ωστόσο το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

 • 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)
 • 2022: Μεγαλόπολη 3, Άγ. Δημήτριος 1-4
 • 2023: Άγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
 • 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ