Νέα
  • ΓΔ: 949.39 -0.67%
  • Τζίρος: 77,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λογαριασμοί ρεύματος: Πως θα προχωρήσουν οι επιδοτήσεις το 2022 - Τι θα ισχύσει για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

ενέργεια
Πηγή: Pexels

Με βασικό κριτήριο την χρήση του ακινήτου, δηλαδή αν είναι κύρια κατοικία ή εξοχικό αναμένεται να προχωρήσει η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος το 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ο νέος μηχανισμός που μπαίνει σε εφαρμογή για την στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα λειτουργήσει τεχνικά με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε και το τελευταίο 4μηνο του 2021 με την βασική διαφορά πως τώρα πλέον θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για κύριες κατοικίες και όχι οι λογαριασμοί εξοχικών κλπ. 

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες εξαιρέσεις - αν και αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει κλειδώσει - δηλαδή να υπάρξουν κάποιες κύριες κατοικίες που δεν θα επιδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε κριτήρια, ενδεχομένως εισοδήματος ή και τ.μ.. Ωστόσο δεν αποκλείεται το μόνο κριτήριο να είναι η χρήση του επιδοτούμενο ακινήτου ως κύρια κατοικία, καθώς σε αυτή τη φάση δείχνει να απομακρύνεται το σενάριο των εισοδηματικών κριτηρίων, τουλάχιστον των «σφιχτών» εισοδηματικών κριτηρίων.     

Επιχειρήσεις 

Σε κάθε περίπτωση οι επιδοτήσεις θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις που σήμερα δεν επιδοτούνται. Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιδοτούνται μαζί με τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης, ενώ υπάρχουν και άλλα μέτρα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα μέσης τάσης. 

Με τον νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2022, η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, που χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης.

Υβριδικό το νέο σύστημα 

Ενώ όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν δυο σενάρια στο τραπέζι που περιελάμβαναν και τα δυο εισοδηματικά κριτήρια: 

  1. Επιδότηση του 80% των καταναλωτών με χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια 
  2. Επιδότηση του 50% των καταναλωτών με σφιχτά εισοδηματικά κριτήρια 

φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μια «υβριδική» λύση, καθώς θα επιδοτηθούν και τον Ιανουάριο σχεδόν όλοι οι καταναλωτές αλλά όχι όλα τα ακίνητα.    

Οι σχετικές αποφάσεις «κλείδωσαν» σήμερα σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.      

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η αξιολόγηση της κατάστασης στη διεθνή αγορά ενέργειας και η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και στο ύψος του πληθωρισμού και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται. 

Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ