Νέα
  • ΓΔ: 909.11 -0.31%
  • Τζίρος: 44,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλ. Σδούκου: Κομβικό το 2022 για τα ενεργειακά - Σε 5 άξονες οι προτεραιότητες

Η Αλεξάνδρα Σδούκου
Η Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime

Κομβικό ενεργειακό έτος θα είναι το 2022, είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας προχθές στη γενική Συνέλευση του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά).

Οπως είπε τα ενεργειακά θέματα θα κυριαρχήσουν φέτος και το ενεργειακό κόστος παραμένει μείζον θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας. Τα νέα μέτρα κόστισαν 395 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες το υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων ώστε να μην μετακυλυθούν οι αυξήσεις στα προϊόντα.

Η προώθηση των ΑΠΕ, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα, βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου για φέτος, σημείωσε, συνοψίζονται σε 5 άξονες:

  1. Πιο φιλόδοξο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Θα αναθεωρηθεί το ΕΣΕΚ και θα ψηφιστεί ο κλιματικός νόμος, καθώς ο στόχος μείωσης εκπομπών άνθρακα θα είναι κεντρικός με τις πολιτικές του ΕΣΕΚ.
  2. Εμπρακτη στήριξη των ΑΠΕ με πολιτικές, διαγωνισμούς, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ενίσχυση των διμερών συμβολαίων. Σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η β' φάση απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και θα έρθει ένα ενεργειακό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά. Απασχολεί το υπουργείο, όπως τόνισε, το πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ, καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί σήμερα αιτήσεις συνδέσεων 10 GW.
  3. Εμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμηση και την αποδοτικότητα και νέα προγράμματα ανάλογα με το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια.
  4. Επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, σχέδια ανάπτυξης των δικτύων φόρτισης και νέα προγράμματα με κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επίσης δράσεις όπως τα Greco islands για πιο έξυπνα και πράσινα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
  5. Υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης. Και επιτάχυνση ηλεκτρικών διασυνδέσεων με επενδύσεις 4 δισ. μέχρι το 2032, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος τα 2,7 δισ. ευρώ θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το 2026.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ