Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μυτιληναίος: Κυριαρχεί στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης - Οι προοπτικές για το 2021

Ομιλος Μυτιληναίος
Πηγή: Mytilinaios

Τόσο η ανοδική πορεία στην τιμή των μετάλλων όσο και η ενίσχυση του τομέα βιώσιμης ανάπτυξης, η έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών για ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών και η ολοκλήρωση της μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στο τέλος του 2021, δημιουργούν νέα δεδομένα.

Τη νέα χρονιά, οι  προοπτικές για τον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης, Renewable and Storage Development (RSD) (όπως μετονομάστηκε τον Ιανουάριο η ΜΕΤΚΑ EGN)  είναι σημαντικές. Η πρόσφατη ανάληψη του φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη εξάλλου αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos που έχει τη δυνατότητα να αναλάβει σημαντικά νέα έργα σε μια αγορά ηλιακής ενέργειας και υποδομών αποθήκευσης, τα οποία βρίσκονται παγκοσμίως σε φάση ανάπτυξης. To mega φωτοβολταϊκό (συνολικά 230 MW) της Κοζάνης είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα (και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη).

Εξάλλου το γεγονός ότι ο στόχος επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα αφορά πλέον, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, οικονομίες που καλύπτουν πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δημιουργεί ένα νέο κύμα έργων διεθνώς.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει κατασκευάσει περισσότερα από 2 GW, έργων φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας μέσω της METKA EGN και διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο για πάνω από 2 GW έργων τα οποία θα κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια.

Τα πολλά έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα, είναι ενδεικτικά της δυναμικής της. Σημειώνεται ότι ο τομέας προσφέρει τη δυνατότητα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους από την παραδοσιακή δραστηριότητα EPC, με χαμηλότερο κίνδυνο και μικρότερες περιόδους κατασκευής και επίσης επωφελείται από το γεγονός ότι διαθέτει ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων γεωγραφικά.

Εκτός από την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, οι δραστηριότητες του τομέα περιλαμβάνουν πλέον και τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας, υβριδικά έργα ενέργειας και την ανάπτυξη δραστηριότητας στο υδρογόνο.

Ειδικά στην Ελλάδα τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που προγραμματίζονται, αλλά και νέοι τομείς καινοτόμων ενεργειακών επενδύσεων, που θα αναπτυχθούν φέτος (αποθήκευση ενέργειας, υβριδικά έργα ΑΠΕ, επεξεργασία αποβλήτων) και τα μεγάλα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν μια μεγάλη δυνατότητα μεγέθυνσης του τομέα έργω του ομίλου.    

Ενέργεια - Νέα μονάδα στο τέλος του έτους

Σε σημαντική χρονιά εξελίσσεται το 2021 και για τον τομέα της ενέργειας, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω της Protergia αυξάνοντας συστηματικά το μερίδιό της ενώ την ίδια στιγμή επεκτείνει την παρουσία της στην παραγωγή ενέργειας.

Ο όμιλος Mytilineos θα ολοκληρώσει το 2021 τον 3ο σταθμό συνδυασμένου κύκλου, που είναι ακόμη υψηλότερης απόδοσης από τις δύο πρώτες. Η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο  συνδυασμένου κύκλου (CCGT), θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2021 και αναμένεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη του ομίλου από το 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ