Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Mytilineos: Μεγάλες επενδύσεις, νέα έργα 500 εκατ. ευρώ και κέρδη 260 εκατ. ευρώ το 2022

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

Κοντά στη λήψη απόφασης για επένδυση σε νέα μονάδα αλουμίνας, νέες συμβάσεις για έργα energy to waste στο εξωτερικό ύψους 500 εκατ. ευρώ και το ενδεχόμενο επενδύσεων στα Βαλκάνια σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο πρόεδρος του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Oπως είπε, προβλέπει ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2021, με κέρδη τουλάχιστον στα 260 εκατ. ευρώ, διπλάσια δηλαδή από το 2020. Ως επενδυτική επιλογή, η Mytilineos ξεχωρίζει διεθνώς, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά μιας ασφαλούς επενδυτικής επιλογής μηδενικού ρίσκου με μερισματική απόδοση, αλλά και σημαντικών μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η μετοχή και τα νέα έργα

Χαρακτήρισε τη μετοχή της Μytilineos ως τον ιδανικό συνδυασμό εταιρείας, αξίας αλλά και ανάπτυξης (combination of growth and value stock), γεγονός ασύνηθες και σπάνιο για τις παγκόσμιες αγορές. Όπως εξήγησε, συνήθως οι εταιρείες είναι είτε growth, με προοπτική ανάπτυξης, εταιρείες που επανεπενδύουν τα κέρδη τους και αναπτύσσονται συνέχεια και ταχέως, είτε stock value, δηλαδή εταιρείες χαμηλότερου ρίσκου, που δίνουν μέρισμα στους μετόχους τους, σαν να έχεις ομόλογο που σου αποφέρει συνεχώς απόδοση και δεν χάνει την αξία του.  

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα νέα έργα 500 εκατ. ευρώ που αναμένει να αναλάβει η Mytilineos στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Στον κλάδο της ενέργειας, σημείωσε ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις, ενώ τόνισε ότι και το μέλλον θα έχει αναταράξεις. «Η πράσινη μετάβαση θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά. Μόνο οι εταιρείες που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών θα επιβιώσουν -και η Mytilineos απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει», είπε.

Οσον αφορά στη μεταλλουργία, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι οι τιμές φαίνεται ότι θα είναι υψηλές και τα επόμενα χρόνια, γι' αυτό και είναι κοντά στη λήψη απόφασης για επένδυση σε μια νέα μονάδα αλουμίνας. «Κινούμαστε πάντα με σύνεση, ενώ επενδύουμε σημαντικά στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου. Παράλληλα, είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας», τόνισε.

Εργα «energy from waste»

Ειδικότερα, ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως εξήγησε, επενδύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης όπως τα energy from waste (όπως αυτό που ανέλαβε στην Αγγλία για την Protos) αλλά και αυτά που έχουν να κάνουν με solid & waste management, μέσω της θυγατρικής zeologic. Στα έργα energy from waste, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε νέες συμφωνίες οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν και είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη για έργα παραγωγής ενέργειας από μονάδες αερίου κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης θα αυξηθεί, τόνισε, κάνοντας απαραίτητες τις υποδομές φυσικού αερίου και ειδικά τα CCGTs ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν μια ακόμη κατηγορία έργων στην οποία η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να αναλάβει.

ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Οσον αφορά τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «χωρίζουμε τη δραστηριότητά μας σε δύο σκέλη: σε αυτά τα έργα που παραμένουν στο portfolio της εταιρείας και στην πώληση έργων, όταν τα περιθώρια κέρδους είναι καλά. Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις έργων μας ήταν πολύ ικανοποιητικές». Τα έργα που διατηρεί η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ, όπως είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξετάζονται και νέα έργα στα Βαλκάνια.

Σχετικά με τα ESG, τόνισε ότι η εταιρεία απολαμβάνει υψηλές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο μέτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα βοηθήσει επιχειρήσεις και επενδυτές. Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ