Νέα
  • ΓΔ: 817.24 +0.26%
  • Τζίρος: 52,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επανάσταση στην παραγωγή υδρογόνου: Επένδυση – μαμούθ από τα... παιδιά της Siemens

Ανεμογεννήτρια της Siemens Gamesa για την παραγωγή υδρογόνου / Πηγή: AP Images
Ανεμογεννήτρια της Siemens Gamesa για την παραγωγή υδρογόνου / Πηγή: AP Images

Επανάσταση στον τρόπο παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου αναμένεται να φέρει η επένδυση-μαμούθ των Siemens Gamesa και Siemens Energy, όπως μεταδίδει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Reuters.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες επενδύουν 120 εκατομμύρια ευρώ σε ένα σύστημα που αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι γερμανικές εταιρείες αναπτύσσουν μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια που θα παράγει μαζικά υδρογόνο μέσω της ηλεκτρόλυσης που διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ο οποίος δεν επιτρέπει τη μαζική παραγωγή του.

Η νέα επένδυση αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης του συγκεκριμένου ανανεώσιμου κι απόλυτα φυσικού προς το περιβάλλον καυσίμου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναζητούν τρόπους να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Το υδρογόνο είναι ένα ανανεώσιμο καύσιμο, το οποίο παράγεται ως «πράσινο» υδρογόνο από την ηλεκτρόλυση του νερού με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ή ως «μπλε» υδρογόνο όταν έχει προέλθει από την αναμόρφωση με ατμό μιας ανανεώσιμης πηγής μεθανίου όπως το βιομεθάνιο ή το βιοσυνθετικό φυσικό αέριο.

Οι Siemens Energy και Siemens Gamesa με την επένδυση αυτή, ελπίζουν να ξεπεράσουν τις κύριες ανταγωνίστριές τους Vestas και General Electric και να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες βιομηχανίας.

Ο CEO της Siemens Energy που κατέχει το 67% της Siemens Gamesa, Κρίστιαν Μπρουτς δήλωσε για τη συγκεκριμένη επένδυση πως «πρόκειται πραγματικά για την ανάπτυξη ενός προϊόντος που μπορεί να σταθεί εμπορικά». «Δεν γνωρίζω καμία άλλη εταιρεία που να συνδυάζει, την αιολική ενέργεια, την ηλεκτρόλυση και την υπεράκτια τεχνολογία υψηλής τάσης, όλα σε μια επιχείρηση» πρόσθεσε.

► Διαβάστε: SINN Power: Γερμανοί στήνουν στο Ηράκλειο την πρώτη πλωτή υβριδική πλατφόρμα στον κόσμο

Υπενθυμίζεται ότι η Siemens Energy αποσυνδέθηκε από τη μητρική της Siemens πέρυσι, ενώ σημειώνεται πως περίπου το ένα έκτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται παγκοσμίως βασίζεται στην τεχνολογία του ομίλου. 

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πλήρως την ανεμογεννήτρια, η οποία έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Siemens Gamesa, Αντρέας Νάουν.

Το από κοινού εγχείρημα των δύο εταιρειών στοχεύει στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης, η οποία απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου, σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. «Εξετάζουμε την 14 μεγαβάτ ισχύος ανεμογεννήτριά μας, η οποία θα είναι το κεντρικό μας προϊόν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020» πρόσθεσε.

Παρόλο που τα περισσότερα πρότζεκτ για τη μαζική παραγωγή πράσινου και μπλε υδρογόνου είναι σε εμβρυακό στάδιο, η ΕΕ εκτιμά ότι οι επενδύσεις κυρίως στο πράσινο υδρογόνο, θα φτάσουν μέχρι το 2050 τα 470 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας έως και 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

«Αυτό που μας γοητεύει στη συνεργασία μας είναι ότι πρόκειται για την παραγωγή του προϊόντος» δήλωσε ο Μπρουτς.

Τέλος, όπως σημειώνει το Reuters, τα σχέδια των Siemens Energy και Siemens Gamesa έχουν την πλήρη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης η οποία έχει διαθέσει 9 δισεκ. ευρώ με σκοπό την ώθηση για τη δημιουργία μιας εθνικής βιομηχανίας παραγωγής υδρογόνου και το πλασάρισμα της Γερμανίας σε ηγετική θέση στον συγκεκριμένο τομέα.

Με δεδομένη τη θέση της Γερμανίας, στα σύνορα με τη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα, είναι μια καλή αρχή για το πρώτο μας εμπορικό πρότζεκτ, επεσήμανε ο Νάουν.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ