Νέα
  • ΓΔ: 1458.41 +0.42%
  • Τζίρος: 51,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τζ. Ψάκι: Στο τραπέζι της Δύσης και οι κυρώσεις για τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι / Πηγή: AP Photo

«Το επόμενο πακέτο κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας θα στοχεύει τον κλάδο της ενέργειας» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.    

«Μπορούμε να κλείσουμε την στρόφιγγα, ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως αυτό θα έχει συνέπειες», συμπλήρωσε η ίδια, εξηγώντας πως για την Ευρώπη δεν είναι εύκολη υπόθεση το μποϋκοτάζ στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα –φυσικό αέριο και πετρέλαιο– δεδομένης της σημερινής εξάρτησης της γηραιάς ηπείρου.

Ολα δείχνουν πως στο τραπέζι της Δύσης βρίσκεται και το «πυρηνικό» όπλο των κυρώσεων στο μέτωπο της ενέργειας, μετά την ενεργοποίηση του SWIFT. Οι κυρώσεις στο μέτωπο της ενέργειας θα οπλιστούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό μέτωπο των ένοπλων συγκρούσεων στην Ουκρανία και σε κάθε περίπτωση αφού πρώτα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα η Ευρώπη ώστε να μην βρεθεί με προβλήματα στην ενεργειακή της επάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, η γηραιά ήπειρος εργάζεται πυρετωδών, όπως όλα δείχνουν, για την επίσπευση της ενεργειακής απεξάρτησής της από την Ρωσία, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο πως οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στο συμβούλιο που ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες εξέτασαν -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις- «όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών μελών με φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας βρέθηκε άλλωστε και η απεξάρτηση της Ουκρανίας από την ενεργειακή βαλβίδα της Ρωσίας με δυο τρόπους:

  • Τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. που θα φτάνει υγροποιημένο με δεξαμενόπλοια (LNG) και θα φτάνει στην Ουκρανία μέσω των υπαρχόντων αγωγών με την μέθοδο του reverse flow (αντίστροφης ροής).
  • Συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό σύστημα. Σήμερα η Ουκρανία εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από τη Ρωσία. Στόχος είναι να συγχρονιστούν τα συστήματα ΕΕ και Ουκρανίας, ώστε να μπορεί η χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο να τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα από την Δύση (κάτι που όμως απαιτεί χρόνο όπως αναφέρουν αναλυτές).
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ